10.12.2015  |  Klima, miljø og energi

UNICEF: Alarmerende mange børn er påvirkede af klimaforandringer

Indhold fra partner Hvad er dette?

Ny rapport fra børneorganisationen UNICEF viser, at 530 millioner af verdens børn bor i områder med højrisiko for oversvømmelser, mens 160 millioner bor i områder, som er særligt udsatte for ekstrem tørke.

Klimaforandringerne udgør en kæmpe trussel for verdens børn – især de fattigste og mest udsatte. Det viser rapporten ”Unless we act now: The impact of climate change on children”, som UNICEF offentliggør i dag forud for klimatopmødet i Paris i slutningen af måneden.

Rapporten viser blandt andet, at 530 millioner børn bor i områder, der er i højrisiko for at blive oversvømmet. Omkring 300 millioner af dem bor i lande, hvor over halvdelen af befolkningen i forvejen lever for mindre end 3 dollar om dagen. De børn, der er mest udsatte for konsekvenserne ved klimaforandringerne, er altså også de børn, der i forvejen mangler mest og er mest udsatte for sygdomme.

“Tallene indikerer, at der er brug for handling, og det skal være nu,” siger UNICEFs direktør Anthony Lake. “Vores børn i dag er dem, der bærer mindst ansvar for klimaforandringerne – men det er dem og deres børn, der skal leve med konsekvenserne af dem. Og som altid er det de allermest udsatte, der er hårdest ramt.”

Klimaforandringerne betyder flere tørkeperioder, oversvømmelser, hedebølger, storme og andre store variationer i vejret. Det medfører ikke bare mere nødhjælp og flere akutte indsatser, men øger også migrationen fra land til by og spreder sygdomme som underernæring, malaria og diarré. For har et i forvejen udsat barn i et ekstremt tørkeramt område ikke adgang til rent vand, forværres chancen for at overleve markant.

“Det er tid til handling! Vi ved, hvad der skal til for at forebygge konsekvenserne ved klimaforandringer. Vi skylder vores børn og vores klode at tage de rigtige beslutninger ved COP21 i Paris,” siger Anthony Lake.

Helt konkret opfordrer UNICEF verdens ledere til at:

  • Prioritere de fattigste og mest udsatte børn og familier, når der skal investeres i tilpasning til og bekæmpelse af klimaforandringer. For det er og bliver de i forvejen mest udsatte, der er hårdest ramt.
     
  • Sikre beskyttelse af de børn, der tvinges på flugt på grund af klimaforandringer.
     
  • Sørge for, at børn og unge bliver undervist i klimaforandringer.
     
  • Anerkende og inddrage børn og unge som vigtige medspillere i kampen mod klimaforandringer. Det er deres fremtid, der er på spil, og de har ofte værdifulde ideer og betragtninger. 

 

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere