15.06.2018 | Strategi & ledelse
Vær på forkant med kravene til virksomhedens redegørelse for samfundsansvar
Indhold fra partner Hvad er dette?
2018 er året, hvor alle virksomheder omfattet af § 99 a vedr. redegørelse for samfundsansvar underlægges samme skærpede krav. FSR - danske revisorer lancerer to publikationer, der skaber overblik og fremhæver 7 ting du skal være opmærksom på ved kravene.
For at hjælpe virksomheder og revisorer godt på vej med skærpelserne, lancerer FSR - danske revisorer to nye publikationer.
Folketinget vedtog i maj 2015 nye krav til virksomhedernes årlige redegørelse for samfundsansvar. Kravene er udrullet i to tempi, og de største børsnoterede virksomheder har været underlagt kravene de to seneste regnskabsår. Kravene følger EU’s regnskabsdirektiv 2013/34/EU, som er implementeret i alle EU lade og som i dansk sammenhæng er implemeteret i årsregnskabslovens § 99.
For regnskabsåret startende 1. januar, 2018 eller senere er alle store C og D virksomheder underlagt de samme krav, og FSR – danske revisorer har udviklet to publikationer: Én der introducerer og giver overblik over lovkravene, og en tjekliste for revisorer, som både virksomheder og revisorer kan benytte til at vurdere, om lovkravet efterleves. Formand for CSR-udvalget i FSR – danske revisorer Birgitte Mogensen siger:
- Kravene er skærpede i forhold til, hvad virksomhederne i klasse store C og de børsnoterede med mindre end 500 ansatte har været vant til gennem de seneste år. Nogle af kravene kræver, at man allerede nu får givet sine politikker, processer og beskrivelser et eftersyn for at vurdere, om virksomheden vil kunne leve op til kravene ved den næste årsrapportering. Det gælder særligt klarheden af virksomhedens forretningsmodel og virksomhedens vurdering af risici inden for CSR, som vil være nye for nogle virksomheder at rapportere om eksternt. Endelig er der KPI’erne, hvor vi klart ser et behov for at virksomhederne kommer godt fra start og behandler data på CSR-området, som man gør på det finansielle område. Det vil blandt andet sige, at der er fastlagt en klar dataafgrænsning, besluttet regnskabsprincipper, og at virksomheden kan give udviklingsforklaringer, så læseren af redegørelsen kan forholde sig til tallene.
I forbindelse med de to publikationer fremhæver FSR – danske revisorers CSR-udvalg syv ting vedr. lovkravet, som virksomheder, revisorer og regnskabslæsere skal være opmærksomme på ved de redegørelser, der skal udarbejdes for 2018:
1) Virksomhedens forretningsmodel skal beskrives
2) Virksomheden skal redegøre for sine politikker for samfundsansvar og
dække minimum fire politikområder som er inden for:
I. Miljø, herunder for at reducere klimapåvirkningen ved
virksomhedens aktiviteter
II. Sociale forhold og medarbejderforhold
III. Respekt for menneskerettigheder
IV. Antikorruption og bestikkelse
3) For virksomhedens politikker for samfundsansvar gælder
følg-eller-forklar princippet – dvs. har man ikke en politik på en
eller flere af de fire områder, skal det forklares, hvorfor den enkelte
politik ikke er relevant.
4) For hvert politikområde skal der redegøres konsistent for de fire
områder:
I. Politik
II. Handling, herunder evt. due diligence procedure
III. Risici
IV. Resultater
5) Virksomhedens anvendelse af eventuelle ikke-finansielle KPI’er skal
oplyses.
6) Virksomhedens redegørelse for samfundsansvar skal som hovedregel
- men med visse undtagelser - være indeholdt i ledelsesberetningen, i
en supplerende beretning til årsrapporten eller på virksomhedens
hjemmeside.
7) Virksomheden er underlagt de grundlæggende kvalitetskrav til
ledelsesberetningen i årsrapporten og de samme krav til indhold,
uanset hvor redegørelsen placeres, og om der benyttes
undtagelsesbestemmelser.
Ud over publikationerne er der vejledning og inspiration at hente til lovkravet hos Erhvervsstyrelsen på hjemmesiden www.samfundsansvar.dk
Find FSR – danske revisorers publikationer her:
Kommunikation

44 rapporteringer om bæredygtighed er med i opløbet til CSR Prisen 2022
CSR Prisen 2022 sætter fokus på best-in-class rapportering om bæredygtighed, og barren ligger højt i år. Den indledende screening af årets pulje på 112 virksomheder sender 44 virksomheders rapportering videre til nærmere faglig kvalificering.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Invitation til dialogmøde hos FSR om double materiality
FSR - danske revisorers Udvalg for Samfundsansvar og Bæredygtighed inviterer virksomheder, finansielle aktører og andre interesserede til dialogmøde om Double Materiality med særligt fokus på ”udefra og ind-perspektivet."
Indhold fra partner
Kommunikation

100+ virksomheder vurderes til CSR Prisen 2022
Antallet af virksomheder i vurderingspuljen til CSR Prisen 2022 er i år øget til 112. Virksomhederne er bredt repræsenteret på tværs af brancher, inklusiv den finansielle sektor blandt både unoterede og børsnoterede virksomheder. Se listen her.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi
SMV'er, der arbejder med Global Compacts 10 principper for samfundsansvar, kan blive til inspiration for andre
SMV’er, der mener, at de har udarbejdet en god Communication on Progress (CoP)-rapport, der er præget af fremdrift, har nu mulighed for at inspirere og motivere andre SMV’ers rapporteringsarbejde.
Indhold fra partner
Kommunikation

CSR Prisen 2022
Hvem er best-in-class til rapportering om bæredygtighed? Med CSR Prisen 2022 inspirerer FSR – danske revisorer med god rapporteringsskik inden for bæredygtighed, samfundsansvar og ESG i store danske virksomheder. I år vurderer vi over 100 virksomheder.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Kom til FSR – danske revisorers dialogmøde om bæredygtighedsrapportering, kommunikation og greenwashing den 30. marts
Kom og hør mere om mellem bæredygtighedsrapportering, kommunikation & greenwashing
Indhold fra partner