28.05.2015  |  Strategi & ledelse

Valg er supergødning for CSR i 2016

Indhold fra partner Hvad er dette?

Valg sætter ikke blot fokus på partifarver - erhvervspolitik og samfundsansvar står også overfor spændende nyt. 2016 står på lur med helt nye rammer for samfundsansvar i virksomheder, mener Jens Prebensen, partner i CSR LINK.

Det er ikke kun Folketingsvalg, der giver nye boller på suppen, når det gælder de kommende års CSR.

Regeringens handlingsplan for virksomheders samfundsansvar ”Ansvarlig vækst” udløber nemlig med udgangen af året. Planen blev lanceret i 2012 på toppen af krisen, på et tidspunkt hvor lyset for enden af tunnelen var meget langt væk.

Nu forlyder det, at vi igen står over for opgangstider, og det vil utvivlsomt give opfølgeren betydeligt bedre luft under vingerne, end den gamle plan fik. Et godt bud på stregtegninger og grundsten for den nye plan kommer ifølge Jens Prebensen nok på banen, når direktører fra fem brancheforeninger på CSR i Praksis-konferencen d. 3. juni mødes i en paneldebat med vicedirektør i Erhvervsstyrelsen Victor Kjær.
 
”Emnet for paneldebatten er, hvordan de mindre virksomheder kan løftes i deres arbejde med CSR. Det er mig bekendt første gang, direktører fra fem større brancheforeninger står sammen for specifikt at diskutere CSR for åbent tæppe. Det er i sig selv erhvervspolitik på topplan med CSR i centrum. Når handlingsplanen for ansvarlig vækst så samtidigt står til fornyelse, og vi har et folketingsvalg lige rundt om hjørnet, kan direktørerne næsten ikke få et bedre afsæt til at opnå indflydelse på CSR-dagsordenen i de kommende år”, siger Jens Prebensen. ”Ydermere står vi i den lykkelige situation, at mange tegn i sol og måne tyder på, at vi er ved at være ude af krisen, og lysere tider venter forude. Så på konferencen vil vi nok kunne se konturerne til en handlingsplan med nye og anderledes elementer og fokuspunkter. Det bliver derfor spændende at se på vores konference, hvad direktørerne evt. har på deres egne ønskesedler, hvor der er fællespunkter, og hvor de adskiller sig fra hinanden", mener han, der samtidig finder det rigtig spændende, at netop Erhvervsstyrelsens Victor Kjær er moderator for debatten, så gode idéer og indtryk kommer helt rette sted hen.

En handlingsplan med vækst
I 2012, var det udgangspunktet for den nu snart gamle handlingsplan, at danske virksomheder var gode til at arbejde med CSR som en naturlig del af forretningen, og at regeringen derfor så CSR som en integreret del af vækstdagsordenen.

Her på CSR.dk har Bureau Veritas HSE via en lang række artikler givet smagsprøver på virksomhedscases og brancheforeninger, som er med på CSR i Praksis-konferencen. For Jens Prebensen viser de entydigt, at brancheforeningerne er helt på linje med netop at se CSR som en driver for vækst:
 
”Tager man et helikopter vue over de seneste mange artikler på CSR.dk, får man et ganske godt overblik over den store spændvidde, der er på CSR området i dagens Danmark. Nok har vi på konferencen plukket nogle af de allerbedste cases fra SMV’ernes rækker, men der kan ikke være tvivl om, at samfundsansvaret har bredt sig helt ned til de mindste virksomheder, og at det for mange af virksomhederne ikke længere er et spørgsmål om at handle moralsk. CSR er i dag sund fornuft og forretningsstrategi,” siger Jens Prebensen, som ser et klart link mellem mindre virksomheders engagement i CSR og brancheforeningernes målrettede indsats: ”De danske brancheforeninger udmærker sig ved at tage særdeles aktiv del i virksomhedernes udvikling inden for CSR.  Der er en meget stor vilje til at hjælpe ’underskoven’ blandt egne medlemmer til at komme i gang og positionere sig på CSR, og mange af dem har attraktive tilbud til deres medlemmer i form af rådgivning, værktøjer og målrettede forløb, så virksomhederne kommer sikkert fra land. Den indsats bør brancheforeningerne have ros for og dét giver nok også plads til at få en helt central rolle, når fundamentet til den nye handlingsplan lægges.”
 

Central gæstetaler
Før debatten d. 3. juni byder Victor Kjær også velkommen som gæstetaler. Også dét bliver et spændende indspark. ”Erhvervsstyrelsens har et engagement i CSR, der betyder utrolig meget for os alle i samfundet. Det er ikke mindst gennem deres forskellige tiltag over de senere år mange mindre virksomheder har fået CSR på dagsordenen."

Jens Prebensen fortæller, at CSR LINK selv er et godt eksempel på dét, da netop en undersøgelse fra Erhvervsstyrelsen i 2013 blev startskuddet til initiativet. Undersøgelsen viste nemlig, at størsteparten af de mindre virksomheder havde indført tiltag, som kunne kommes ind under CSR-hatten, men den pegede samtidigt på, at der tilsyneladende var en mangel på mål og retning for tiltagene. Eller som rapporten udtrykte det ’virksomhederne gjorde det af moralsk forpligtelse’.

"Det er ingen tvivl om, at det var og er meget positivt, at så stor en del af virksomhederne er med på CSR, og der er intet galt i at gøre det af moralske hensyn. Men det er nu en gang stærkest og mest langtidsholdbart, hvis der er en egennytte i det, og det kan skabe værdi for virksomheden – at vise hvordan det gøres i praksis ude i virksomhederne er et af kernemålene for konferencen d. 3. juni. Med over paneldebatten, 20 virksomhedscases og 150 deltagere er jeg sikker på, at der vil blive sået masser af kim til nytænkning og nye CSR tiltag i virksomhederne."

Sammen med Miljøstyrelsen og Miljømærkning Danmark, Grakom (tidligere Grafisk Arbejdsgiverforening), Dansk Erhverv, Dansk Mode & Textil og Københavns Erhvervshus står Bureau Veritas HSE bag seks målrettede seminarer på dagen, der giver klare eksempler på CSR i praksis og viser, hvor stort potentialet for CSR er de kommende år.

Læs mere om konferencen d. 3. juni på www.csr-link.dk.

Mere fra Bureau Veritas

Bureau Veritas

www.bureauveritas.dk

Bureau Veritas dokumenterer din indsats inden for CSR. Styrk din systematik gennem inspektioner, certificering og rådgivning.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere