Vandets Dag: Byg smart fra starten

Hvert år bliver der bygget tusindvis af nye boliger, der alle som minimum skal have to vandhaner og en bruser. Og som bruger masser af energi og vand, medmindre vi bygger smart fra start – for vores egen og de kommende generationers skyld.

Ole Sander, CEO FM Mattsson Mora Group.

Hvert år bliver der bygget tusindvis af nye boliger til dig, mig og alle andre, der drømmer om nyt tag over hovedet. Boliger, der alle som minimum skal have to vandhaner og en bruser. Og som bruger masser af energi og vand, medmindre vi bygger smart fra start – for vores egen og de kommende generationers skyld.

I dag er det FN-dagen Vandets Dag – og jeg vil gerne benytte lejligheden til at pege på det store potentiale, der er for at spare vand, energi og penge, hvis vi bygger smart fra begyndelsen.

For det sker desværre ikke altid. Alt for mange boliger bliver bygget med vandhaner og brusere, der er dyre i det lange løb – dyre for miljøet og dyre for forbrugernes pengepung.

Det skyldes, at der ikke er tænkt vandbesparende løsninger ind i bygningsreglementet i samme grad, som der er tænkt i løsninger, der sparer på el og varme.

Men vi skal som branche og som forbrugere stille krav til nybyggeri.

Det lyder måske nemmere sagt end gjort, men vi stiller allerede rigtige mange krav i bygningsreglementet til f.eks. vinduer, isolation og ventilation. Hvorfor ikke til vandbesparende produkter?

Nu er jeg selvfølgelig interesseret i at sælge nogle vandhaner, men bygherrer, arkitekter og forbrugere behøver ikke vælge mit produkt.

Bare de tænker sig om. For det er rigtigt meget vand og energi, samfundet kan spare, hvis vi stiller krav til, at der skal installeres vandbesparende løsninger i nybyggeri.

Så kære lovgivere – det lykkedes ikke i det nye bygningsreglement at få tænkt vand ind på lige fod med varme og el, så husk det nu til næste gang. Det er galmatias ikke at tænke hele værdikæden ind.

Løsningerne findes nemlig allerede.

Der er koldstartshaner, der reducerer mængden af energi, der bruges til at opvarme det varme vand. En enkelt koldstartshane sparer i gennemsnit 800 kr. om året. Så er der berøringsfri haner, der reducerer vandforbrugeret markant. Sådan et armatur sparer i gennemsnit 1.000 kr. om året år. Og så findes der f.eks. brusere, der blander luft i badevandet og som kan spare over 50 procent på vandet. Og ja, det lyder skørt, men mindre vand giver faktisk et mere behageligt bad, og så er det ovenikøbet også miljøvenligt.

Besparelserne ryger direkte ned i tegnebogen. Udover mængden af vand og energi kan du som boligejer også spare mange penge. Hvert evigt eneste år. Hvis du har to vandhaner samt en bruser og installerer de mest energivenlige armaturer, kan du nemt spare op til 1.500 kr. om året. Prøv at gange det tal op i en boligforening med 200 boliger. Eller i en ny skole, et nyt hospital eller et nyt rådhus. Det er rigtige mange penge. Og uendeligt meget vand og energi. Så jeg synes sådan set bare, at lovgiverne skal til at komme i gang.

31.12.2019FM Mattsson Mora Group Danmark

Sponseret

Varmt eller koldt vand til opvasken?

17.12.2019FM Mattsson Mora Group Danmark

Sponseret

Boligforening får kæmpe tilskud for at handle miljørigtigt

03.12.2019FM Mattsson Mora Group Danmark

Sponseret

Københavnske skoler i kamp mod vandspild

19.11.2019FM Mattsson Mora Group Danmark

Sponseret

10 simple tips til at spare på vandet

05.11.2019FM Mattsson Mora Group Danmark

Sponseret

Bilvask er billigst i vaskehal

22.10.2019FM Mattsson Mora Group Danmark

Sponseret

Vandets holdbarhedsdato - bedst før om tusind år