Event

Verdensmål 12: Den grønne bundlinje i FN’s verdensmål: Bæredygtige byggematerialer og miljøvenlig affaldshåndtering

Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA)

byggerietssamfundsansvar.dk/

 • info@byggerietssamfundsansvar.dk
 • 7020 1271
 • BLOX, Indgang C, 3. sal, Bryghuspladsen 8, 1473 København K
Se profil  
Type: Seminar
Start dato: 09.03.2021
Start tidspunkt: 09:00
Sted: Online
Tilmeld  

Verdensmål 12 stiller skarpt på ansvarligt forbrug og produktion. Særligt de delmål, der beskæftiger sig med affaldshåndtering og byggematerialer er vigtige for byggebranchens aktører, da branchen udleder en stor del af Danmarks samlede CO2. På dagen vil vi derfor zoome ind på byggeriets forskellige processer fra et cirkulært perspektiv med fokus på bl.a. materialepas og LCA-analyser. Seminaret udbydes i samarbejde med Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar.

På denne seminardag kan du med afsæt i Foreningen for Byggeriets Samfundsansvars Roadmap for Verdensmål få indsigt i de forskellige redskaber, der ligger til grund for arbejdet med verdensmål 12 i byggeriet. Du kan samtidigt være med til at sætte standarderne for den grønne bundlinje i fremtidens byggeri.

Program

 • 09:00-09:15 Velkomst og introduktion til dagen
  Christina Schultz, sekretariatsleder, FBSA – Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar
 • 09:15-09:45 Den grønne bundlinje i FN’s verdensmål – hvorfor, hvem og hvordan?
  I mange år har den grønne bundlinje i byggeriet været undervurderet, men en forsat voksende efterspørgsel på grønne løsninger, er cirkularitet blevet branchens nye omdrejningspunkt. Men hvem har ansvaret for at inkorporere bæredygtighed i byggeprojekter, og hvor ligger de største muligheder og barrierer for cirkulær økonomi i byggeriet? Få en indflyvning på de udfordringer, Arbejdsgruppen for Verdensmål er stødt på i arbejdet med verdensmål 12 under udviklingen af Roadmap for Verdensmål.
  Christina Schultz, sekretariatsleder, FBSA – Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar
 • 09:45-10:15 Bæredygtige udbud: Hvor ligger bygherres muligheder for at stille krav til grøn omstilling?
  Hvordan kan du indarbejde bæredygtighed i dine udbud, og hvordan sikrer du, at bæredygtighed tænkes ind i dine projekter allerede i udbudsfasen? I dette oplæg får du en introduktion til, hvordan vi kan definere og forstå bæredygtighed fra et juridisk perspektiv samt hvordan det kan inddrages i en udbudsproces. Herunder kan du få inspiration til, hvordan du kan gribe fat i bæredygtighedsparametrene i de forskellige typer udbud.
  Magnus Bjerre Clausen, advokat & senior manager, Poul Schmith/Kammeradvokaten
 • 10:15-10:30 Pause
 • 10:30-11:00 Det gode grønne samarbejde: Fossilfri byggeplads
  Hvad er en fossilfri byggeplads? Hvordan udarbejder man et entreprenørudbud med fossilfri byggeplads? Københavns Kommune har gang i mange projekter. Flere af disse vil i løbet af de næste år blive med fossilfri byggeplads. Hør om hvordan Københavns Kommune har afmystificeret arbejdet med fossilfrie byggepladser og deres bud på hvor udviklingen med miljøvenlige byggepladser går hen.
  Eskil Kwederis, projektleder, Københavns Kommune
 • 11:00-11:30 Hvordan kan vi bruge LCA-analyser til at implementere cirkulær økonomi?
  Livscyklusanalyser er et af de populære værktøjer til at arbejde med at mindske virksomheders produktive effekter på klima og miljø. Men hvad kan værktøjet, og hvor kommer det til kort når det skal vurderes i forhold til byggeriets andre parametre såsom økonomi og effektivitet? Bliv klogere på, hvordan man laver en LCA i praksis, og hvilke stadier, der er allervigtigst, når vi snakker cirkulært byggeri.
  Ninette Alto, Teknisk Direktør, MT Højgaard
 • 11:30-12:00 Bæredygtig affaldshåndtering i praksis: Opførelsen af nyt, svanemærket børnehus
  Genbrug af materialer er et sted, hvor der er et særligt potentiale for en grøn omstilling på byggeprojekter. Med afsæt i verdensmålene har Gladsaxe Kommune haft et ønske om at omdanne et gammelt skolebyggeri til et nyt børnehus med genbrug af materialer samt brug af nye innovative metoder for at styrke bæredygtigheden. Bliv klogere på, hvordan arbejdet med verdensmål 12 fungerer i nedrivningsfasen, hvor genbrug af materialer kan lede til store praktiske udfordringer.
  Rasmus Krag, KMA og bæredygtighedschef, Tscherning
 • 12:00-12:30 Frokost
 • 12:30-13:00 Byggeriets klimapåvirkning – om CO2, politik og fremtiden
  Byggeriets klimapåvirkning kalder i høj grad på politisk handling, men regeringen vil vente helt til 2027 med at stille krav til byggeriets CO2-udledning. Dermed får vi meget få år at handle i, hvis vi skal skabe en grønnere verden til fremtidens generationer. Hør vores Unge Advisory Board medlem Magnus fortælle om den politiske status på området, og få inspiration til, hvordan vi gennem et aktivistisk perspektiv på byggeriet kan skabe reel forandring.
  Magnus Dalsgaard Smith, Bæredygtighedsingeniør, DOMINIA, aktiv i Den Grønne Studenterbevægelses Byggeriudvalg og medlem af FBSA’s Unge Advisory Board
 • 13:00-13:30 Diskussion og afrunding
 • 13:30 Tak for i dag

Praktisk
Læs mere om praktisk information.

 

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere