05.10.2020  |  Klima, miljø og energi

Indspark: Vi har brug for klimahandling!

Handling der batter kræver overblik. Et klimaregnskab er et oplagt første skridt til at identificere virksomhedens største klima-påvirkning. Danske virksomheder har en unik chance for at genindtage den grønne førertrøje og eksportere bæredygtige løsninger

Af Nadia Sander Strange, Strategic Communication & CSR, Christensen & Co
& Mette Fjording, sekretariatschef i Ledelsessekretariatet, Diakonissestiftelsen

Skal virksomheder konkurrere på deres grønne løsninger på en overbevisende måde, skal de kunne fremvise konkrete resultater og metoder. Strategisk arbejde med klima bliver stadig mere afgørende for virksomheders Licence to Operate. Grundstenen i strategisk og systematisk arbejde med klima er et klimaregnskab, der fremviser sammenlignelige resultater fra år til år. Det skaber gennemsigtighed i praksis og øger virksomhedens troværdighed. Ved at følge retningslinjerne for klimaregnskabet, som det er defineret i Greenhouse Gas Protocol får virksomhedernes klimaregnskab et fælles fokus, som kan drive den grønne omstilling. Derfor lancerede Dansk Erhverv, Global Compact Network Denmark og EY i mandags ”Nem Guide til Klimaregskabet” – et let tilgængeligt værktøj, der kan være fundament for en klimaregnskabspraksis, der redegør for CO2-reduktion i et format, der går på tværs af sektorer og giver license to operate både i en dansk og i internationale sammenhænge. Vi var begge på scenen til lanceringen for at give vores inputs.

Christensen & Co Arkitekter: byggerier bør have et klimabudget
Hos arkitektvirksomheden Christensen & Co Arkitekter betragter vi CO2-regnskabet som et vigtigt pejlemærke for den grønne omstilling. I forlængelse af vores eget klimaregnskab håber vi, at regeringen vil vedtage et lovpligtigt klimabudget for hvert nyt byggeri der sættes i gang – både nybyg og renoveringer. Et klimabudget, på linje med det økonomiske budget for et projekt, bør udgøre rammevilkårene for et byggeprojekt. Det vil skabe incitament og fokus hos bygherrerne, så alle byggeriets aktører på tværs af kan løfte bæredygtighedsniveauet bredt.

Vi kan som rådgivende arkitektvirksomhed vejlede omkring, hvordan et projekt i designstrategier, materialevalg og udformning kan trække byggeriet i en bæredygtig retning, men vi har også brug for ambitiøse bygherrer, ingeniører og entreprenører, så vi skaber helhedsorienterede løsninger, der minimerer byggeriets samlede CO2-udledning, siger Nadia Sander Strange, SDG og CSR rådgiver, fra Christensen & Co Arkitekter.

Diakonissestiftelsen: Byg videre på det, I gør
Hos Diakonissestiftelsen er bæredygtighed en del af vores DNA og vi har lagt en overordnet strategi for, hvordan man kan bidrage til verdensmålene. Et konkret indsatsområde er netop klimaregnskabet, som er kommet godt fra start i vores første Bæredygtighedsrapport for 2019. Her er bæredygtighedsstrategien blevet integreret med den overordnede virksomhedsstrategi for at bidrage til den grønne omstilling. Vi har lagt vægt på at kortlægge og rapportere på de aktiviteter, vi i forvejen har sat i gang. Det handler om omfattende bygningsrenovering, affaldssortering, genbrug og upcycling.

Vores gode råd til andre er at starte med at kortlægge de igangværende aktiviteter og så bygge videre der fra. Som en af Danmarks førende velfærdsaktører er Diakonissestiftelsens styrke det medmenneskelige og sociale. Vi arbejder derfor på at skærpe vores rapportering på klima og miljømæssig bæredygtighed og her er den nye klimaguide et kærkomment redskab, siger Mette Fjording, sekretariatschef i Diakonissestiftelsen.

De små og mellemstore virksomheder skal være med
Den nye klimaguide er et vigtigt tiltag, som også skal hjælpe de små og mellemstore virksomheder med at komme i gang med klimaregnskabet. Det kræver, at man på tværs af afrapportering kan sammenligne resultater og gennemskue udviklingen fra år til år – præcis som man kan med økonomiske regnskaber. Hos både Dansk Erhverv og Global Compact Network Denmark er en øget efterspørgsel fra medlemmerne til retningslinjer for, hvordan man kommer i gang med det gode klimaregnskab.

”Vi har i Dansk Erhverv den vision, at Danmark skal være verdens bedste til at indfri potentialet i den grønne omstilling og for at komme i mål med den ambition er klimaregnskabet en blandt flere vigtige byggesten” siger Malene Thiele CSR-chef hos Dansk Erhverv, og Joachim Marc Christensen, Network Manager i Global Compact Network Denmark, supplerer:

”Det er vores ambition i Global Compact Network Denmark at styrke særligt de små og mellemstore virksomheders arbejde med klima. Den nye guide skal vise, at det er nemt at komme i gang med at måle og rapportere på drivhusgas-udledninger og sætte reduktionsmål, hvis man går systematisk til værks. Og den skal vise, at klimarapporteringen skaber værdi – både for forretningen og vores fælles fremtid.”

Mere fra Mette

Mette Fjording

sekretariatschef i Ledelsessekretariatet

  • Diakonissestiftelsen
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere