07.09.2020  |  Samfund

Indspark: Vi spænder ben for danske grønne løsninger til udviklingslande

Ny analyse af dansk investeringslandskab afslører alvorligt finansieringshul og kalder på samarbejde for at sikre nye grønne, bæredygtige løsninger til udviklingslande. Uden bedre sammenhæng i de offentlige støtteordninger risikerer vi at gå glip af bæred

Med vores store viden og avancerede teknologi kan dansk erhvervsliv sammen med universiteter og NGO’er skabe fantastiske bæredygtige produkter. Det er for eksempel C. F. Nielsens biobriketter, der er skabt af landbrugsaffald, biofuel fra MASH Energy, skabt af skaller fra cashewnødder og den prisbelønnede SolarSack, som ved hjælp af UV-stråler fra solen skaber flodvand om til drikkevand på få timer. Det er tre gode eksempler på dansk højteknologi, som skaber arbejdspladser og vækst både herhjemme og i Afrika samtidig med, at det mindsker udledning af CO2 og skovfældning.

En ny analyse, der er lavet af Access2Innovation i samarbejde med DI, Dansk Erhverv, WWF Danmark, Folkekirkens Nødhjælp og Dansk Røde Kors, afslører, at der desværre eksisterer et alvorligt hul i adgangen til finansiering for nye danske bæredygtige løsninger der kan understøtte efterspørgsel fra udviklingslandene

Der, hvor støtten mangler, er i de svære første innovative år. Det er her, virksomhederne udvikler ny teknologi, får hjælp fra forskere og i samarbejde med slutbrugere i syd udvikler løsninger til et potentielt marked på 60 milliarder USD. Men, de nuværende tidlige støtteordninger kan ikke støtte de aktiviteter.

Det er en paradoksal situation. For til trods for politiske verdensmålsambitioner, så mangler afsættet for at investorer fra Keystones, COOP’s crowdfunding platform og IFU kan investere i danske virksomheder, der i samarbejde med NGO’er og forskere kan levere efterspurgte klimaløsninger.

Heldigvis vil det ikke koste meget at rette grundlæggende op på det eksisterende system. Men, det kræver en politisk investering, vilje og tæt dialog med erhvervsliv, investorer, NGO’er og forskningsinstitutioner at bygge bro og etablere det finansielle grundlag.

Grøn supermagt

’Danmark skal igen være en grøn supermagt’ var det ambitiøse argument, da regeringen og støttepartierne før jul afsatte 25 milliarder på som underskudsgarantier til den bl.a. IFU og EKF. Det er godt, at investeringer til storskal initiativer støttes. Men, får vi ikke understøttet de nye spirende ideer og forretningskoncepter, kan det i værste fald betyde, at regeringen og forligskredsen ender med at brænde inde med de midler, der er afsat til de bæredygtige løsninger.

De danske virksomheder udvikler allerede nu løsninger på livet løs, alene eller i partnerskaber med NGO’er og universiteter. Men de har brug for den platform, der kan sikre dem adgang til finansiering, målrettet sparring og netværk med danske og internationale samarbejdspartnere – med andre ord Smart Money.

Det viser analysen, forskning og erfaringerne fra de over 70 partnerskaber som Access2innovation har understøttet ved at tilbyde netværk, finansiering og ekspertise i innovation og forretningsudvikling i Danmark og Afrika. Samtidig har vi vist, at for hver offentlige krone investeret i den tidlige udvikling, har virksomhederne og investorerne bidraget med fire kroner. Det har skabt nye produkter, arbejdspladser og vækst. Det har vist, at en tidlig offentlig finansiering kan geare private bæredygtige investeringer.

Derfor opfordrer vi til, at regering og støttepartier, bruger vores erfaringer som skabelon for at sikre en stabil investeringsfødekæde for bæredygtige danske løsninger til de globale vækstmarkeder. Det vil sikre, at virksomhederne understøttes med ikke blot finansiering, mens også efterspurgt ekspertise og netværk til at realisere mulighederne i samarbejde med slutbrugere og producenter i syd.

I samarbejde kan vi både understøtte bæredygtig vækst, jobskabelse herhjemme og i udviklingslandene. Men det kræver politisk fokus, hvis vi skal have bygget det efterspurgte finansieringssystem.NU.

Jacob Ravn, CEO, Access2Innovation, Tlf: 2770 2318, jr@Access2innovation.com

www.Access2innovation.com

Fakta om analysen

Analysen ”SDG Finance Initiative - Bridging gaps in the Danish financial ecosystem for private sector-driven partnerships targeting developing countries” fra Access2Innovation, udarbejdet i samarbejde med DI, Dansk Erhverv, WWF Danmark, Folkekirkens Nødhjælp og Dansk Røde Kors, dokumenterer en alvorlig finansieringskløft i udvikling af danske produkter der kan imødekomme konkrete udfordringer i udviklingslande. Der mangler offentlig risikovillig kapital i den helt tidlige udviklingsfase, hvor omkostningerne er høje, marginerne lavere, risikoen høj og indtjeningspotentialet mere langsigtet.

Analysen, som tager afsæt i seneste forskning og OECD’s Smart Money terminologi, viser også, at risikovillig finansiering til virksomheder ikke kan stå alene. Der er behov for, at risikovillig finansiering kobles med relevant viden, erfaring og netværk fra myndigheder, investorer, NGOer og vidensinstitutioner.

Analysen konkluderer, at der mangler Smart Money fra eksempelvis det danske erhvervsfremmesystem, der i samspil med Danida kan understøtte særligt den tidlige fase til afprøvning og demonstration af løsninger på udviklingsmarkeder. Det betyder, at erhvervslivet generelt er tilbageholdende med at fokusere på markedsmulighederne i udviklingslande. Dette er begrundet i høje risici, og i at virksomhederne risikerer, at projekterne går i stå, og at ellers lovende partnerskaber bliver svære at skalere grundet manglende adgang til tidlig risikovillig offentlig kapital og efterfølgende private investeringer.

Hertil viser gennemgangen af de eksisterende danske erhvervsfremmeinstrumenter og initiativer i de tidlige faser, at:

•            Flere af de bevillingsgivende myndigheder mangler erfaring, ekspertise og netværk fra udviklingsmarkeder, hvis de skal være i stand til at udvælge potentielt succesfulde cases og understøtte virksomhederne i deres ideudvikling og efterfølgende test af produkter/services, forretningsudvikling og partnerskabsopbygning.

•            De offentligt finansierede instrumenter og puljer, som har den nødvendige erfaring fra udviklingslandene, har ofte høje adgangskriterier, som særligt udelukker startups og SMV'er.

•            Hovedparten af instrumenterne kan kun finansiere enten teknologi, forretning eller partnerskabsudvikling, hvor der er behov for en samlet og holistisk tilgang.

Konklusionen er, at vi i Danmark kun kan udvikle de efterspurgte løsninger, hvis vi formår at etablere samarbejde på tværs af sektorerne. Derfor har Access2Innovation udarbejdet fire bud på konkrete initiativer der kan bygge bro over finansieringskløften og inviterer danske politikere, fonde, crowdlending platforme og private investorer til at engagere sig i arbejdet med at få etableret infrastrukturen for morgendagens finansielle økosystem for bæredygtige løsninger.

Download hele analysen og foto af Jacob Ravn, CEO i Access2innovation her: LINK.

Mere fra Marianne

Marianne A O Andersen

Kommunikationsansvarlig

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere