18.03.2016  |  Samfund

Indspark: Virksomheder er vigtige aktører, hvis vi skal nå FN’s bæredygtighedsmål

Fredag den 18. marts holdt Dansk Industri i samarbejde med Udenrigsministeriet og en række FN organisationer konference om FN’s nye bæredygtighedsmål.

De i alt 17 udviklingsmål udtrykker én fælles ambition om, at verden skal gå sammen om løsningen af en række udfordringer inden 2030.  Skal det lykkes, forudsætter det, at vi evner og har vilje til at udvikle nye løsninger og gøre det hurtigt. Hermed er FN’s udviklingsmål også en direkte opfordring til og en stor chance for erhvervslivet, som bliver en meget vigtig partner i opfyldelsen af de 17 mål.

Verden har masser af udfordringer forårsaget af blandt andet klimaforandringer, befolkningstilvækst, fødevare- og ressourcemangel, arbejdsløshed og fattigdom. Virksomheder kan bidrage til løsninger på flere af disse udfordringer.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det er selvfølgelig afgørende, at virksomheder har orden i eget hus og sikrer, at der ikke er negativ påvirkning af miljøet, ordentlige arbejdsforhold mv. Danske virksomheder har et godt ry internationalt og har været forgangsvirksomheder, når det gælder social og miljømæssig ansvarlighed. De giver også væsentlige fordele over for internationale konkurrenter. Det kan være en stor udfordring at have styr på sine politikker for samfundsansvar, såsom menneskerettigheder, miljø og klima og anti-korruption. Men det kan betale sig fordi man reducerer negative påvirkninger og risici for virksomheden, og fordi kunder, forbrugere, investorer og medarbejdere har stigende fokus på ansvarlighed. Flere aktuelle analyser af den finansielle verden viser en sammenhæng mellem samfundsansvar og profit.

“Now is the time to mobilize the global business community as never before. The case is clear. Realizing the Sustainable Development Goals will improve the environment for doing business and building markets. Trillions of dollars in public and private funds are to be redirected towards the SDGs, creating huge opportunities for responsible companies to deliver solutions.”-   UN Secretary-General Ban Ki-moon, September 2015

Stort forretningspotentiale for danske virksomheder

De globale ambitioner, der ligger i FN’s nye mål, kan kun indfris ved at engagere små og store virksomheder i udviklingen af nye bæredygtige løsninger og teknologier. DI lancerer i dag en analyse med eksempler på danske løsninger inden for fødevarer, landbrug, vand & sanitet, energi og byer. Et afgørende element er, at virksomheder skal turde tænke i nye løsninger og nye måder at arbejde på. Der ligger især et stort potentiale i at producere nye løsninger, som har et højt indhold af teknologi og kan købes for relativt få penge –  kaldet high-tech low-cost produkter. Læs mere her: http://nordicinnovation.org/Documents/Reports/HTLC%20report_web.pdf

På konferencen i dag er der fire særskilte workshops, hvor virksomheder, eksperter, NGO’er mv. diskuterer hvordan virksomheder kan bidrage til at nå nogle af de 17 mål for bæredygtighed. DI vil sammen med udenrigsministeriet fortsætte arbejdet med at støtte virksomhederne i at bidrage til opnåelsen af de 17 bæredygtighedsmål gennem nye forretningsmodeller. På konferencen i dag vil virksomheder blandt andet diskutere fødevarer, arbejdsforhold, klimatilpasning og byer samt, hvordan teknologi og digitalisering ændre gængse forretningsmodeller.

Virksomheder spiller en meget afgørende rolle for løsningen af de udfordringer vi står overfor. For virksomheder kan de nye bæredygtighedsmål stimulere innovation, investeringer og positivt engagement af både medarbejdere, kunder og det omliggende samfund. Det giver god mening at adressere samfundsmæssige og miljømæssige udfordringer og tendenser– også på bundlinjen. De nye globale bæredygtighedsmål sætter fælles mål og skaber en række nye muligheder for danske virksomheder.

Mere fra Sara

Sara Krüger Falk

Chefkonsulent

Med det overordnede ansvar for virksomheders samfundsansvar (CSR) hos DI arbejder jeg for at understøtte virksomheders CSR indsats i Danmark og internationalt og for at sikre de bedste rammer for virksomhedernes arbejde med ansvarlighed. Jeg fungerer som DI's tværgående CSR-koordinator og og er kontaktperson for FN's Global Compact i Danmark. Følg mig på twitter: @falkKrugerChief…

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere