0 kommentarer" /> Vismand: CO2-rabat har ikke noget med klimaet at gøre | CSR.dk

21.09.2022  |  Klima, miljø og energi

Vismand: CO2-rabat har ikke noget med klimaet at gøre

Skatteministeriet har netop offentliggjort, hvor meget CO2-rabatten til Aalborg Portland og andre virksomheder konkret løber op i. Et trecifret millionbeløb, der ifølge økonomiske vismand i højere grad afspejler jobsikkerhed.

0 kommentarer

Da regeringen tilbage i juni måned præsenterede sin nye klimaftale, blev det særligt klimarabatten til cementfabrikken Aalborg Portland, der kom til debat.

Rabatten favoriserer ikke kun cementvirksomheden, men også andre virksomheder, der opererer med såkaldte mineralogiske processer. Rabatten gør således, at disse aktører ikke skal betale lige så meget i CO2-afgift som andre virksomheder.

Og på baggrund af tal fra skatteminister Jeppe Bruus (S) til Folketinget, udgør rabatten godt 700 millioner kroner i 2030.

Læs også: Dansk Industri under skarp kritik for at ville holde niveauet på CO2-afgifter nede

Det skriver Berlingske.

Et millionbeløb, der får miljøøkonomisk vismand Lars Gårn Hansen til at konstatere, at rabatten egentlig ikke har noget med klimaet at gøre, men at det nok mere handler om at fastholde arbejdspladser i cementindustrien.

Og ifølge de økonomiske vismænd vil det koste samfundet omkring én milliard kroner om året at fastholde dem.

Skatteministeriet kommer med beregningen i anledning af et spørgsmål fra Enhedslisten, der trådte ud af forhandlingerne netop på grund af CO2-rabatten.

Læs også: Megaprojekt bag test af CO2-fangst hos Aalborg Portland

”Man bliver nødt til at spørge, om pengene er givet godt ud, når det er til noget, som sviner så meget. Det er flot at bruge 700 millioner kroner på at insistere på at opretholde en ekstremt forurenende produktion i Danmark”, siger Søren Søndergaard, folketingsmedlem hos Enhedslisten.

I 2021 udledte Aalborg Portland 2,34 millioner ton CO2 og er Danmarks største udleder. Landets næststørste udleder er Nordic Sugar med 162.000 ton CO2 - det viser tal fra 2019.

- HCL

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere