Affaldsrobotter gavner både mennesker og miljø
Fuldautomatiske robotter kan sortere genanvendelige materialer ud af affald og derved spare store mængder ressourcer til glæde for såvel miljøet som mennesker og bundlinjer.
Der er helt bogstavelig talt guld at hente ved at sortere vores affald (endnu) bedre end det er tilfældet i dag, og her er robotteknologien nu for alvor på vej ind i billedet. Det viser en undersøgelse fra Teknologisk Institut.
Læs også: Flere investerer i grøn teknologi
Lynhurtige robotter med avanceret sensorteknologi kan sortere de genanvendelige råvarer ud af affaldet – både elektronikskrot og husholdningsaffald – og derved potentielt realisere en økonomisk milliardgevinst, samtidig med at de sparer miljøet for store mængder skadelige stoffer og frigør mennesker fra et ensidigt, opslidende og ofte uhygiejnisk arbejde.
”Der går hvert år værdier for omkring fem milliarder kroner tabt i skraldet. Ved at udnytte nutidens teknologi vil vi kunne hive en stor del af den værdi ud, samtidig med at vi skåner miljøet og de mennesker, som i dag står og udsorterer manuelt”, siger projektleder fra Teknologisk Institut, Nils H. Nilsson, i en pressemeddelelse.
Guld i mobiltelefoner
Hvert år bliver der indsamlet omkring 75.000 ton elektronikaffald fra husholdninger i Danmark; affald, der er fuld af guld. 41 mobiltelefoner indeholder eksempelvis den samme mængde guld, som der findes i et helt ton malm fra en guldmine. Derfor ser man fra industriens side også adskillige gevinster i de nye teknologiske muligheder.
”Teknologianvendelse er et af de redskaber, vi fremadrettet kan anvende i affaldssorteringen til forbedret arbejdsmiljø og øget effektivitet i driften – både for at opnå flere sorterede ton i timen, men også opnå større renhed og mere kvalitet i affaldsressourcerne. Faktorer der til sammen bidrager til bedre økonomi og bedre miljø”, siger projektleder fra Dansk Affald, Jesper Vange Heinzl.
Læs også: Intel sigter efter konfliktfri forsyningskæde i 2016
Det er gennem projektet Innosort, at Teknologisk Institut med afsæt i tankerne om cirkulær økonomi er i færd med at kortlægge og udvikle de nye teknologier, der også har store klimamæssige perspektiver. En øget genanvendelse af affald vil således også medføre mindre forbrænding og dermed et reduceret CO2-udslip, ligesom en mere effektiv ressourceudnyttelse vil føre til et lavere energiforbrug i produktionen.
-AK