Bæredygtighed skal sikre dansk mode
Hvis dansk mode skal have en god position på det globale marked, bør der satses på bæredygtigt tøj. Sådan lyder det fra den administrerende direktør hos Danish Fashion Institute.
Det er ikke nok, at kollektionerne på bøjlerne til årets modeuge har det helt rigtige fashionable udtryk.
Læs også: H&M vinder modebranchens CSR-pris
Hvis det står til Eva Kruse, der er administrerende direktør for modebranchens netværksorganisation Danish Fashion Institute og for Copenhagen Fashion Week, der netop finder sted i denne uge, bør den danske mode gentænkes i en mere bæredygtig udgave, hvis den skal klare sig godt på det det globale marked. Det vil betyde tøj, der ikke er lavet af almindelige tekstiler, men i stedet er lavet af materialer som hamp, bambus, alger og genbrugte plastikfibre.
Hvis dansk mode og modeugen skal have en global position, så tror jeg på, at bæredygtighedsvinduet er vores vindue, siger Eva Kruse til Information og fortsætter:
Det er det her, modebranchen kan leve af på sigt. Jeg ville ikke messe det her så meget for branchen, hvis jeg ikke troede på, der var en forretning i det.
Bæredygtighed forklædt i godt design
Alligevel mener hun, at det er vigtigt, at der stadig fokuseres på design og kvalitet, fordi et par bukser ikke udelukkende vil blive købt, fordi de er bæredygtige. Derfor skal der gives et alternativ til forbrugeren, der stadig er lækkert og fra de rigtige mærker.
<p>Der er jo ikke nogen, der kommer til at købe et par bukser, fordi de er bæredygtige, hvis de sidder vildt dårligt på røven. </p>
Eva Kruse, administrerende direktør i Danish Fashion Institute
Der er jo ikke nogen, der kommer til at købe et par bukser, fordi de er bæredygtige, hvis de sidder vildt dårligt på røven, siger hun til avisen.
Foruden at skabe gode eksportmuligheder ser Eva Kruse det også som en forpligtigelse for modebranchen at skabe bæredygtige løsninger. Når det kommer til den danske eksport, indtager tøj og sko en fjerdeplads, og det udgjorde ifølge Eksportrådet en omsætning på ca. 39 milliarder kroner i 2012. Selv om det globalt set er små tal, mener Eva Kruse alligevel, at Danmark bør gå forrest for at gøre verden til et mere bæredygtigt sted.
Det må være et mål, at vi skal lave det, vi laver, med mindre påvirkning af planeten og mennesker, siger hun.
En forurenet tekstilindustri
International tekstilindustri en af de mest forurenende, og tal fra WWF viser, at produktionen af et par cowboybukser kræver op mod 20.000 liter vand. Derfor vil Danish Fashion Institutes administrerende direktør have, at dansk mode skal gøre brug af mindre bomuld i de kommende tøjkollektioner.
En milliard mennesker har ikke adgang til rent drikkevand. Måske var det en god idé, at de drak noget af det vand i stedet for, siger Eva Kruse til Information, og henviser til, at produktionen af tøj flere steder også foregår under kritisable forhold.
Stort bæredygtigt potentiale for dansk mode
Hun ser et stort potentiale for bæredygtighed i den danske mode, hvor naturen og industrien åbner op for at gentænke den nuværende produktion.
Vi har nogle naturressourcer, som vi måske tidligere har overset. Vi har for eksempel en kæmpe fødevareindustri, og alle affaldsprodukterne fra mejerierne og kornproduktionen kan man lave tekstiler af. Vi har masser af hav med masser af tang og alger. Måske kunne vi en dag blive selvforsynende på metervarer, siger Eva Kruse.
Læs også: Topmøde om bæredygtig mode i København
Selvom flere danske tøjmærker har en bæredygtig produktion, er det alligevel ikke nok ifølge Eva Kruse, der håber på, at dansk mode i fremtiden kan markedsføres som bæredygtig.
- SSM