Billioner på vej væk fra kulinvesteringer

Enorme beløb bliver i disse dage flyttet væk fra investeringer i kulindustrien og over mod vedvarende energi, og Kina vil afvikle store dele af sin kulsektor. Lobbyist fra branchen er dog ikke nervøs.

Kulkraftværker, som dette ved Köln i Tyskland, er jaget vildt for divestment-bevægelsen. Foto: Flickr/Werner Wittersheim.

03.12.2015

Anders Kampmann, CSR.dk

Knap 24 billioner kr. eller omtrent det 10-dobbelte af Danmarks bruttonationalprodukt. Det var beløbet, NGO’en Fossil Free Europe i går præsenterede ved et arrangement under COP21, det store klimatopmøde i Paris, der startede i mandags.

De mange penge er den mængde midler, mere end 500 institutioner har lovet at dirigere væk fra investeringer i fossile brændstoffer og i retning af vedvarende energi. Det er det foreløbige højdepunkt for den såkaldte divestment-bevægelse, der arbejder på at dirigere investeringer væk fra ikke-fornybare energikilder som kul, olie og gas og over mod de vedvarende, med vindkraft som den største aftager indtil videre.

Læs også: Britisk stop for kulkraft i 2025

Specielt i de seneste måneder op mod klimakongressen i den franske hovedstad er det gået stærkt. Seneste status den 21. september lød på omkring 400 institutioner, der samlet repræsenterede $2,6 bio. (godt 18 bio. kr.). Siden da har eksempelvis Allianz offentliggjort ambitiøse planer, Oslo har annonceret, at byen skal blive fossilfri, og Sveriges fjerdestørste by, Uppsala, med 140.000 indbyggere, har siden fulgt trop med en tilsvarende målsætning – og samtidig udfordret sine tre ’storebrødre’, Stockholm, Malmö og Göteborg, til at komme med på vognen.

Danmark og Kina er med
Herhjemme er bl.a. pensionskasserne i stigende grad begyndt at se på investeringer i mere CO2-venlige energiformer, som eksempelvis PKA, der har 8 mia. kr. investeret alene i vindmøller.

"Vi er ude af rene kulselskaber, og måske går vi ud af andre fossile brændstoffer i fremtiden. Det er business, men hvis vi kan forene noget klimamæssigt med et fornuftigt afkast, så gør vi meget gerne det. Vi vil gerne mere af det, og vi regner med at få en del i bøgerne inden for et års tid," siger selskabets investeringsdirektør, Michael Nelleman Pedersen, til Børsen.

Også på det statslige plan er divestment-tendensen synlig. Flere steder i Kina, specielt i hovedstaden Beijing, er indbyggerne oftere og oftere plaget af massiv luftforurening og byer indhyllet i giftig smog, der blokerer solen og tvinger folk til at holde sig inden døre.

Bl.a. på den baggrund har landets kommunistiske regering annonceret, at man vil effektivisere og modernisere sin kulkraftsektor frem mod 2020 og dermed nedbringe sin CO2-udledning med 180 mio. ton om året. Det skriver Energiwatch.

Ligesom stribevis af andre statsledere fra Barack Obama til Lars Løkke Rasmussen har den kinesiske præsident, Xi Jinping, også været forbi COP21, og her gentog han Kinas løfte om, at landets CO2-udslip vil toppe i 2030 og derefter falde.

Indien trækker den gale vej
Fra kulindustriens side er man dog ikke rystede over udsigterne til færre midler. Brugen af kul til el- og varmeproduktion er således fortsat stigende på verdensplan – ifølge Information vil Indien eksempelvis mere end fordoble antallet af kulkraftværker og de næste 10-15 år for at levere strøm til de op mod 400 mio. indbyggere, der i dag lever uden.

Fossilfri i Paris

Fossil Free Europe er i Paris under hele COP21 og har adskillige events sideløbende med den store klimakongres. Læs mere her.

Derudover er de 24 billioner kr. –- hvor stort tallet end kan lyde -– stadig forholdsvis småt i forhold til det samlede investeringsbillede på verdensplan. Det skyldes primært, at en stor del af de institutioner, der har meldt sig i divestmentbølgen, faktisk slet ikke har investeringer i kul.

"Selv om der er selskaber og fonde, der siger, de vil ud af kul, så er der stadig mange andre, der fortsat fastholder deres investeringer," siger adm. direktør i World Coal Association, Benjamin Sporton, ifølge Børsen til Financial Times.

Læs også: OECD: Vi vil have bedre klima, men love og regler passer til fossile brændstoffer

Hans organisation forudser bl.a. derfor, at den samlede kapacitet til elproduktion fra kul på verdensplan vil stige fra omkring 1800 GW i dag til ca. 2850 GW i 2040, en stigning på over 60 procent, i høj grad trukket af Indien og andre asiatiske lande, hvor industrialiseringen vinder frem.

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

15.05.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

"Bæredygtighed i Elis 2024" er netop offentliggjort

13.05.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Fra gamle jeans til sneakers: Samarbejde mellem VAER og Folkekirkens Nødhjælp forener mode og miljø

13.05.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Moral er godt, Dobbeltmoral er ikke dobbelt så godt!

13.05.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Fra kollegieværelse til global cirkularitet

09.05.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Energieffektivisering og bæredygtighed med ista

09.05.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

08.05.2025SustainBusiness

Sponseret

Økonom og forsker: normalisér degrowth

08.05.2025SustainBusiness

Sponseret

Udfordringer og løsninger med Kasper Benjamin Reimer Bjørkskov

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Folkekirkens Nødhjælp
Event
Bag om billederne fra verdens brændpunkter med Jonas Nøddekær

I november rejser Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, rundt i landet og fortæller om organisationens arbejde med billeder fra verdens brændpunkter herunder Ukraine, Palæstina, Zimbabwe og Cambodja.

Dato

13.10.2024

Sted

København, Odense og Århus

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 16. maj: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

16.05.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
OHSMS Auditor/Lead Auditor course based on ISO 45001 | CQI IRCA Certified Course ID: 1877

This course is designed to develop a clear understanding of safety management in the modern era and provide those involved in audit conduct and management with the skills to fulfil their role.

Dato

19.05.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljø (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af miljøledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 14001:2015.

Dato

19.05.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljø (CQI and IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af miljøledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 14001:2015. EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljøkurset afsluttes med en 2-timers eksamen, og du vil også blive evalueret for din fremgang under kurset. Når du består både eksamen og forløbet, vil du modtage et anerkendt CQI and IRCA-certifikat.

Dato

19.05.2025

Tid

08:30

Sted

Sinatur Hotel Frederiksdal Sjælland, Frederiksdalsvej 360, 2800 Kongens Lyngby