Oslo bliver Nordens grønne hovedstad
Magten er skiftet i den norske hovedstad, og den nye rød-grønne koalition har med det samme markeret sig: Oslo skal sige farvel til fossile brændstoffer og presse CO2-udslippet i bund.
Det er nye tider hos vores naboer mod nord. Efter 18 år med borgerligt styre overtog en koalition af Sosialistisk Venstreparti, Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne magten i Oslo for en måneds tid siden, og det kommer indbyggerne i den norske hovedstad og resten af landet til at kunne mærke, skriver Politiken.
Læs også: OECD: Vi vil have bedre klima, men love og regler passer til fossile brændstoffer
Som et af de centrale punkter i den Platform for Byrådssamarbeid, de tre partier fremlagde i mandags, står nemlig et komplet boykot for investeringer i fossile brændstoffer, der betyder, at den kommunale pensionskasse, Oslo Pensjonsforsikring, inden for den nærmeste fremtid skal have flyttet de 61 mia. danske kroner, den har investeret i netop fossil energi, over i mere bæredygtige projekter.
Derudover skal Oslo i 2030 have reduceret sit CO2-udslip med 95 procent sammenlignet med 1990, ligesom biltrafikken skal mindskes med 20 procent inden 2020 og en tredjedel inden 2030.
Med Norges status som olieland og den stenrige oliefond som en af verdens største investeringsaktører in mente, er der ikke alene en række åbenlyse miljømæssige aspekter ved beslutningen, men også nogle mere symbolske, men bestemt ikke mindre vigtige, ifølge Oslos nye magthavere.
Vi sender et stærkt signal. Det meste af det kul, olie og gas, vi kender til, skal blive liggende i jorden for at forhindre katastrofale klimaforandringer. Derfor er det vigtigt at trække investeringer ud af fossil energi, siger De Grønnes spidskandidat i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, til Politiken.
Det daværende konservative byråd besluttede godt nok allerede i marts at stoppe investeringer i kul, men da Norge kun har ganske få, små kulminer, var det ikke nogen svær beslutning. Lidt mere opsigt vakte det dog, da det norske Storting i juni fulgte op ved at gøre samme politik gældende for førnævnte oliefonds gigantiske pengetank på over 6.000 mia. danske kroner.
Læs også: Ikke flere norske oliepenge til fire asiatiske virksomheder
Herhjemme har byrådet i Roskilde for tre uger siden ligeledes vedtaget et totalt stop for sorte investeringer i kommunen, men Oslo, der ifølge det rød-grønne samarbejdsoplæg vil vokse med 200.000 indbyggere de næste 20 år, er den første hovedstad i verden, der på den både blacklister fossile brændstoffer.
-AK