CSR i SMV’er skal ikke bare ses som en moralsk forpligtelse

I mere end 10 år har regeringer talt om, at flere SMV’er skulle arbejde mere med CSR. Sådan er det også i 2017. Så CSR.dk har mailet med erhvervsminister Brian Mikkelsen for at høre, hvor han står i spørgsmålet.

Brian Mikkelsen vil ikke forpligte sig på nye tiltag, før hans arbejdsgruppe er færidg med at se på, hvad man kan gøre for at få SMV'erne mere involveret i CSR. Men han forventer, at virksomhederne tager indsatsen alvorligt..

20.09.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvordan skal flere SMV'er komme i gang med CSR-aktiviteter?  

Mange små og mellemstore virksomheder arbejder jo allerede med CSR på et vist niveau, da de fleste grundlæggende ser det som en moralsk forpligtigelse. Det er til gavn for virksomhederne selv og for samfundet som helhed, og det betyder meget for mig, at fremme denne tendens. 

Udfordringen kan dog være at få små og mellemstore virksomheder i gang med de mere strategiske CSR-aktiviteter. Jeg tror, at det er vigtigt med en mere forretningsorienteret tilgang, hvor CSR ikke blot ses som en moralsk forpligtelse, men hvor det bliver en integreret del af forretningsudviklingen i virksomhederne. Samfundsansvar sælger, og det skal vi hjælpe virksomhederne til at forstå og bruge aktivt. 

F.eks. har vi i Erhvervsministeriet udarbejdet en række vejledninger, som kan hjælpe virksomhederne med at komme i gang med det strategiske CSR arbejde. Vejledningen ’CSR i små og mellemstore virksomheder: Fra princip til praksis’, som blev udarbejdet i 2014, blev rigtig godt modtaget af små og mellemstore virksomheder, og indholdet er fortsat yderst relevant i dag. 

Hvorfor er det vigtigt?  

Det er vigtigt både for den enkelte virksomhed og for Danmark som helhed, at vores virksomheder arbejder med CSR. For den enkelte virksomhed er virksomhedens samfundsansvar i stigende grad et vigtigt konkurrenceparameter og et bærende element i deres branding. Så ved siden af det moralske i at arbejde for et bæredygtigt samfund, kan de samfundsansvarlige virksomheder i dag bruge dette ansvar som en direkte konkurrencefordel. 

Som helhed har Danmark også gavn af, at alle danske virksomheder er godt rustet til at arbejde med og anvende deres samfundsansvar - både lokalt og globalt. Regeringens ambition er derfor også at tilskynde alle virksomheder til strategisk og proaktivt at adressere de muligheder og udfordringer der knytter sig til ansvarlig og bæredygtig virksomhedsførelse. 

For at indfri denne ambition arbejder vi i Erhvervsministeriet med forskellige spor. Et af dem er arbejdsgruppen om opdateringer af gældende vejledninger, som jeg nedsatte i maj. Et andet spor er Dialogforum for Samfundsansvar og Vækst, hvis anbefalinger jeg afventer i efteråret. Sidst modtog vi i regeringen i juni måned anbefalinger fra Advisory Board for Cirkulær økonomi, som vi er ved at undersøge, hvordan vi kan følge op på. 

Jeg forventer, at det er noget man prioriterer højt ude i virksomhederne. Samfundsansvar er – populært sagt – ikke bare ’nice to have’, men ’need to have’.

Brian Mikkelsen, Erhvervsminister

Hvad skal gøres anderledes end ved tidligere forsøg på at involvere SMV'er i CSR-agendaen? Der har jo været andre projekter, f.eks. Erhvervsstyrelsens "CSR i små og mellemstore virksomheder: Fra princip til praksis" i 2014.  

Som nævnt er Erhvervsstyrelsens vejledning ’CSR i små og mellemstore virksomheder: Fra princip til praksis’ stadig meget relevant, og forsætter med at bidrage positivt til SMV’ers arbejde med CSR. 

Men vi har i Danmark en tendens til at tale om SMV’er som værende én homogen gruppe. Jeg er derfor optaget af, at vi både i ministeriet og erhvervene skal blive bedre til at skelne mellem de mangeartede muligheder og udfordringer, som små og mellemstore virksomheder har i de forskelle brancher. Hvis vi gør dét, kan vi bedre målrette vores vejledninger og aktiviter og blive endnu bedre til at involvere og vejlede virksomhederne i deres CSR arbejde. 

Derudover har jeg, som nævnt, netop nedsat en arbejdsgruppe, som skal se nærmere på, hvad der kan gøre anderledes i forhold til vores vejledninger om samfundsansvar. 

Hvad tror du er grunden til at SMV'er holder sig tilbage ift CSR?  

Jeg tror, at rigtigt mange virksomheder gerne vil arbejde med CSR. Det er ikke motivationen, der som sådan mangler. Men for mange virksomheder er det et spørgsmål om, at de er usikre på, hvordan man kommer i gang og omsætter de mange dagsordener til konkrete og strategiske aktiviteter. Det vil jeg gerne støtte op om, med gode vejledninger og værktøjer til virksomhederne.               

Hvad forventer du, at arbejdsgruppen du nedsatte i maj 2017 kan bidrage med?  

Den skal helt konkret udarbejde en ny vejledning om ansvarlige investeringer, der erstatter Erhvervsstyrelsens vejledning for ansvarlige investeringer fra 2010. Desuden skal arbejdsgruppen pege på eventuelle yderligere behov for opdateringer af gældende vejledninger indenfor Erhvervsministeriets ressortområde - særligt med øje for behovet blandt små og mellemstore virksomheder. 

Jeg forventer, at arbejdsgruppen har færdiggjort sit arbejde inden udgangen af 2017, og jeg ser frem til at modtage konkrete anbefalinger. 

Hvilke forventninger har du til virksomhederne selv?  

Det er først og fremmest virksomhedernes eget ansvar at sikre orden i eget hus og sikre bæredygtighed i deres globale værdikæder, og jeg forventer, at det er noget man prioriterer højt ude i virksomhederne. Samfundsansvar er – populært sagt – ikke bare ’nice to have’, men ’need to have’. 

Små og mellemstore virksomheder kan med fordel gå sammen om at løse de udfordringer, der kan være ved at drive forretning både lokalt og globalt. Desuden vil jeg opfordre de små og mellemstore virksomheder til at lade sig inspirere af de større virksomheder i Danmark, som allerede arbejder strategisk med CSR. 

Forestiller du dig andre typer tiltag end nye og bedre vejledninger? Kan der blive tale om ny lovgivning eller nye incitamentsstrukturer for SMV'er, så de i højere grad integrerer CSR?  

Udover den tidligere nævnte arbejdsgruppe, som kigger på opdatering af gældende vejledninger, har regeringen nedsat Dialogforum for Samfundsansvar og Vækst, som er ved at udarbejde anbefalinger til regeringen om blandt andet samfundsansvar i globale værdikæder, hvor små og mellemstore virksomheder også spiller en rolle. 

Jeg vil afvente deres arbejde, før jeg tager stilling til evt. nye tiltag fra regeringen. Men jeg vil gerne understrege, at jeg ikke ser selvstændig dansk lovgivning som en god løsning. Hvis man på et tidspunkt når frem til, at regulering kan være en god ide, er det afgørende at reguleringen fastsættes på EU-niveau. 

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: CSR i SMV'er

Relateret indhold

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart