Byggebranchen sætter ind mod klimaforandringerne

Energieffektivitet i byggeriet skal højere op på klimadagsordenen. Med det mål er Dansk Byggeri gået med i et internationalt samarbejde, der skal bidrage til at nå temperaturmålsætningen fra COP21.

Isolering med papiruld er en af de løsninger, der kan forbedre energieffektiviteten i specielt gamle bygninger. Foto: Ulrik Samsøe Figen/Dansk Byggeri.

07.01.2016

CSR.dk

For en lille måneds tid siden sluttede COP21 i Paris med en klimaftale, hvor mere eller mindre hele verden er blevet enige om, at temperaturstigningen som følge af klimaforandringerne skal begrænses til højst 2 grader Celcius, og meget gerne ikke mere end 1,5 grader.

Læs også: Dansk Byggeri frygter for konsekvenserne af lavere klimamål

Hvis det mål skal nås, så skal CO2-udslippet på verdensplan bremses gevaldigt op, og en af de direkte veje til det handler om at mindske energiforbruget, ikke mindst i den vestlige verden. Her spiller byggeriet en vigtig rolle, idet 40 procent af den europæiske energi forbruges i tilknytning til bygninger. 

Derfor er Dansk Byggeri gået ind i et internationalt samarbejde, hvis mål er at bringe energieffektivitet i byggeriet højere op på klimadagsordenen. Det drejer sig om den FN-etablerede organisation Global Alliance for Buildings and Construction, som Dansk Byggeri har tilsluttet sig sammen med den europæiske brancheorganisation FIEC (Fédération de l’Industrie Européenne de la Construction).

Den langsigtede løsning
”Det nye samarbejde er et vigtigt skridt i den rigtige retning, for vi tror på, at vi kan opnå mere ved at arbejde sammen i stedet for hver for sig. Hvis vi skal indfri målene, skal der gøres op med den ”stop-go” politik, som der bliver ført i dag. Den nye handlingsplan er et vigtigt skridt på vejen mod et tættere politisk samarbejde, som ikke fokuserer på den laveste pris her og nu, men i stedet har den bedste langsigtede løsning for øje”, siger direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, i en pressemeddelelse.

Handlingsplanen han hentyder til er en del af det nye samarbejde, og skal være med til at målrette arbejdet i retning af opfyldelsen af COP21-målene, via en minimering af energiforbruget i bygninger. I den forbindelse har FIEC identificeret 10 delmål, som man vil sigte efter i de kommende år:

  1. Promovere energieffektivitet i det europæiske byggeri 
  2. Styrke byer og områders modstand mod klimaforandringer 
  3. Fremme klimasikret byggeri og anlæg med mindst mulig CO2-udslip 
  4. Tilskynde til innovation i kontrakterne 
  5. Understøtte teknisk og digital innovation 
  6. Fokusere finansiering på bæredygtige projekter 
  7. Styrke koblingsmuligheder mellem eksisterende netværk 
  8. Fremme uddannelse og videreudvikling af kompetencer 
  9. Tilskynde til brug af lavemissions- og genbrugsprodukter 
  10. Tage del den i cirkulære økonomi.

Her ser Michael H. Nielsen gode muligheder for, at danske virksomheder kan bruge deres viden og ekspertise i internationale opgaver.

Læs også: Flere investerer i grøn teknologi

”Det er vigtigt, at der i fremtiden bliver tænkt i helhedsløsninger og ikke kun på enkelte komponenter. Og netop i den sammenhæng har den danske byggebranche meget at byde på, da vi har arbejdet med ambitiøse mål for energieffektivisering af vores bygninger, ligesom vi med vores lange kyststrækning har udfordringerne med fx vandstandsstigninger tæt inde på vores hverdag”, siger han.

-AK

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V