Byggebranchen sætter ind mod klimaforandringerne

Energieffektivitet i byggeriet skal højere op på klimadagsordenen. Med det mål er Dansk Byggeri gået med i et internationalt samarbejde, der skal bidrage til at nå temperaturmålsætningen fra COP21.

Isolering med papiruld er en af de løsninger, der kan forbedre energieffektiviteten i specielt gamle bygninger. Foto: Ulrik Samsøe Figen/Dansk Byggeri.

07.01.2016

CSR.dk

For en lille måneds tid siden sluttede COP21 i Paris med en klimaftale, hvor mere eller mindre hele verden er blevet enige om, at temperaturstigningen som følge af klimaforandringerne skal begrænses til højst 2 grader Celcius, og meget gerne ikke mere end 1,5 grader.

Læs også: Dansk Byggeri frygter for konsekvenserne af lavere klimamål

Hvis det mål skal nås, så skal CO2-udslippet på verdensplan bremses gevaldigt op, og en af de direkte veje til det handler om at mindske energiforbruget, ikke mindst i den vestlige verden. Her spiller byggeriet en vigtig rolle, idet 40 procent af den europæiske energi forbruges i tilknytning til bygninger. 

Derfor er Dansk Byggeri gået ind i et internationalt samarbejde, hvis mål er at bringe energieffektivitet i byggeriet højere op på klimadagsordenen. Det drejer sig om den FN-etablerede organisation Global Alliance for Buildings and Construction, som Dansk Byggeri har tilsluttet sig sammen med den europæiske brancheorganisation FIEC (Fédération de l’Industrie Européenne de la Construction).

Den langsigtede løsning
”Det nye samarbejde er et vigtigt skridt i den rigtige retning, for vi tror på, at vi kan opnå mere ved at arbejde sammen i stedet for hver for sig. Hvis vi skal indfri målene, skal der gøres op med den ”stop-go” politik, som der bliver ført i dag. Den nye handlingsplan er et vigtigt skridt på vejen mod et tættere politisk samarbejde, som ikke fokuserer på den laveste pris her og nu, men i stedet har den bedste langsigtede løsning for øje”, siger direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, i en pressemeddelelse.

Handlingsplanen han hentyder til er en del af det nye samarbejde, og skal være med til at målrette arbejdet i retning af opfyldelsen af COP21-målene, via en minimering af energiforbruget i bygninger. I den forbindelse har FIEC identificeret 10 delmål, som man vil sigte efter i de kommende år:

  1. Promovere energieffektivitet i det europæiske byggeri 
  2. Styrke byer og områders modstand mod klimaforandringer 
  3. Fremme klimasikret byggeri og anlæg med mindst mulig CO2-udslip 
  4. Tilskynde til innovation i kontrakterne 
  5. Understøtte teknisk og digital innovation 
  6. Fokusere finansiering på bæredygtige projekter 
  7. Styrke koblingsmuligheder mellem eksisterende netværk 
  8. Fremme uddannelse og videreudvikling af kompetencer 
  9. Tilskynde til brug af lavemissions- og genbrugsprodukter 
  10. Tage del den i cirkulære økonomi.

Her ser Michael H. Nielsen gode muligheder for, at danske virksomheder kan bruge deres viden og ekspertise i internationale opgaver.

Læs også: Flere investerer i grøn teknologi

”Det er vigtigt, at der i fremtiden bliver tænkt i helhedsløsninger og ikke kun på enkelte komponenter. Og netop i den sammenhæng har den danske byggebranche meget at byde på, da vi har arbejdet med ambitiøse mål for energieffektivisering af vores bygninger, ligesom vi med vores lange kyststrækning har udfordringerne med fx vandstandsstigninger tæt inde på vores hverdag”, siger han.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle