Byggeriet skal med i den grønne omstilling

Bæredygtighed og cirkulær økonomi er blandt nøglebegreberne, der skal gøre byggesektoren til en bidragyder til den grønne omstilling. Klimavenlig beton kan være blandt de konkrete løsninger.

Fremtidens byggeri skal være grønt og bæredygtigt for at bidrage til at sænke det globale CO2-udslip, siger Energifonden i ny rapport. Højhusene Bosco Verticale (Lodret Skov) i Milano er et bud på, hvordan det kan se ud..

30.06.2017

CSR.dk

”Der er øget interesse for, at der skal ske en bæredygtig udvikling af byggeriet i Danmark. Der er ressourceforbrug i alle byggeriets faser: produktion af byggematerialer, på byggepladsen, i brugsfasen og efter endt brug, hvor nedrivning af bygninger kan frigive materialer til genbrug og genanvendelse, som støttes af stigende fokus på cirkulær økonomi.”

Læs også: Nyt initiativ skal sikre mere plastikgenbrug

Sådan skriver Energifonden i rapporten ”Roadmap 2030 – Bygningers rolle i den grønne omstilling”, som blev udgivet for nylig. Formålet med roadmappen er at ”… bidrage med input og sigtelinjer, der gerne skal understøtte den danske og internationale vej frem mod et samfund fri af fossile energikilder, og dermed bidrage til realiseringen af FN’s mål for reduktion af den globale opvarmning.”

Dermed prøver Energifonden at konkretisere indsatsen og sætte nogle pejlemærker, der skal guide byggesektorens indsats frem mod 2050, hvor Danmark efter planen skal have udfaset alle fossile energikilder og være helt omstillet til de vedvarende.

Mere præcist har energibranchen og byggebranchen arbejdet sammen om at udstikke rammerne og identificere væsentlige sigtelinjer i forhold til:

  • Bygningsreglementet 2020 – og efterfølgende BR2025 og BR2030
  • Diverse EU-reguleringer fx: Bygningsdirektivet og VE-direktivet
  • Samspillet mellem energiforsyning og bygninger
  • Nye fokusområder i forhold til fx bæredygtighed og indeklima

Specielt miljø og bæredygtighed samt overvejelserne omkring det store ressourceforbrug, som såvel nybyggeri som renoveringer medfører, fylder en del i rapporten. Energifonden definerer bæredygtig udvikling som ”en god balance mellem de miljømæssige, sociale og økonomiske aspekter i et langsigtet perspektiv for byggeri.”

Frivillig bæredygtighedsklasse og livcyklusvurderinger
På den baggrund anbefaler roadmappen derfor, at frem mod 2020 udvikles en ”frivillig bæredygtighedsklasse for nybyggeri til implementering i fremtidige bygningsreglementer”, gældende fra netop 2020. Forventningen er, at et sådant tiltag vil fungere som ”… en driver for udvikling af nye innovative løsninger og produkter”, frem mod 2025 også med større fokus på ”miljøpåvirkninger gennem krav om livcyklusvurderinger (LCA).” Igen nævnes de cirkulære principper som en mulighed i byggeriet.

”Vi er som branche også nødt til at give vores bud på, hvordan vi skaber rammerne om en bæredygtig udvikling - både i forhold til energiforbruget og anvendelsen af byggematerialer. Der er mange rapporter, men det er vigtigt at få det konkretiseret, udviklet og implementeret i byggeriet”, siger Dansk Byggeris direktør, Michael H. Nielsen, til Dagens Byggeri.

Miljøvenlig beton med hybridovn
En af de håndgribelige løsninger, der kan skubbe det hele i den rigtige retning, skal findes i et af de helt grundlæggende materialer i byggesektoren, ikke bare i Danmark, men på verdensplan. Beton er således det foretrukne valg til højhuse, broer og elementbyggerier i nærmest alle tænkelige afskygninger, men samtidig også en massiv synder på CO2-fronten.

Ifølge Dagens Byggeri anslår den grønne tænketank Concito, at produktionen af beton står for 8-10 procent af det samlede globale drivhusgasudslip, men det har tre ingeniørstuderende fra Syddansk Universitet tænkt sig at lave om på.

De har derfor udviklet en hybridovn, som skal gøre betonen til et mere miljøvenligt produkt, ved at sænke udslippet fra en af de mest miljøskadelige processer i fremstillingen.

”Beton består primært af cement, vand og grus. Cementen fremstilles ved, at sand og kridt opvarmes - helt op til 1500 grader celsius i store ovne. Omkring 40 procent af CO2-udledningen ved produktionen af cement stammer fra varmeprocessen, hvor ovnene opvarmes af naturgas”, siger Frederik Autrup, der har udtænkt hybridovnen sammen med sine medstuderende Rasmus Overgaard Stæhr og Rasmus Møller Thomsen, til Dagens Byggeri.

Læs også: 15 forslag til cirkulær økonomi med affald

De tre studerende vandt for et par uger siden finalen i den internationale konkurrence Sustainable COncrete COnstruction Design, der blev arrangeret af Delft University of Technology i Holland. Teknologien skulle ifølge bagmændene være ”… nem og billig at integrere i den daglige produktion uden at der ændres i slutproduktet”, som Frederik Autrup siger i en præsentation af idéen.

-AK

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams