Byggeriet skal med i den grønne omstilling

Bæredygtighed og cirkulær økonomi er blandt nøglebegreberne, der skal gøre byggesektoren til en bidragyder til den grønne omstilling. Klimavenlig beton kan være blandt de konkrete løsninger.

Fremtidens byggeri skal være grønt og bæredygtigt for at bidrage til at sænke det globale CO2-udslip, siger Energifonden i ny rapport. Højhusene Bosco Verticale (Lodret Skov) i Milano er et bud på, hvordan det kan se ud..

30.06.2017

CSR.dk

”Der er øget interesse for, at der skal ske en bæredygtig udvikling af byggeriet i Danmark. Der er ressourceforbrug i alle byggeriets faser: produktion af byggematerialer, på byggepladsen, i brugsfasen og efter endt brug, hvor nedrivning af bygninger kan frigive materialer til genbrug og genanvendelse, som støttes af stigende fokus på cirkulær økonomi.”

Læs også: Nyt initiativ skal sikre mere plastikgenbrug

Sådan skriver Energifonden i rapporten ”Roadmap 2030 – Bygningers rolle i den grønne omstilling”, som blev udgivet for nylig. Formålet med roadmappen er at ”… bidrage med input og sigtelinjer, der gerne skal understøtte den danske og internationale vej frem mod et samfund fri af fossile energikilder, og dermed bidrage til realiseringen af FN’s mål for reduktion af den globale opvarmning.”

Dermed prøver Energifonden at konkretisere indsatsen og sætte nogle pejlemærker, der skal guide byggesektorens indsats frem mod 2050, hvor Danmark efter planen skal have udfaset alle fossile energikilder og være helt omstillet til de vedvarende.

Mere præcist har energibranchen og byggebranchen arbejdet sammen om at udstikke rammerne og identificere væsentlige sigtelinjer i forhold til:

  • Bygningsreglementet 2020 – og efterfølgende BR2025 og BR2030
  • Diverse EU-reguleringer fx: Bygningsdirektivet og VE-direktivet
  • Samspillet mellem energiforsyning og bygninger
  • Nye fokusområder i forhold til fx bæredygtighed og indeklima

Specielt miljø og bæredygtighed samt overvejelserne omkring det store ressourceforbrug, som såvel nybyggeri som renoveringer medfører, fylder en del i rapporten. Energifonden definerer bæredygtig udvikling som ”en god balance mellem de miljømæssige, sociale og økonomiske aspekter i et langsigtet perspektiv for byggeri.”

Frivillig bæredygtighedsklasse og livcyklusvurderinger
På den baggrund anbefaler roadmappen derfor, at frem mod 2020 udvikles en ”frivillig bæredygtighedsklasse for nybyggeri til implementering i fremtidige bygningsreglementer”, gældende fra netop 2020. Forventningen er, at et sådant tiltag vil fungere som ”… en driver for udvikling af nye innovative løsninger og produkter”, frem mod 2025 også med større fokus på ”miljøpåvirkninger gennem krav om livcyklusvurderinger (LCA).” Igen nævnes de cirkulære principper som en mulighed i byggeriet.

”Vi er som branche også nødt til at give vores bud på, hvordan vi skaber rammerne om en bæredygtig udvikling - både i forhold til energiforbruget og anvendelsen af byggematerialer. Der er mange rapporter, men det er vigtigt at få det konkretiseret, udviklet og implementeret i byggeriet”, siger Dansk Byggeris direktør, Michael H. Nielsen, til Dagens Byggeri.

Miljøvenlig beton med hybridovn
En af de håndgribelige løsninger, der kan skubbe det hele i den rigtige retning, skal findes i et af de helt grundlæggende materialer i byggesektoren, ikke bare i Danmark, men på verdensplan. Beton er således det foretrukne valg til højhuse, broer og elementbyggerier i nærmest alle tænkelige afskygninger, men samtidig også en massiv synder på CO2-fronten.

Ifølge Dagens Byggeri anslår den grønne tænketank Concito, at produktionen af beton står for 8-10 procent af det samlede globale drivhusgasudslip, men det har tre ingeniørstuderende fra Syddansk Universitet tænkt sig at lave om på.

De har derfor udviklet en hybridovn, som skal gøre betonen til et mere miljøvenligt produkt, ved at sænke udslippet fra en af de mest miljøskadelige processer i fremstillingen.

”Beton består primært af cement, vand og grus. Cementen fremstilles ved, at sand og kridt opvarmes - helt op til 1500 grader celsius i store ovne. Omkring 40 procent af CO2-udledningen ved produktionen af cement stammer fra varmeprocessen, hvor ovnene opvarmes af naturgas”, siger Frederik Autrup, der har udtænkt hybridovnen sammen med sine medstuderende Rasmus Overgaard Stæhr og Rasmus Møller Thomsen, til Dagens Byggeri.

Læs også: 15 forslag til cirkulær økonomi med affald

De tre studerende vandt for et par uger siden finalen i den internationale konkurrence Sustainable COncrete COnstruction Design, der blev arrangeret af Delft University of Technology i Holland. Teknologien skulle ifølge bagmændene være ”… nem og billig at integrere i den daglige produktion uden at der ændres i slutproduktet”, som Frederik Autrup siger i en præsentation af idéen.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart