Cementvirksomhed skruer helt op for grøn omstilling
På fem år har Aalborg Portland spyttet godt en kvart milliard i grønne investeringer, og i 2017 brugte virksomheden næsten dobbelt så meget på investeringer i miljøteknologiske forbedringer på fabrikken i Aalborg som året før.
Aalborg Portland har i perioden 2013-2017 investeret mere end 263 millioner kroner i miljøteknologiske forbedringer på fabrikken i Aalborg.
Læs også: Flere klimaforskere slår alarm
En stor del af de grønne investeringer faldt i 2017, hvor cementvirksomheden brugte 76,6 millioner, hvilket er en stigning på over 87 procent sammenlignet med 2016. Det fremgår af Aalborg Portlands miljøredegørelse for 2017.
”Som energitung virksomhed betragter vi det som en del af vores ansvar at investere i grønne løsninger samt bidrage til udviklingen og implementeringen af dem. Det har vi gjort siden 1970’erne, og indsatsen er kun blevet intensiveret med årene gennem øgede investeringer samt indgåelse af diverse samarbejder med andre virksomheder og forskningsmiljøet i Danmark, heriblandt Aalborg Universitet og Teknologisk Institut”, fortæller direktør Michael Lundgaard Thomsen.
Han fortæller desuden, at markedets udvikling har gjort, at kunderne nu stiller højere og højere miljøkrav til deres underleverandører.
”Det kommer blandt andet til udtryk ved, at både håndværkeren og entreprenøren samt arkitekten og bygherren interesserer sig for materialers klima- og miljøpåvirkning og efterspørger miljødeklarationer på produkterne. Forretningsgrundlaget for grønne investeringer har derfor aldrig været mere solidt”, siger han.
Alternative investeringer
I miljøredegørelsen fremhæver virksomheden en række investeringsprojekter, der har bidraget til den grønne omstilling.
Det største investeringsbeløb er gået til at færdiggøre designet af de såkaldte kalcinatorer på Ovn 87, der er fabrikkens største produktionslinje.
Opgraderingen har ifølge Aalborg Portland sikret en mere stabil ovndrift og giver samtidig mulighed for at reducere CO2-udledningen ved at øge brugen af alternative brændsler i ovnen.
I 2017 udgjorde anvendelsen af alternativ brændsel 44 procent af ovnens samlede brændselsenergi, fremgår det.
”Ambitionen er, at alternative brændsler skal udgøre henholdsvis 60 og 20 procent af brændselsenergien til produktionen af grå og hvid cement, mens vi fortsat skal udvide mulighederne for at substituere naturlige råmaterialer i cementblandingen med gode alternativer”, siger Michael Lundgaard Thomsen.
Aalborg Portland har i 2017 nyttiggjort mere end 465.000 tons alternative råmaterialer og næsten 165.000 tons alternative brændsler i cementproduktionen.
Læs også: Hybridløsninger kan give mere bæredygtighed i byggeriet
Det drejer sig blandt andet om råmaterialer som flyveaske, bundaske og afsvovlingsgips fra kraftværker samt sand fra oprensning af Limfjorden.
Af alternative brændsler genanvendes affald og homogene biprodukter fra industrien i form af blandt andet kød- og benmel samt tørret spildevandsslam fra Aalborg Kommune.
- JJK