Cementvirksomhed skruer helt op for grøn omstilling

På fem år har Aalborg Portland spyttet godt en kvart milliard i grønne investeringer, og i 2017 brugte virksomheden næsten dobbelt så meget på investeringer i miljøteknologiske forbedringer på fabrikken i Aalborg som året før.

Aalborg Portland bruger alternative brændsler i form af blandt andet kød til produktionen af cement. Foto: Aalborg Portland. .

13.08.2018

CSR.dk

Aalborg Portland har i perioden 2013-2017 investeret mere end 263 millioner kroner i miljøteknologiske forbedringer på fabrikken i Aalborg.

Læs også: Flere klimaforskere slår alarm 

En stor del af de grønne investeringer faldt i 2017, hvor cementvirksomheden brugte 76,6 millioner, hvilket er en stigning på over 87 procent sammenlignet med 2016. Det fremgår af Aalborg Portlands miljøredegørelse for 2017.

”Som energitung virksomhed betragter vi det som en del af vores ansvar at investere i grønne løsninger samt bidrage til udviklingen og implementeringen af dem. Det har vi gjort siden 1970’erne, og indsatsen er kun blevet intensiveret med årene gennem øgede investeringer samt indgåelse af diverse samarbejder med andre virksomheder og forskningsmiljøet i Danmark, heriblandt Aalborg Universitet og Teknologisk Institut”, fortæller direktør Michael Lundgaard Thomsen.

Han fortæller desuden, at markedets udvikling har gjort, at kunderne nu stiller højere og højere miljøkrav til deres underleverandører.

”Det kommer blandt andet til udtryk ved, at både håndværkeren og entreprenøren samt arkitekten og bygherren interesserer sig for materialers klima- og miljøpåvirkning og efterspørger miljødeklarationer på produkterne. Forretningsgrundlaget for grønne investeringer har derfor aldrig været mere solidt”, siger han.

Alternative investeringer
I miljøredegørelsen fremhæver virksomheden en række investeringsprojekter, der har bidraget til den grønne omstilling.

Det største investeringsbeløb er gået til at færdiggøre designet af de såkaldte kalcinatorer på Ovn 87, der er fabrikkens største produktionslinje.

Opgraderingen har ifølge Aalborg Portland sikret en mere stabil ovndrift og giver samtidig mulighed for at reducere CO2-udledningen ved at øge brugen af alternative brændsler i ovnen.

I 2017 udgjorde anvendelsen af alternativ brændsel 44 procent af ovnens samlede brændselsenergi, fremgår det.

”Ambitionen er, at alternative brændsler skal udgøre henholdsvis 60 og 20 procent af brændselsenergien til produktionen af grå og hvid cement, mens vi fortsat skal udvide mulighederne for at substituere naturlige råmaterialer i cementblandingen med gode alternativer”, siger Michael Lundgaard Thomsen.

Aalborg Portland har i 2017 nyttiggjort mere end 465.000 tons alternative råmaterialer og næsten 165.000 tons alternative brændsler i cementproduktionen.

Læs også: Hybridløsninger kan give mere bæredygtighed i byggeriet

Det drejer sig blandt andet om råmaterialer som flyveaske, bundaske og afsvovlingsgips fra kraftværker samt sand fra oprensning af Limfjorden.

Af alternative brændsler genanvendes affald og homogene biprodukter fra industrien i form af blandt andet kød- og benmel samt tørret spildevandsslam fra Aalborg Kommune.

- JJK

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V