Cirkulært byggeri undervejs hos Lejerbo
Boligselskabet Lejerbo står bag det nye projekt Circle House, hvor parter i øjeblikket er i fuld gang med at undersøge nye muligheder for at bygge almennyttige boliger i Aarhus, der både skal være cirkulære, fleksible og billige.
I forbindelse med projektet Circle House afholder Lejerbo for tiden en række workshops, hvor involverede parter diskuterer, hvordan man fremadrettet kan definere og udvikle cirkulære byggeprincipper, så prisen på det omfattende byggeri ikke overstiger almenboliglovens rammer, hvilket svarer til ca. 20.000 kr. per kvadratmeter.
Læs også: Cirkulært design - en vej til vækst?
På projektets fælles tegnestue planlægger 3XN, Vandkunsten og Lenager Arkitekter i øjeblikket, at 90 procent af byggeriets materialer skal være genanvendelige og samtidig til markedets laveste kvadratmeterpris.
Derfor diskuterer de i øjeblikket mulige løsninger med ingeniørvirksomheden Orbicon, entreprenørvirksomhederne NCC og MT Højgaard samt nedrivningsvirksomheden Kingo.
Samtlige af virksomhederne var til stede til en workshop, der blev afholdt den 14. marts i år, hvor de kunne få mere klarhed over, hvor mange løft monteringen af et cirkulært byggeri vil indebære.
Circle House
- Projekt Circle House har som ambition at blive verdens første cirkulære byggeri med ca. 60 almene boliger i Lisbjerg ved Aarhus, hvor 90 procent af materialerne kan genbruges uden at miste afgørende værdi.
- I dag er 40 procent af den globale opvarmning forbundet med byggeri, og i Danmark stammer 30 procent af alt affald fra bygge- og anlægssektoren.
- I byggeindustrien vil forretningspotentialet på europæisk plan forventeligt være 13 mia. euro (små 100 mia. kr.), alene når man ser på råhusene. I Danmark er potentialet forventeligt ca. 1,5 mia kr. om året.
Her foreslog den fælles tegnestue blandt andet, at man kunne anvende mindre og ens betonvægge, der kan tillade stor, funktionel fleksibilitet i byggeriet.
Boliger skal kunne ændres efter behov
Ifølge Lejerbo er ambitionen med Circle House ikke kun, at materialerne skal kunne genbruges. Byggeriet skal ligeledes være så fleksibelt, at boligenheder i fremtiden kan ændres efter behov.
Hos boligselskabet er man dog klar over, at fleksibilitet koster dyrt i forbindelse med montering, hvorfor innovation er afgørende for, at byggeriet af Circle House kan holdes inden for de økonomiske rammer, der stemmer overens med almenboligloven.
Hvorvidt de almennyttige boliger bliver bygget af beton eller f.eks. massivt træ, besluttes først i tilbudsfasen. Hos Lejerbo påpeger man dog vigtigheden af innovationsfasen, da det er her, branchens virksomheder skal udtænke nye løsninger, så markedet for cirkulære byggeprodukter kan vokse sig stort nok til, at produkterne bliver attraktive i mainstreambyggeriet.
De løsninger, der udvikles af teamet undervejs, vil blive vedlagt udbuddet af Circle House i 2018, så de bydende parter kan få fuld indsigt i de diskussioner og løsninger, projektet har været omkring i løbet af innovationsfasen.
Læs også: Cirkulært potentiale for genbrug i bilskrotning
Boligerne forventes at stå færdige i 2020 og skal fungere som en demonstrationsmodel for fremtidigt cirkulært boligbyggeri.
- EL