Coop tester pantmaskine til batterier i Norge

Hos Coop Norge vil man gerne have befolkningen til at aflevere det miljøskadelige affald korrekt. Derfor tester man for tiden en pantmaskine til batterier, der skulle være den første af sin art.

Den nye pantmaskine kan blandt andet sortere batterier ved hjælp af et kamera og et deep-learning program. Foto: Coop Norge .

15.05.2017

CSR.dk

Selvom de fleste nordmænd er klar over, at brugte batterier er skadelige for miljøet, ender en stor del af dem som restaffald.

Således viser en undersøgelse foretaget af YouGov, at 26 procent af de adspurgte nordmænd smider brugte husholdningsbatterier i restaffaldet.

Læs også: Coop: Tjen penge på små investeringer i fødevarefirmaer

Samtidig svarer 80 procent, at de er opmærksomme på, at batterier kan indeholde giftige stoffer, og næsten ligeså mange mener, at det er vigtigt at genvinde brugte batterier.

Derfor vil Coop Norge og batteriproducenten Energizer nu forsøge at bidrage til øget returhandel ved at teste en pantmaskine til batterier, der skulle være den første af sin art.

Værdikuponer til nye batterier
Fremover kan kunder i udvalgte Coop-butikker i Norge aflevere brugte batterier i pantmaskinen og modtage en krone pr. batteri på en værdikupon til at købe nye batterier for.

Her skal den nye pantmaskine blandt andet vise, om penge for batterier har en virkning på kunderne:

”Det vigtigste for os er at øge bevidstheden om batteri-retur hos kunder og teste teknologien”, siger Lise Mette Kjellberg, der er kommunikationschef hos Coop, til Tek.no.

Pantmaskine i dagligvarebutikker kræver fælles ordning
Skal pantmaskinen fremadrettet kunne tilbydes til alle dagligvarebutikker, kræver det en fælles standard:

”Flere politiske partier har talt for brug af pantordningen på andre produkter end flasker og aluminiumsemballage. Hvis myndighederne og branchen går sammen og bliver enige om en fælles ordning, vil Coop være positiv over for det”, siger Lise Mette Kjellberg ifølge Ingeniøren.

Danskerne kasserer også batterier i restaffaldet
Ifølge en undersøgelse, som Ingeniøren bragte i 2015, bliver fire ud af ti batterier i Danmark smidt i skraldespanden og ender på forbrændingen.

Samtidig viste tal, at batterierne står for 28 procent af miljøbelastningen ved forbrændingen og hele 96 procent af de tabte ressourcer, hvis man fraregner det biologiske affald.

Hos Coop i Danmark er man i forvejen involveret i en ordning kaldet Miljøautomaten i Frederikssund Kommune. Her kan kunderne aflevere miljøfarligt affald som batterier og elsparepærer i SuperBrugsen.

Læs også: Coop siger nej til klimamærkning

Automaten udløser dog ikke pant, men skal gøre det lettere for borgerne at komme af med elektronikaffald.

Ifølge Jens Juul Nielsen, der er informationsdirektør hos Coop Danmark, har man ingen planer om at kopiere Coop i Norges forsøg med pantmaskinen til batterier, skriver Ingeniøren.

- EL

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart