Cradle-to-cradle-principper vinder frem i virksomheder

Kundekrav er tit igangsætter for danske cleantech- og produktionsvirksomheder, der kaster sig ud i cradle-to-cradle-certificering (C2C). De færreste fortryder, for C2C – eller cirkulær økonomi – fører til nye kunder.

Rådgivningsfirmaet Cowis hovedkontor i Lyngby består af to bygninger, som man for tiden er i gang med at renovere inspireret af C2C-principperne. Foto: Cowi..

02.06.2014

Jesper With, CSR.dk

Det var kundeefterspørgsel fra USA og Holland, der fik møbeltekstilvirksomheden Gabriel i Aalborg i gang med at udvikle Cradle-to-cradle (C2C) certificerede produkter.

Tilbage i 2010 var Gabriel den første virksomhed internationalt, der kunne lancere et rent uldprodukt i en C2C-version. Op mod 800 arbejdstimer blev der investeret i projektet, der førte til certificering af produktet, så opstarten var krævende. Senere er det gået langt hurtigere med de næste produkter og virksomheden har ikke fortrudt.

<p>”Når man laver et nyt produkt, skal man have tænkt alle led igennem, så produktet kan genanvendes kommercielt”.</p>

- Jan Lorenzen, projektleder i Rethink Ressources

”Vi har styrket forholdet til nogle kunder og samtidig vundet nye ved at have et C2C-sortiment. En af vores gode kunder har optaget vores C2C-produkt i sit standardprogram og mange kunder arbejder med C2C”, siger Joan Thiesen, der er projektleder hos Gabriel i afdelingen for kvalitet, miljø og produktion.

Firmaet eksporterer 92 procent af sine produkter, og kunderne er primært stoleproducenter, der har besluttet at følge C2C-principperne. Det kan de kun gøre, hvis leverandører som Gabriel også følger C2C-retningslinjerne eller som minimum kan levere de nødvendige tal og data, der er behov for til en troværdig C2C-dokumentation.

Læs også: Byggebranchen sætter fokus på grøn omstilling

”Vi leverede i første omgang bare tal til de udenlandske kunder, der bad om det, men det stimulerede os til at blive kloge på vores produkter. Vi fik vurderet vores sammensætning af garn og kunne se, at vi måtte kigge nærmere på vores farver. Det satte så gang i vores certificeringsproces”, siger Joan Thiesen. Firmaet samarbejder med farveleverandører, da det er dem, der udvikler farvestofferne.
De indgår i værdikæden og uden at stille krav til dem, kunne man ikke komme videre med certificeringen.

”På den måde har vi påvirket farveleverandørens forretning, lige som nogle af vores kunder har haft indflydelse på vores forretning”, siger Joan Thiesen. Gabriel har opnået så meget erfaring med certificeringsarbejdet, at man også har bistået andre virksomheder med at opnå deres egne certificeringer.

Implementeringen af C2C-principperne i byggeriet har været en drivende faktor i udbredelsen af C2C-konceptet siden grundlæggeren William McDonough, der er arkitekt, formulerede det i starten af 90’erne. Foto: Thinkstock..

C2C skal også være forretning
Danske produktions og cleantech-virksomheder som Egetæpper, Færch Plast, Troldtekt, KE Fibertec, Grundfos, og firmaer, der opererer inden for byggeriet som arkitektfirmaet 3XNielsen og rådgivningsfirmaet Cowi, arbejder alle med C2C. En række andre kunne nævnes.

I projektet Rethink Resources, som ledes af Teknologisk Institut, bliver 30 danske virksomheder i forskellig størrelse og fra forskellige brancher bragt sammen i et partnerskab med henblik på at styrke C2C-tankegangen i danske virksomheder. Partnerskabet har særlig fokus på genanvendelse – især up-cycling og etablering af lukkede kredsløb.

”Ambitionen er at gøre det synligt, at det er muligt at lave forretning og tjene penge efter Cradle to Cradle principperne”, siger Jan Lorenzen, projektleder i Rethink Resources. Han peger på, at det er en tankegang, man skal lære og bruge i alt, hvad man gør, fordi hele værdikæden er i spil.

Læs også: Vugge til Vugge i fast aftale med akustikvirksomhed

”Når man laver et nyt produkt, skal man have tænkt alle led igennem, så produktet kan genanvendes kommercielt. Dem, der sidder med separationsanlægget i sidste ende af værdikæden, skal også kunne tjene penge på det, ellers er det ikke C2C”, siger han. Netop derfor inviterer man i projektet virksomheder ind fra forskellige brancher, fordi C2C i sagens natur kræver partnerskaber på tværs af værdikæden. Projektet er etableret af Miljøstyrelsens ecoinnovation-afdeling.

Flere Cradle to Cradle-byggerier på vej
Det er ingen nem proces at ændre produktionen af en vare, så den lever op til C2C-kravene. Men det bliver yderligere kompliceret, når man taler om byggeri med et hav af leverandører og underleverandører.

Hvert produkt indeholder en masse komponenter, som man skal kende indholdet af, for at det kan opnå C2C-status og dermed indgå i et C2C-certificeret byggeri. Rådgivningsfirmaet Cowis hovedkontor i Lyngby består af to bygninger, som man for tiden er i gang med at renovere inspireret af C2C-principperne. Idéen er at bruge eksemplets magt, så både koncernen selv og andre kan lære af erfaringerne. Cowi forventer, at C2C-tankegangen kommer til at præge en stigende del af nye byggerier og ombygningsprojekter fremover.

”Alle materialer skal kunne genanvendes, og det er en enorm udfordring. Vi siger derfor, at vi ikke kan gøre det perfekt i første omgang. I stedet må vi fejre succeserne på vej mod endemålet og inspirere andre til at følge efter, helt i Cradle to Cradle-ånden.  Vi forsøger at få de C2C-inspirerede elementer i byggeriet anerkendt i en nyetableret, åben C2C-registerordning”, siger udviklingschef Martin Uhre Mandrup.

Det foregår via peer review, når byggeriet er afsluttet, og de anvendte idéer bliver efterfølgende gjort tilgængelige for offentligheden. C2C-registerordningen varetages af The Academic Chair for Cradle to Cradle Innovation and Quality på Erasmus University i Holland.

<p>”De konstruktioner, der bruges stål til, skal fremover designes, så de altid kan skilles ad”.</p> <p> </p>

- Martin Uhre Mandrup, udviklingschef i Cowi

11 nye C2C-rådgivere
Cowi har uddannet 11 Cradle to Cradle-rådgivere, ”fordi rådgiverne er et afgørende led i værdikæden”. De uddannede rådgivere kommer fra et bredt udvalg inden for Cowis forretningsenheder – miljørådgiver, bygherrerådgiver, arkitekt, en deltager fra Cowis byggeridivision, en fjernvarmespecialist.

Alle skal lære at tænke cirkulært, så de får ind på rygraden, at det ene led er afhængig af det næste. Det, man putter ind i starten af en designproces, skal kunne genanvendes til sidst i processen på kommercielt niveau – derfor indbefatter det alle fra bygherre over producent og underleverandør til ejeren af et genanvendelsesfirma.

At der er mange udfordringer i opgaven, ser man eksempelvis ved valg af stål til renoveringen af Cowis hovedkvarter i Lyngby. Man er endt med at benytte 80 procent genbrugt stål, der smeltes om og tilføres 20 procent ny stål.

Læs også: Krav om CSR i byggeriet stiger

”Det stål, værkerne får ind til genbrug, kan ikke skilles 100 procent ad, så alt kan genbruges. Genbrugsstål er ikke rent nok endnu, men det, håber vi selvfølgelig på, vil ske med tiden. De konstruktioner, der bruges stål til, skal fremover designes, så de altid kan skilles ad. Vi skal jo kunne redegøre for kvalitet og oprindelsessted”, siger Martin Uhre Mandrup.

Et andet eksempel på, at cleantech-teknologierne hele tiden udvikler sig, er isoleringsmaterialet Rockfon fra Rockwool, der er genanvendt mineraluld. I produktet anvendes der også sandblæsningssand og slam fra rensningsanlæg, der jo begge dele normalt ses som problematiske affaldsprodukter. På den måde bliver de til up-cycling produkter, fordi de tages ind og genbruges til noget mere – man øger altså værdien af produkter, hvilket ses som et stort plus i Cradle to Cradle-konceptet.

”Man er nødt til at tage den CO2, der udledes, mens man bygger huset, lige så seriøst, som man tager den CO2, huset bruger i sin levetid”, siger udviklingschef Martin Uhre Mandrup fra Cowi. Foto: Privat..

Ingen reel modsætning mellem lavenergibyggeri og C2C
Cradle to Cradle-stifterne har været kritiseret for ikke at tænke tilstrækkeligt i energieffektiviseringer og CO2-reduktion.

C2C handler i sin grundform om at gøre tingene rigtigt. I certificeringsprocessen bliver indholdet i produkterne vurderet og skadelige stoffer accepteres ikke, så produktet er sundt for brugeren.

Hen ad vejen har stifterne dog taget til sig, at man i hvert fald i mange år frem er nødt til at tænke grundigt over, hvor mange ressourcer man bruger under byggeriet og igennem driften af bygningerne.

Derfor arbejder man i dag med at skabe C2C-byggerier med lavt energiforbrug og lavt CO2-fodaftryk. Certificeringen stiller krav om, at virksomheden formulerer en energipolitik og gradvist flytter sit energiforbrug til fornybare kilder. 

”Man er nødt til at tage den CO2, der udledes, mens man bygger huset (herunder byggematerialer), lige så seriøst, som man tager den CO2, huset bruger i sin levetid. Generelt er der meget lidt styr på CO2-udledningen i forbindelse med opførelsen af huset”, siger udviklingschef Martin Uhre Mandrup fra Cowi.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

28.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal kortlægge udfordringer og muligheder i bygge- og anlægsbranchen

27.06.2024CSR.dk

Regeringen og Novo Nordisk Fonden indgår samarbejde om historisk nytænkning af det danske areal

27.06.2024CSR.dk

Andelsselskab vil støtte landbruget gennem klimakreditter

24.06.2024CSR.dk

DSV og UNICEF indgår partnerskab for at sikre adgang til vitale forsyninger for børn over hele verden

21.06.2024VIA University College

Sponseret

Indre bæredygtighed: Den skjulte men afgørende faktor for ydre bæredygtig forandring

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)