CSR med Solar på Zanzibar

Som sit første egentlige CSR-projekt har servicevirksomheden Solar været med til at renovere en SOS-børneby på Zanzibar. Samarbejdet, der også omfatter to andre partnere, resulterede i en partnerskabspris til efterårets CSR-awards – og værdifuld viden for virksomhederne.

Zanzibar er hjemsted for en SOS Børnebyernes ældre projekter, der nu er blevet renoveret med en CSR-pris til partnerne bag som gevinst. Foto: Flickr/Martijn Munneke.

23.12.2015

Anders Kampmann, CSR.dk

At CSR-arbejde kan tjene mange formål, er efterhånden en kendt sag for rigtig mange virksomheder rundt om i både Danmark og resten af verden. Det var også med den vinkel, at virksomheden Solar, der er en sourcing- og servicevirksomhed inden for el-, vvs- og ventilationsteknologi, i foråret 2015 indgik et partnerskab med SOS Børnebyerne om renovering af organisationens by på den afrikanske ø Zanzibar ud for Tanzania på kontinentets østkyst.

Renoveringsprojektet havde fra start et grønt fokus og energibesparende installationer som det centrale element. I samarbejde med projektets to andre partnere, Siemens Danmark og organisationen Ingeniører uden Grænser (IUG), rykkede Solar i efteråret ind i børnebyen og startede opførelsen af et solcelleanlæg, der skal forsyne bygningerne med bæredygtig energi.

Sammen med partnerne har Solar siden da, ud over energien, fået skik på både el, kloakering, vandforsyning og bygningerne generelt, og det kastede i starten af oktober en flot anerkendelse af sig. Ved CSR Awards i Vejle blev de fire partnere således belønnet med CSR Partnership Prize 2015, bl.a. med ny teknologi som væsentlig del af begrundelsen fra juryens side.

Stor værdi og stolthed
Hos Solar kan man her ved årets udgang konstatere, at projektet ikke alene har været en direkte gevinst for de ca. 90 børn, der bor i byen, men også skabt indirekte værdi for virksomheden herhjemme.

”Det har stor værdi, at vi så hurtigt kan vise nogle synlige resultater, og noget som vi er stolte af. Samtidig har vores kunder og medarbejdere nemmere ved at forholde sig til, hvad vores CSR-arbejde handler om. Når det gælder energioptimering, er nogle af de løsninger, vi har afprøvet i forbindelse med renoveringsopgaven på Zanzibar, med til at gøre os klogere. Vi har været nødt til at tænke anderledes og udvikle løsninger på stedet. Den viden, vi nu får lagret, er guld værd for forretningen”, siger stakeholder relations manager i Solar, Charlotte Risskov Kræfting, til SOS Børnebyerne.

Dennis Jeppesen, der er chef for Solars Klima- og Energi-segment, uddyber: 

”For os danskere har det for eksempel været interessant at installere solceller i et helt andet klima og andre forhold, end vi er vant til her i Danmark. Det har lært os meget om, hvordan man kan optimere effekten af solcelleanlæg. Den viden kan vi uden videre overføre på for eksempel hotel-projekter i lande med et klima svarende til Zanzibars. Desuden har vi undervejs i projektet fundet ud af, hvordan man kommer ud over sprogbarrierer, kulturelle forskelle og helt basale udfordringer som manglende infrastruktur og dårlige logistiske løsninger. Det er alt samme udfordringer, vi også kan møde ved andre projekter både CSR-projekter og betalte opgaver.”

Nu er det så meningen, at projektet og børnebyen skal kunne stå på egne ben. Partnerskabet har derfor fra begyndelsen haft fokus på, at løsningen skal kunne leve videre og fungere uden hjælp udefra. Det har bl.a. betydet stor involvering af områdets fagfolk.

”Vuai, som er den lokale håndværker, der er hovedansvarlig, når projektet skal stå alene, er blevet uddannet i alle processer. Vi har endda sørget for små videofilm af alle processer, så andre end Vuai kan løse opgaverne, når han ikke er der. Desuden har vi hele vejen igennem projektet udelukkende brugt lokal arbejdskraft, så der er kendskab til produkter og metoder blandt de lokale. Kun på den måde kan det blive hjælp til selvhjælp,” forklarer Dennis Jeppesen.

Flere gevinster i fremtiden
Også fremover vil Solar have opmærksomhed på sit afrikanske projekt. Selvom virksomheden ikke vil være dagligt involveret i børnebyen, så har casen fortsat værdi både internt og eksternt i virksomheden, der har base i Vejen ved Kolding og beskæftiger omkring 3.000 medarbejdere.

”Medarbejderne i den danske del af virksomheden kan eksempelvis donere penge, så Vuai, der vedligeholder alle bygninger, kan købe nyt værktøj. På koncernplan finansierer vi så istandsættelsen af et nyt værksted i børnebyen i 2016. Alt sammen noget, som giver god mening for vores medarbejdere, for Vuai er jo en slags kollega til vores kunder”, siger Mette Brix, der er Solars leder af projektet.

Netop signalværdien i forhold til kundesegmentet er et vigtigt aspekt i arbejdet, og noget man gerne vil profitere af i fremtiden.

”Vi vil gerne stå for rådgivning og uddannelse, så Solar bliver forbundet med meget mere end salg af produkter. Nu kan vi vise [vores kunder], at vi kan løse meget specialiserede opgaver – endda under vanskelige forhold som på Zanzibar. Det giver både et økonomisk og miljømæssigt incitament til at tage energioptimering alvorligt”, siger Charlotte Risskov Kræfting.

Renoveringen af den 25 år gamle børneby blev finansieret af de to virksomheder, mens IUG stod for den indledende fact-finding mission i december sidste år, og siden da rådgivning og projektstyring i forbindelse med selve arbejdet.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024CSR.dk

Dansk regnemodel skal drive den grønne omstilling

20.12.2024CSR.dk

Ny rapport: Kloden lider under verdens klima-tunnelsyn

18.12.2024CSR.dk

Fart på klimatilpasningen

16.12.2024CSR.dk

Jurist er ikke i tvivl: Klimaaktivister er gået for vidt

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

13.12.2024CSR.dk

Investorer nedprioriterer ESG trods stigende efterspørgsel

12.12.2024CSR.dk

Uenigheder om ’grønne’ milliarder

11.12.2024CSR.dk

Nyt klimatiltag fører til britisk shitstorm

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams