Danmark skifter kurs: 2025-plan gør op med 25 års CO2-dyk

Regeringens 2025-plan og landbrugspakke vil sætte en stopper for CO2-udslippets nedadgående kurve – en kurve, der ellers har været dykkende siden 1990’erne. Meldingen møder kritik fra både politikere og eksperter.

”Netop nu har resten af verden endelig fundet ud af, at det er den vej, de også skal gå. Så skal vi ikke stoppe”, siger Connie Hedegaard, tidligere klimakommissær og formand for den grønne tænketank Concito..

05.10.2016

CSR.dk

Det sker som følge af tiltag i Venstre-regeringens 2025-plan og Landbrugspakke. Til sammen vil de to planer medføre en stigning i udslippet af drivhusgasser med cirka fire millioner ton i 2020, viser regeringens og Energistyrelsens egne tal. Det er en stigning på næsten ti procent, og så stor en forøgelse er ikke set siden 1990.

Grundet initiativer fra tidligere regeringer vil udledningen af CO2 være lavere i 2020 end i 2015. Men i årerne frem mod 2020 vil udledningen være stabil, hvilket bryder med den nedadgående kurve, Danmark ellers har været kendt for at vedholde.

”Tåbeligt tidspunkt”
Den grønne opbremsning kommer netop som over 60 lande, heriblandt CO2-syndere som Kina og USA, har stadfæstet klima-aftalen fra Paris. ’Optimalt tåbeligt tidspunkt’ kalder tidligere klimakommissær Connie Hedegaard kursskiftet:

”Netop nu har resten af verden endelig fundet ud af, at det er den vej, de også skal gå. Så skal vi ikke stoppe”, siger Connie Hedegaard, der i dag er formand for den grønne tænketank Concito. Hun tilføjer, at det både har taget tid og kostet penge at opbygge fortællingen om vores grønne omstilling.

Læs også: EU lynratificerer Parisaftale

Alternativets klimaordfører Christian Poll kritiserer også de ’sorte’ konsekvenser af regeringens tiltag:

”Det kommer ikke bag på mig, at 2025-planen har en klimaeffekt, men jeg er chokeret over, at den er ni procent. Det er uacceptabelt midt i en klimakrise”, siger han.

Kvoter skal få os i mål
Trods den ændrede klimakurs lover regeringen, at den stadig står bag målet om, at Danmark skal være gjort fri af fossile brændsler i 2050.

Ingeniøren har været i kontakt med klimaminister Lars Chr. Lilleholt, der henviser til, at langt størstedelen af det stigende udslip vil ske fra kraftværker og virksomheder, der dermed er forpligtede til at købe ekstra CO2-kvoter. På den måde vil mængden af drivhusgas ikke ændre sig på europæisk plan.

”Kvotehandelssystemet skal sikre en omkostningseffektiv reduktionsindsats på tværs af EU, hvor det bedst kan betale sig. Det er helt på linje med regeringen klimapolitik”, skriver Lars Chr. Lilleholt i en e-mail til Ingeniøren.

Formand for Klimarådet, økonomiprofessor Peter Birch Sørensen, er dog knapt så positivt indstillet over for kvotesystemet som klimaministeren. Han mener, at der er lange udsigter, før CO2-kvoterne viser deres virkning:

”Der er desværre et meget stort overskud, så den samlede mængde af kvoter ligger væsentligt over CO2-udslippet i EU. Derfor vil systemet i lang tid fremover ikke lægge loft over udledningerne”.

Han forklarer, at der er en stor risiko for, at overskuddet af kvoter ikke forsvinder på denne side af 2030. ”Derfor vil et øget CO2-udslip i Danmark ikke medføre en tilsvarende sænkning andre steder”, siger han.

Klimarådet mener endvidere, at regeringen har regnet forkert, så udslippet af drivhusgasser i virkeligheden vil stige dobbelt så meget, som de officielle tal viser.

Læs også: DTU og Kina kan sammen spare en milliard tons C02

Det primære årsag til det øgede udslip ligger i et øget elforbrug, som følger afskaffelsen af PSO-afgiften.

-CHM

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart