Danmark skifter kurs: 2025-plan gør op med 25 års CO2-dyk

Regeringens 2025-plan og landbrugspakke vil sætte en stopper for CO2-udslippets nedadgående kurve – en kurve, der ellers har været dykkende siden 1990’erne. Meldingen møder kritik fra både politikere og eksperter.

”Netop nu har resten af verden endelig fundet ud af, at det er den vej, de også skal gå. Så skal vi ikke stoppe”, siger Connie Hedegaard, tidligere klimakommissær og formand for den grønne tænketank Concito..

05.10.2016

CSR.dk

Det sker som følge af tiltag i Venstre-regeringens 2025-plan og Landbrugspakke. Til sammen vil de to planer medføre en stigning i udslippet af drivhusgasser med cirka fire millioner ton i 2020, viser regeringens og Energistyrelsens egne tal. Det er en stigning på næsten ti procent, og så stor en forøgelse er ikke set siden 1990.

Grundet initiativer fra tidligere regeringer vil udledningen af CO2 være lavere i 2020 end i 2015. Men i årerne frem mod 2020 vil udledningen være stabil, hvilket bryder med den nedadgående kurve, Danmark ellers har været kendt for at vedholde.

”Tåbeligt tidspunkt”
Den grønne opbremsning kommer netop som over 60 lande, heriblandt CO2-syndere som Kina og USA, har stadfæstet klima-aftalen fra Paris. ’Optimalt tåbeligt tidspunkt’ kalder tidligere klimakommissær Connie Hedegaard kursskiftet:

”Netop nu har resten af verden endelig fundet ud af, at det er den vej, de også skal gå. Så skal vi ikke stoppe”, siger Connie Hedegaard, der i dag er formand for den grønne tænketank Concito. Hun tilføjer, at det både har taget tid og kostet penge at opbygge fortællingen om vores grønne omstilling.

Læs også: EU lynratificerer Parisaftale

Alternativets klimaordfører Christian Poll kritiserer også de ’sorte’ konsekvenser af regeringens tiltag:

”Det kommer ikke bag på mig, at 2025-planen har en klimaeffekt, men jeg er chokeret over, at den er ni procent. Det er uacceptabelt midt i en klimakrise”, siger han.

Kvoter skal få os i mål
Trods den ændrede klimakurs lover regeringen, at den stadig står bag målet om, at Danmark skal være gjort fri af fossile brændsler i 2050.

Ingeniøren har været i kontakt med klimaminister Lars Chr. Lilleholt, der henviser til, at langt størstedelen af det stigende udslip vil ske fra kraftværker og virksomheder, der dermed er forpligtede til at købe ekstra CO2-kvoter. På den måde vil mængden af drivhusgas ikke ændre sig på europæisk plan.

”Kvotehandelssystemet skal sikre en omkostningseffektiv reduktionsindsats på tværs af EU, hvor det bedst kan betale sig. Det er helt på linje med regeringen klimapolitik”, skriver Lars Chr. Lilleholt i en e-mail til Ingeniøren.

Formand for Klimarådet, økonomiprofessor Peter Birch Sørensen, er dog knapt så positivt indstillet over for kvotesystemet som klimaministeren. Han mener, at der er lange udsigter, før CO2-kvoterne viser deres virkning:

”Der er desværre et meget stort overskud, så den samlede mængde af kvoter ligger væsentligt over CO2-udslippet i EU. Derfor vil systemet i lang tid fremover ikke lægge loft over udledningerne”.

Han forklarer, at der er en stor risiko for, at overskuddet af kvoter ikke forsvinder på denne side af 2030. ”Derfor vil et øget CO2-udslip i Danmark ikke medføre en tilsvarende sænkning andre steder”, siger han.

Klimarådet mener endvidere, at regeringen har regnet forkert, så udslippet af drivhusgasser i virkeligheden vil stige dobbelt så meget, som de officielle tal viser.

Læs også: DTU og Kina kan sammen spare en milliard tons C02

Det primære årsag til det øgede udslip ligger i et øget elforbrug, som følger afskaffelsen af PSO-afgiften.

-CHM

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen reducerer plastforbruget med 20 procent i ny Pingvin-serie

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J