Dansk arkitektfirma vil genanvende forladte huse til nybyggeri

I Danmark står op mod 60.000 huse tomme som konsekvens af affolkningen af landets yderområder. Nu har et dansk arkitektfirma imidlertid fundet en unik løsning på problemet - materialer fra de tomme huse skal genanvendes til nye boliger.

Det kan være en dyr fornøjelse at fjerne gamle, tomme bygninger. Derfor har et dansk arkitektfirma nu taget initiativ til at genanvende gamle huse til nye. Arkivfoto..

29.08.2017

CSR.dk

Rundt om i Danmark står op mod 60.000 tomme huse som konsekvens af affolkningen i Danmarks yderområder. De udgør både en stor gene for de lokale og en stor udgift for staten, når de skal rives ned.

Nu har Lendager Group, i samarbejde med Arkitektgruppen og NREP, dog fundet en unik løsning på problemet. Når de tomme huse rives ned, vil de nemlig genanvende materialerne til at opføre nye boliger i Ørestaden i København, skriver Berlingske.dk.

Her skal der bygges en række bæredygtige rækkehuse og byhuse under navnene ’Ressourcerækkerne’ og ’Upcycle Studios’ ud af de upcyclede materialer.

Læs også: Kan man bygge smukke huse af affald?

Udleder 70 procent mindre CO2
I de nye huse skal gamle termoruder suppleres af kasserede ruder fra renovation af almene boligbyggerier og svejses sammen til moderne vinduespartier.

Derudover stammer træværket i køkkener, gulve, vægge og facader fra de materialer, Dinesen Gulve kasserer som affald til forbrænding.

Ifølge arkitektfirmaets egne udregninger udleder de 70 procent mindre CO2 ved at genanvende og upcycle eksisterende materialer frem for at bruge nye.

Tomme huse er en uudnyttet ressource
Ifølge Anders Lendager, arkitekt og direktør i Lendager Group, repræsenterer de op mod 60.000 forladte huse i Danmark en uudnyttet ressource:

”Vi kan jo se, at vi snart begynder at mangle utroligt mange typer materialer, fordi vi simpelthen bruger dem op. Hvis man ser de huse og mindre byer, der er blevet forladte, som urbane miner, altså steder hvor man kan høste materialerne, så er der et kæmpe potentiale”, siger han til Berlingske.dk.

Læs også: UNDP: Bæredygtighed er et konkurrenceparameter

Det kan være en rigtig dyr fornøjelse at fjerne gamle, tomme bygninger. Ifølge Kora koster det i gennemsnit 135.000 kroner pr. hus – og skal staten blive fri for alle landets nedrivningsparate huse, vil det koste et sted imellem 1,5 og tre milliarder kroner.

Derfor bliver initiativet om genanvendelse budt hjerteligt velkommen af Bjarne Nielsen (V), der er borgmester i Langeland Kommune, hvor hvert fjerde hus står tomt:

”Det ville da være fint, hvis man kunne få gavn af dem i andre dele af landet. Vi får dem bare fjernet, og så er det op til de håndværkere, der får opgaven, at finde ud af, hvordan de vil fjerne dem”, siger han til Berlingske.dk.

- EL

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

23.06.2025SUSTAINX ApS

Sponseret

Illusionen om net-zero

17.06.2025CSR.dk

Danmark har 20 år til at blive klimaneutral

17.06.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Nyt nordisk program skal klæde virksomheder på til videnskabsbaserede klimamål

13.06.2025CSR.dk

Grønnere telefoner på vej med nye EU-regler

10.06.2025CSR.dk

Nyt center skal hjælpe virksomheder med at forvandle slidte produkter til ny forretning

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

01.07.2025

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
[Webinar] Sustainable Career Moves - Tag næste skridt på din bæredygtige karrierevej

Drømmer du om en karriere med mere mening og bæredygtig impact?  Er du på udkig efter nye muligheder inden for ESG, CSR eller bæredygtig forretningsudvikling – enten i dit nuværende job eller i en ny rolle?

Dato

01.07.2025

Tid

08:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. juli: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.07.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Summer School - Live Webinar - Learn to speak ESG

Want to work with ESG and sustainable business? Even experienced professionals can get lost in the terminology. Gain a clear overview and insight into the key terms and abbreviations, so you can understand and discuss how companies can create value for both society and the bottom line.

Dato

03.07.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom