Dansk arkitektfirma vil genanvende forladte huse til nybyggeri

I Danmark står op mod 60.000 huse tomme som konsekvens af affolkningen af landets yderområder. Nu har et dansk arkitektfirma imidlertid fundet en unik løsning på problemet - materialer fra de tomme huse skal genanvendes til nye boliger.

Det kan være en dyr fornøjelse at fjerne gamle, tomme bygninger. Derfor har et dansk arkitektfirma nu taget initiativ til at genanvende gamle huse til nye. Arkivfoto..

29.08.2017

CSR.dk

Rundt om i Danmark står op mod 60.000 tomme huse som konsekvens af affolkningen i Danmarks yderområder. De udgør både en stor gene for de lokale og en stor udgift for staten, når de skal rives ned.

Nu har Lendager Group, i samarbejde med Arkitektgruppen og NREP, dog fundet en unik løsning på problemet. Når de tomme huse rives ned, vil de nemlig genanvende materialerne til at opføre nye boliger i Ørestaden i København, skriver Berlingske.dk.

Her skal der bygges en række bæredygtige rækkehuse og byhuse under navnene ’Ressourcerækkerne’ og ’Upcycle Studios’ ud af de upcyclede materialer.

Læs også: Kan man bygge smukke huse af affald?

Udleder 70 procent mindre CO2
I de nye huse skal gamle termoruder suppleres af kasserede ruder fra renovation af almene boligbyggerier og svejses sammen til moderne vinduespartier.

Derudover stammer træværket i køkkener, gulve, vægge og facader fra de materialer, Dinesen Gulve kasserer som affald til forbrænding.

Ifølge arkitektfirmaets egne udregninger udleder de 70 procent mindre CO2 ved at genanvende og upcycle eksisterende materialer frem for at bruge nye.

Tomme huse er en uudnyttet ressource
Ifølge Anders Lendager, arkitekt og direktør i Lendager Group, repræsenterer de op mod 60.000 forladte huse i Danmark en uudnyttet ressource:

”Vi kan jo se, at vi snart begynder at mangle utroligt mange typer materialer, fordi vi simpelthen bruger dem op. Hvis man ser de huse og mindre byer, der er blevet forladte, som urbane miner, altså steder hvor man kan høste materialerne, så er der et kæmpe potentiale”, siger han til Berlingske.dk.

Læs også: UNDP: Bæredygtighed er et konkurrenceparameter

Det kan være en rigtig dyr fornøjelse at fjerne gamle, tomme bygninger. Ifølge Kora koster det i gennemsnit 135.000 kroner pr. hus – og skal staten blive fri for alle landets nedrivningsparate huse, vil det koste et sted imellem 1,5 og tre milliarder kroner.

Derfor bliver initiativet om genanvendelse budt hjerteligt velkommen af Bjarne Nielsen (V), der er borgmester i Langeland Kommune, hvor hvert fjerde hus står tomt:

”Det ville da være fint, hvis man kunne få gavn af dem i andre dele af landet. Vi får dem bare fjernet, og så er det op til de håndværkere, der får opgaven, at finde ud af, hvordan de vil fjerne dem”, siger han til Berlingske.dk.

- EL

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart