Kan man bygge smukke huse af affald?

Den 29. marts får Building Green i Aarhus besøg af arkitekten Césare Peeren, der bl.a. beskæftiger sig med at forvandle affald til smukke bygninger. Det handler om at lade materialerne bestemme designet og at skaffe dem lokalt.

Hos Superuse Studio lader man materialerne bestemme, hvilken form et design skal have..

22.03.2017

CSR.dk

I næste uge åbner Building Green i Aarhus, og den hollandske arkitekt Césare Peeren vil løfte sløret for, hvordan man kan arbejde med genanvendelse af lokale spildmaterialer i arkitektur såvel som design.

Ifølge Césare drukner vi til daglig i affald, hvorfor diverse materialer altid er lige ved hånden i nærmiljøet. I 1997 stiftede han derfor, sammen med arkitekten Jan Jongert, Superuse Studio med en ambition om at bruge lokale ressourcer og lokal arbejdskraft til deres projekter. Det er sidenhen blevet til  over tyve års pionerarbejde med bæredygtige byggerier.

I modsætning til gængse designprocesser, hvor arkitekterne først finder formen og dernæst materialerne, lader man hos Superuse Studio materialerne bestemme, hvilken form et design skal have.

Læs også: Københavns Kommune vil have mere plastgenanvendelse

”I stedet for at bruge ressourcer, der skal produceres og transporteres, så finder vi vores materialer lokalt. Gennem de sidste 21 år har vi udviklet værktøjer og metoder til at gribe en sådan design- og byggeproces an. Formår du at udnytte materialernes kvaliteter optimalt, er det ikke bare bæredygtigt, så beriger det også hele designet”, siger Césare Peeren, der er blandt en af hovedtalerne på Building Gree

Bæredygtige interesser

Dette kan også ses i virksomhedens arbejde med bl.a. flere familiehuse i Holland, hvor et af husene er opført udelukkende ved at genanvende spildmaterialer.

”Vi begynder altid med at vurdere alle de muligheder og begrænsninger, der er på stedet. Vi kigger på, hvad der findes i industriområderne, om der er nogen nedrivningsplaner i det år, vi skal bygge. Derefter eksperimenterer vi med materialerne for at finde ud af, hvordan de kan indgå i bygningen”, siger Césare Peeren, der også samarbejder med staten i de indledende faser, så der er mulighed for at arbejde uden om begrænsningerne i lovgivningen.

Læs også: Nyt partnerskab vil genanvende byggeaffald til nybyggerier

Ifølge Césare Peeren er vores nuværende økonomiske system den største hæmsko for at skabe en bæredygtig verden, hvorfor han bl.a. foreslår, at vi generelt bør være mere lokalt selvforsynende, og at skattesystemet bør have beskatning på ressourcer i stedet for arbejdskraft, så det fremover vil være billigere at renovere en bygning end bare at rive den ned.

Ud over at skabe genanvendelige og bæredygtige huse i Holland har man også i Kina fået øjnene op for Superuse Studio. I Kina er der nemlig en særlig interesse for cirkulære systemer, fordi ressourcerne er ved at slippe op. Derfor samarbejder Superuse Studio nu med den kinesiske regering om flere fremtidige projekter.

Césare Peerens indlæg ”Superuse, optimally using locally wasted ressources for design” kan høres på Building Green i Aarhus 29. marts kl. 15.00.

- EL

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

30.04.2025Dagrofa aps

Sponseret

SPAR styrker lokal indsats for en renere natur – nu kan kunderne også være med

29.04.2025Nilfisk

Sponseret

Nilfisk forpligter sig til Net-Zero-mål inden 2040

28.04.2025BSR

Sponseret

Climate and Nature Integration 101: In Conversation with Helen Crowley

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

30.04.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4WIND Management Awareness Training

Event Description

Dato

05.05.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

06.05.2025

Sted

Online

Beierholm
Webinar
Biodiversitet i et værdikædeperspektiv (2/2)

Hvordan påvirker din virksomhed biodiversiteten – og hvordan påvirker biodiversiteten din virksomhed? Tilmeld dig vores webinar og få en introduktion til de centrale begreber inden for biodiversitet og økosystemer. Vi undersøger, hvordan de påvirker virksomheders drift og værdikæde, og hvordan du kan arbejde strategisk med dem.

Dato

06.05.2025

Tid

08:15

Sted

Online

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR Hvordan knækker vi affaldskurven og øger genbrug? - de danske ambitioner og tiltag

Hvordan kan vi sikre, at vi ikke blot overholder EU’s krav, men også går forrest i udviklingen af en cirkulær økonomi? Hvordan kan danske virksomheder, organisationer og offentlige instanser samarbejde om at reducere affaldsproduktionen og fremme genbrug?

Dato

06.05.2025

Tid

12:30

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V