Kan man bygge smukke huse af affald?

Den 29. marts får Building Green i Aarhus besøg af arkitekten Césare Peeren, der bl.a. beskæftiger sig med at forvandle affald til smukke bygninger. Det handler om at lade materialerne bestemme designet og at skaffe dem lokalt.

Hos Superuse Studio lader man materialerne bestemme, hvilken form et design skal have..

22.03.2017

CSR.dk

I næste uge åbner Building Green i Aarhus, og den hollandske arkitekt Césare Peeren vil løfte sløret for, hvordan man kan arbejde med genanvendelse af lokale spildmaterialer i arkitektur såvel som design.

Ifølge Césare drukner vi til daglig i affald, hvorfor diverse materialer altid er lige ved hånden i nærmiljøet. I 1997 stiftede han derfor, sammen med arkitekten Jan Jongert, Superuse Studio med en ambition om at bruge lokale ressourcer og lokal arbejdskraft til deres projekter. Det er sidenhen blevet til  over tyve års pionerarbejde med bæredygtige byggerier.

I modsætning til gængse designprocesser, hvor arkitekterne først finder formen og dernæst materialerne, lader man hos Superuse Studio materialerne bestemme, hvilken form et design skal have.

Læs også: Københavns Kommune vil have mere plastgenanvendelse

”I stedet for at bruge ressourcer, der skal produceres og transporteres, så finder vi vores materialer lokalt. Gennem de sidste 21 år har vi udviklet værktøjer og metoder til at gribe en sådan design- og byggeproces an. Formår du at udnytte materialernes kvaliteter optimalt, er det ikke bare bæredygtigt, så beriger det også hele designet”, siger Césare Peeren, der er blandt en af hovedtalerne på Building Gree

Bæredygtige interesser

Dette kan også ses i virksomhedens arbejde med bl.a. flere familiehuse i Holland, hvor et af husene er opført udelukkende ved at genanvende spildmaterialer.

”Vi begynder altid med at vurdere alle de muligheder og begrænsninger, der er på stedet. Vi kigger på, hvad der findes i industriområderne, om der er nogen nedrivningsplaner i det år, vi skal bygge. Derefter eksperimenterer vi med materialerne for at finde ud af, hvordan de kan indgå i bygningen”, siger Césare Peeren, der også samarbejder med staten i de indledende faser, så der er mulighed for at arbejde uden om begrænsningerne i lovgivningen.

Læs også: Nyt partnerskab vil genanvende byggeaffald til nybyggerier

Ifølge Césare Peeren er vores nuværende økonomiske system den største hæmsko for at skabe en bæredygtig verden, hvorfor han bl.a. foreslår, at vi generelt bør være mere lokalt selvforsynende, og at skattesystemet bør have beskatning på ressourcer i stedet for arbejdskraft, så det fremover vil være billigere at renovere en bygning end bare at rive den ned.

Ud over at skabe genanvendelige og bæredygtige huse i Holland har man også i Kina fået øjnene op for Superuse Studio. I Kina er der nemlig en særlig interesse for cirkulære systemer, fordi ressourcerne er ved at slippe op. Derfor samarbejder Superuse Studio nu med den kinesiske regering om flere fremtidige projekter.

Césare Peerens indlæg ”Superuse, optimally using locally wasted ressources for design” kan høres på Building Green i Aarhus 29. marts kl. 15.00.

- EL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online