Dansk Energi: EU-klimaaftale skuffer
EU-landenes nye aftale for en energi- og klimapolitik for 2030 slækker på ambitionerne, mener Dansk Energi.
Den pakke, de 28 EU-landes stats- og regeringschefer nu har handlet af om EUs energi- og klimapolitik frem til 2030, sætter et lavere ambitionsniveau end den danske energisektor havde håbet på.
Der er ingen tvivl om, at aftalen har været svær politisk balancekunst, som ikke mindst den danske regering har gjort et stort stykke arbejde for at trække i den rigtige retning. Men trods det, at vi fik en aftale, så tipper det mod en skuffelse, som vi nu skal få det bedste ud af, siger Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi, der er erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaberne i Danmark.
Anders Stouge fremhæver dog, at det på den positive side er godt, at EU-landene kan enes om et fælles mål for at reducere mindst 40 procent af CO2-udledningen:
Det ser jeg som et acceptabelt afsæt for EU i de vigtige globale klimaforhandlinger, der venter i december i år og ikke mindst i Paris til næste år, siger han.
Håbet på bindende mål
Aftalen indebærer, at EU skal skære mindst 40 procent CO2 i 2030, skal stile mod 27 procent vedvarende energi og skal have 27 procent højere energieffektivitet.
Dansk Energi havde håbet på et bindende mål om minimum 40 procent mindre udslip af CO2, et bindende mål for vedvarende energi på mindst 30 procent, og et bindende mål for en øget energieffektivitet, der er mere ambitiøst end 30 procent i 2030. Indtil starten af ugen, indeholdt udkastet til aftaleteksten et mål om 30 procent forbedringer i energieffektivitet.
Det er lidt af en mavepuster, at man sænker målet for mere effektiv anvendelse af energien. Det indsnævrer ikke bare det danske potentiale for eksport af energieffektive løsninger, men også for ambitionen om, at EU skal være mere uafhængig af import af energi. Og også procentsatsen for vedvarende energi peger på, at det bliver næsten som business as usual, siger Anders Stouge.
- JKK