Dansk ratificering af Hong Kong-konvention lige om hjørnet

I går behandlede Folketinget et lovforslag fra miljø- og fødevareministeren om at tiltræde Hong Kong-konventionen om miljørigtig ophugning af skibe. Forslaget mødte bred opbakning i salen, men nogle partier vil gerne gå et skridt videre.

Den berygtede Alang-strand i Indien er blandt de steder, hvor arbejdsforholdene skal forbedres i takt med at flere lande ratificerer Hong Kong-konventionen, sådan som Danmark nu er på vej til. Foto: flickr/Adam Cohn.

20.01.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har fremsat et lovforslag om tiltrædelse, der i går, torsdag d. 19. januar, blev førstebehandlet i Folketinget.

”Det er et juridisk komplekst område, og vi har ventet på EU noget af vejen, så jeg er glad for, at vi nu endeligt er på nippet til at tiltræde. Med Danmarks tiltrædelse sender vi et stærkt signal til andre lande, om at det er vigtigt at prioritere forsvarlig ophugning af skibe. Jo flere lande, der tiltræder, jo hurtigere kan konventionen træde i kraft”, siger Esben Lunde Larsen. 

Ved gårsdagens debat i Folketingssalen var der bred opbakning til lovforslaget. Samtlige partier ser således ud til at stemme for forslaget, om end tre af oppositionspartierne, Alternativet, SF og Enhedslisten, gerne vil se mere end blot den minimumsimplementering, som ministeren lægger op til.

Danmark skal gå forrest
”Vi synes at Danmark bør være foregangsland og med det samme gå et skridt videre. Vi har jo en Skibsophugningsforordning i EU-regi, og i forlængelse af den ville det være passende at indføre nogle regler for udfasning af skibe, så de ikke kan sælges indirekte til skrotning på nogle tilfældige strande. Det er ikke noget, vi regner med at få flertal for i denne omgang, men forandringer af denne her slags sker i små skridt, så det skal nok komme hen ad vejen”, siger miljøordfører for Alternativet, Christian Poll.

Ifølge Danmarks Rederiforening sendes i alt ca. 10 danske skibe til ophugning om året, og både her og i industrien ser man frem til, at Danmark tiltræder Hong Kong-konventionen.

”Vi har i flere år arbejdet for en fuld ratifikation af Hong Kong-konventionen, så vores udenlandske kollegaer i f.eks. Indien, Bangladesh og Pakistan kan få rimelige arbejdsvilkår ved ophugning af skibe. Når Danmark tiltræder konventionen, er vi kommet et stort skridt videre”, siger formand for Dansk Metal og CO-industri, Claus Jensen.

Hvis lovforslaget vedtages, forventer regeringen, at Danmark kan tiltræde konventionen i løbet af foråret. 

Læs også: Få styr på børnearbejde i familielandbrug

For at konventionen kan træde i kraft internationalt, skal den bl.a. være underskrevet uden forbehold af mindst 15 lande, hvis kombinerede handelsflåde repræsenterer mindst 40 procent af den globale handelsflådes bruttotonnage. Indtil videre har kun Belgien, Congo, Frankrig, Norge og Panama tiltrådt konventionen. Derudover har Italien, Holland, Tyrkiet og den caribiske østat Saint Kitts and Nevis skrevet under, men med forbehold om ratificering.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V