Danske forskere vil udvikle sikker atomkraftteknologi

Vinden blæser ikke altid og ikke alle timer er solskinstimer. Kernekraft er vejen frem, mener en gruppe danske forskere, der bruger deres fritid på at udvikle et pålideligt atomkraftværk.

En gruppe danske forskere har udviklet designet til et pålideligt kernekraftværk. Det er oven i købet billigere end konventionelle kernekraftværker, fortæller forskerne, da sikkerheden ligger i fysikken. .

15.08.2016

CSR.dk

Det hele startede til en havefest.

”Det var der, det gik op for os, at vi ville arbejde på en ny type kernekraftværk sammen. Vi bitchede lidt over, at der ikke var nogen, der havde gjort det, men det var jo ligesom os, der kunne gøre det her i landet, så nu måtte vi bare i gang”.

Læs også: Skotlands sidste kulkraftværk er lukket

Sådan fortæller fysiker Troels Schönfeldt til Nordea Invest Magasinet om den dag for cirka to år siden, der satte gang i projektet. I dag er de 15 danske forskere, der sidder i kælderen på Niels Bohr Instituttet og bruger deres fritid på at udvikle en ny type kernekraftværk, der både er sikker og kan køre på atomaffald.

Atomkraft eller ej
Selvom der i højere grad bliver investeret i vedvarende energiformer som sol- og vindenergi, fastslog FN’s klimapanel under COP21, at verdens klimaudfordringer ikke kan løses uden kernekraft, skriver Nordea Invest Magasinet.

Der findes i dag 442 kernekraftværker på verdensplan, og 66 er under opbygning. Men energiformens usikre historie med skræmmende ulykker i Tjernobyl og senest Fukushima, har de seneste år fået lande som Tyskland og Sverige til at beslutte, at det er tid til at udfase brugen af kernekraft.

Generelt er der ligeså i Danmark hverken vilje i befolkningen eller blandt de folkevalgte politikere til at bruge penge på kernekraft – og det selvom forskergruppen efter to år nu har designet klar.

Designet er klar
Designet, der er kendt som en flydende saltreaktor, sikrer, at reaktoren ikke kan løbe løbsk, ligesom det skete i Tjernobyl. Stiger temperaturen i reaktoren, vil selve energiproduktionen automatisk lukke ned, og temperaturen vil derved falde igen. Og samtidig vil nuværende atomaffald kunne bruges som brændsel.

Fysiker Ask Emil Løvschall-Jensen uddyber:

”Vi bruger thorium i modsætning til uran, som man bruger i konventionel atomkræft. Det tillader simpelthen, at vi kan tage affaldet fra konventionel atomkraftværker og blande det sammen med vores thoriumsalt og brænde affaldet af”.

De 15 danske forskere arbejder i det daglige som vejledere på Niels Bohr Instituttet og som konsulenter for internationale firmaer, der arbejder med kernekraftreaktorer. Selvom der er lang vej igen for forskergruppen, så fortsætter de med at arbejde på projektet, også selvom arbejdet er for egen regning. For dem handler det nemlig om menneskets fremtid.

Læs også: Danmark sakker bagud på elbiler

”Jeg har to børn, og jeg skal give en verden videre til dem, som de kan leve i. Og jeg har ikke set teknologien, der kan gøre det udover den her”, siger Ask Emil Løvschall-Jensen til Nordea Invest Magasin.

-CHM

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle