Danske forskere vil udvikle sikker atomkraftteknologi

Vinden blæser ikke altid og ikke alle timer er solskinstimer. Kernekraft er vejen frem, mener en gruppe danske forskere, der bruger deres fritid på at udvikle et pålideligt atomkraftværk.

En gruppe danske forskere har udviklet designet til et pålideligt kernekraftværk. Det er oven i købet billigere end konventionelle kernekraftværker, fortæller forskerne, da sikkerheden ligger i fysikken. .

15.08.2016

CSR.dk

Det hele startede til en havefest.

”Det var der, det gik op for os, at vi ville arbejde på en ny type kernekraftværk sammen. Vi bitchede lidt over, at der ikke var nogen, der havde gjort det, men det var jo ligesom os, der kunne gøre det her i landet, så nu måtte vi bare i gang”.

Læs også: Skotlands sidste kulkraftværk er lukket

Sådan fortæller fysiker Troels Schönfeldt til Nordea Invest Magasinet om den dag for cirka to år siden, der satte gang i projektet. I dag er de 15 danske forskere, der sidder i kælderen på Niels Bohr Instituttet og bruger deres fritid på at udvikle en ny type kernekraftværk, der både er sikker og kan køre på atomaffald.

Atomkraft eller ej
Selvom der i højere grad bliver investeret i vedvarende energiformer som sol- og vindenergi, fastslog FN’s klimapanel under COP21, at verdens klimaudfordringer ikke kan løses uden kernekraft, skriver Nordea Invest Magasinet.

Der findes i dag 442 kernekraftværker på verdensplan, og 66 er under opbygning. Men energiformens usikre historie med skræmmende ulykker i Tjernobyl og senest Fukushima, har de seneste år fået lande som Tyskland og Sverige til at beslutte, at det er tid til at udfase brugen af kernekraft.

Generelt er der ligeså i Danmark hverken vilje i befolkningen eller blandt de folkevalgte politikere til at bruge penge på kernekraft – og det selvom forskergruppen efter to år nu har designet klar.

Designet er klar
Designet, der er kendt som en flydende saltreaktor, sikrer, at reaktoren ikke kan løbe løbsk, ligesom det skete i Tjernobyl. Stiger temperaturen i reaktoren, vil selve energiproduktionen automatisk lukke ned, og temperaturen vil derved falde igen. Og samtidig vil nuværende atomaffald kunne bruges som brændsel.

Fysiker Ask Emil Løvschall-Jensen uddyber:

”Vi bruger thorium i modsætning til uran, som man bruger i konventionel atomkræft. Det tillader simpelthen, at vi kan tage affaldet fra konventionel atomkraftværker og blande det sammen med vores thoriumsalt og brænde affaldet af”.

De 15 danske forskere arbejder i det daglige som vejledere på Niels Bohr Instituttet og som konsulenter for internationale firmaer, der arbejder med kernekraftreaktorer. Selvom der er lang vej igen for forskergruppen, så fortsætter de med at arbejde på projektet, også selvom arbejdet er for egen regning. For dem handler det nemlig om menneskets fremtid.

Læs også: Danmark sakker bagud på elbiler

”Jeg har to børn, og jeg skal give en verden videre til dem, som de kan leve i. Og jeg har ikke set teknologien, der kan gøre det udover den her”, siger Ask Emil Løvschall-Jensen til Nordea Invest Magasin.

-CHM

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online