De fleste kommuner arbejder ikke med FN’s bæredygtighedsmål

De fleste kommuner kender ikke til regeringens handleplan for implementeringen af FN’s bæredygtighedsmål, viser ny rapport. De der gør, har til gengæld planer om at bruge målene aktivt til at skabe partnerskaber og vækst lokalt.

Kun en tredjedel af de danske kommuner kender til regeringens handleplan, og kun hver tiende kommune er kommet i gang med at bruge verdensmålene strategisk ved at lave en lokal handleplan. Foto: flickr/CCRE-CEMR. .

16.06.2017

CSR.dk

For få måneder siden fremlagde regeringen sin handlingsplan for implementeringen af FN’s 17 bæredygtighedsmål. For at nå målene er regeringens plan blandt andet, at hele den offentlige sektor skal arbejde for at fremme realiseringen af dem.

Der er dog lang vej igen, viser ny undersøgelse fra Deloitte (se fil nederst i artiklen). Det fremgår nemlig, at kun en tredjedel af de danske kommuner kender til den danske regerings handleplan, og kun hver tiende kommune er kommet i gang med at bruge verdensmålene strategisk ved at lave en lokal handleplan.

Læs også: Handlingsplan for verdensmål modtages forsigtigt positivt

Til gengæld viser undersøgelsen samtidig, at de kommuner, der arbejder med bæredygtighedsmålene, ser positivt på, hvordan de overordnede mål kan forme sig til konkrete og lokale planer.

”Vores konklusion er, at få kommuner kender til verdensmålene, men de som kender dem, ser store muligheder i at bruge dem. Det er naturligt nok især de store kommuner, der har haft kræfter til at få begyndt på at få verdensmålene ind i den kommunale hverdag. Det er jo meget abstrakt. Men også en historisk mulighed for kommunerne til at samle lokale aktører på tværs af sektorer for drive udvikling, vækst og innovation på en ny måde”, siger partner og leder af Deloittes afdeling for den offentlig sektor, Carsten Jørgensen.

Verdensmålene giver retning for lokale projekter
En af de kommuner, der arbejder aktivt med bæredygtighedsmålene er Aarhus Kommune. Her fortæller stadsdirektør Niels Højberg, at kommunen især bruger målene til at sætte retning for konkrete projekter.

”FN-målene er særdeles vigtige for at kunne sætte retninger for bæredygtig byudvikling og samle kommunen på tværs af forvaltninger og engagerede medarbejdere.  For eksempel ved at Aarhus nu er selvforsynende med grøn energi – og ved den energi- og klimarådgivning, Aarhus Kommune sammen med lokale virksomheder yder over for byer i Sydafrika, Indien og Kina, ” siger Niels Højberg.

Læs også: Hollandske virksomheder: Regeringen skal føre bæredygtig politik

Deloittes har i forbindelse med undersøgelsen kontaktet 60 ud af Danmarks 98 kommuner. Heraf har 45 kommunaldirektører deltaget i telefoninterview.

-CHM

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle