Dell og den cirkulære økonomi

IT-virksomheden Dell er godt på vej i retning af et mere cirkulært ressourceforbrug. Frem mod 2020 vil virksomheden spare og genanvende adskillige millioner ton materialer i sin produktion.

Dell vil genanvende så meget e-skrot som muligt. Foto: Flickr/George Hotelling.

11.08.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

E-affald er en voksende udfordring på verdensplan. Den hastigt udviklende teknologi kombineret en stadig kortere levetid for telefoner, computere og andre elektroniske gadgets førte i 2014 til næsten 42 mio. ton elektronikskrot; et tal der formentlig vil runde 50 mio. ton i 2017, skriver GreenBiz.

Læs også: Den cirkulære fremtid

Derfor har en af verdens største producenter på området, amerikanske Dell, sat sig for at styre sin produktion, forsyningskæde og sit materialeforbrug i en mere bæredygtig retning. Det sker ved at man omfavner principperne i den cirkulære økonomi og sigter efter at skabe et mere lukket kredsløb, når det kommer til råmaterialer og fremstilling.

I 2013 lancerede Dell sin 2020 Legacy of Good-plan, der indeholder 21 forskellige målsætninger, som sammenlagt skal gøre ”det gode, der kommer fra vores teknologi 10 gange så meget værd som processen med at fremstille den”.

Blandt de miljørelaterede mål har man sat sig for at bruge 50 mio. pund (knap 23.000 ton) genanvendt plastik og andre bæredygtige materialer i sin produktion, ligesom man vil indsamle 2 mia. pund (knap 1 mio. ton) brugt elektronikudstyr. Af andre målsætninger kan nævnes, at 100 procent af Dells pakkematerialer skal sources bæredygtigt og kunne enten genanvendes eller komposteres.

På plastikområdet er man nået et godt stykke allerede. Siden Dell i 2014 søsatte sin ambition om et lukket kredsløb (closed loop) i sin plastikforsyningskæde, har virksomheden genanvendt omkring 2.000 ton plastik fra sine egne produkter, og i alt er det siden 2013 lykkedes at inkorporere godt 10.000 ton genbrugt plast fra bl.a. vandflasker og cd-covere i produktionen, ligesom man har indsamlet i omegnen af 600.000 ton e-affald.

Læs også: København med i nyt plastikinitiativ

Plastikgenbruget sparer ifølge Dell 11 procent CO2 i forhold til nyproduktion, hvilket er centralt i forhold til en af Dells andre målsætninger på miljøfronten, nemlig at halvere sine ’operationelle’ udledninger af drivhusgasser. Det indebærer bl.a. også mere vedvarende energi til produktion og drift, og en omstilling af transporten i virksomheden til i højere grad at anvende skib og tog i stedet for fly.

Læs mere om Dells aktiviteter, der også omfatter bl.a. en indsats i retning af konfliktfrie mineraler, diversitet blandt leverandørerne og nødhjælp til katastrofeområder.

-AK

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V