Den cirkulære fremtid
Hvordan opskalerer vi den cirkulære økonomi? Sådan lød overskriften på en konference med deltagelse af erhvervsliv, organisationer og beslutningstagere fra både ind- og udland.
”Da jeg kom ind i Europa-Kommissionen for to år siden og begyndte at tale om cirkulær økonomi, var der ikke mange, der lyttede for alvor. Nu er der langt flere, der deler min mening om, at det er en nødvendighed for vores samfund i alle henseender”.
Læs også: WEF hylder de cirkulære virksomheder
Sådan indledte eftermiddagens hovedtaler, EU’s kommissær for miljø, fiskeri og maritime affærer, Karmenu Vella, sit oplæg til gårsdagens konference i cirkulær økonomi. Dermed slog han tonen an for et arrangement præget af utvetydig opbakning til netop det budskab – men også en hvis uenighed om vejen derhen.
’Hvordan’-delen af konferencens hovedspørgsmål ”How do we scale up Circular Economy?” blev således søgt besvaret på flere forskellige måder af konferencens forskellige deltagere, der repræsenterede både erhvervsliv og politik fra såvel Danmark som det øvrige Europa.
Virksomheder skal drive, lovgivning skabe rammerne
”Der er brug for en global approach, og den private sektor venter ikke på lovgivning fra det offentlige, de store aktører er langt foran. Derfor gælder det om at skabe lovgivning, der kan facilitere den udvikling”, sagde kommissær Vella.
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) fulgte trop ved at spille bolden dybt ned på virksomhedernes banehalvdel.
”Fremskridtet for den cirkulære økonomi skal drives af den private sektor. Den cirkulære økonomi skal være en driving force for jobskabelse, vækst og ikke mindst en mere miljøvenlig udvikling i verdens industri, og vi som politikere skal skabe rammerne for den udvikling. I den sammenhæng skal EU være en frontrunner på verdensplan”, sagde han.
Fra oppositionen ville tidligere miljøminister og nuværende miljøordfører for de Radikale, Ida Auken, gerne på statens vegne påtage sig en lidt større rolle i opbygningen i af den cirkulære økonomi og de løsninger, den indeholder.
”Vi må se på vores hardware herhjemme. Når man har en hammer, ser man som regel et søm, og derfor er det ikke optimalt, at vi nu er i gang med at opføre et af Europas største forbrændingsanlæg (Amager Bakke, red.), for der fordrer ikke den ressourceudnyttelse, den cirkulære økonomi handler om. Vi skal væk fra at tale om affald og over til at tale om ressourcer af værdi”, sagde hun.
God business case i bæredygtighed
Og hvordan forholder virksomhederne sig så til det? Til at belyse den vinkel, fik konferencen bl.a. besøg af Carlsberg i form af sustainability director Simon Hoffmeyer Boas, der udover at kunne fortælle lidt nyt om den bionedbrydelige træfiberflaske, man er ved at udvikle (den indre coating er den store udfordring, men flasken skal nok være klar som planlagt, primo 2018), også delte det store bryggeris overordnede tanker om tidens udfordringer.
”Den globale opvarmning påvirker os både direkte og indirekte, og det er noget, vi er nødt til at reagere på som virksomhed, bl.a. ved at tage principperne i den cirkulære økonomi til os. Vi er klar til at indgå partnerskaber for at sikre udviklingen af de rigtige, bæredygtige produkter, som vi er overbeviste om vil blive både bedre og billigere end konventionelle i fremtiden”, sagde han.
Tæppeproducenten Tarkett/Desso var repræsenteret ved Nordic Segment & Key Account Director Michael Aastrup, og han lagde vægt på det langsigtede perspektiv, også i den ’rene’ forretningstankegang.
Læs også: Mere plastik end fisk i verdenshavene i 2050
”Vi er langt fremme med vores take back-system, hvor vi er gået over til at lease vores produkter ud i stedet for at sælge dem. Det er et vigtigt led i vores bestræbelser på at ’close the loop’, som også omfatter at vi skal have alle vores leverandører med. Det indebærer også, at vi får dem overbevist om, at den cirkulære økonomi er en god business case, og at det ikke behøver at være perfekt fra dag 1”, fortalte han.
Konferencen var arrangeret af Dansk Industri, Europa-Kommissionen og det hollandske EU-formandskab.