Den cirkulære fremtid

Hvordan opskalerer vi den cirkulære økonomi? Sådan lød overskriften på en konference med deltagelse af erhvervsliv, organisationer og beslutningstagere fra både ind- og udland.

Den cirkulære økonomi er nødvendig for at tackle fremtidens udfordringer, mente både politikere og virksomheder på konferencen..

07.06.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

”Da jeg kom ind i Europa-Kommissionen for to år siden og begyndte at tale om cirkulær økonomi, var der ikke mange, der lyttede for alvor. Nu er der langt flere, der deler min mening om, at det er en nødvendighed for vores samfund i alle henseender”.

Læs også: WEF hylder de cirkulære virksomheder

Sådan indledte eftermiddagens hovedtaler, EU’s kommissær for miljø, fiskeri og maritime affærer, Karmenu Vella, sit oplæg til gårsdagens konference i cirkulær økonomi. Dermed slog han tonen an for et arrangement præget af utvetydig opbakning til netop det budskab – men også en hvis uenighed om vejen derhen.

’Hvordan’-delen af konferencens hovedspørgsmål ”How do we scale up Circular Economy?” blev således søgt besvaret på flere forskellige måder af konferencens forskellige deltagere, der repræsenterede både erhvervsliv og politik fra såvel Danmark som det øvrige Europa.

Virksomheder skal drive, lovgivning skabe rammerne
”Der er brug for en global approach, og den private sektor venter ikke på lovgivning fra det offentlige, de store aktører er langt foran. Derfor gælder det om at skabe lovgivning, der kan facilitere den udvikling”, sagde kommissær Vella.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) fulgte trop ved at spille bolden dybt ned på virksomhedernes banehalvdel.

”Fremskridtet for den cirkulære økonomi skal drives af den private sektor. Den cirkulære økonomi skal være en driving force for jobskabelse, vækst og ikke mindst en mere miljøvenlig udvikling i verdens industri, og vi som politikere skal skabe rammerne for den udvikling. I den sammenhæng skal EU være en frontrunner på verdensplan”, sagde han.

Fra oppositionen ville tidligere miljøminister og nuværende miljøordfører for de Radikale, Ida Auken, gerne på statens vegne påtage sig en lidt større rolle i opbygningen i af den cirkulære økonomi og de løsninger, den indeholder.

”Vi må se på vores hardware herhjemme. Når man har en hammer, ser man som regel et søm, og derfor er det ikke optimalt, at vi nu er i gang med at opføre et af Europas største forbrændingsanlæg (Amager Bakke, red.), for der fordrer ikke den ressourceudnyttelse, den cirkulære økonomi handler om. Vi skal væk fra at tale om affald og over til at tale om ressourcer af værdi”, sagde hun.

Simon Hoffmeyer Boas fra Carlsberg fortalte bl.a. om den bionedbrydelige træfiberflaske, bryggeriet er ved at udvikle..

God business case i bæredygtighed
Og hvordan forholder virksomhederne sig så til det? Til at belyse den vinkel, fik konferencen bl.a. besøg af Carlsberg i form af sustainability director Simon Hoffmeyer Boas, der udover at kunne fortælle lidt nyt om den bionedbrydelige træfiberflaske, man er ved at udvikle (den indre coating er den store udfordring, men flasken skal nok være klar som planlagt, primo 2018), også delte det store bryggeris overordnede tanker om tidens udfordringer.

”Den globale opvarmning påvirker os både direkte og indirekte, og det er noget, vi er nødt til at reagere på som virksomhed, bl.a. ved at tage principperne i den cirkulære økonomi til os. Vi er klar til at indgå partnerskaber for at sikre udviklingen af de rigtige, bæredygtige produkter, som vi er overbeviste om vil blive både bedre og billigere end konventionelle i fremtiden”, sagde han.

Tæppeproducenten Tarkett/Desso var repræsenteret ved Nordic Segment & Key Account Director Michael Aastrup, og han lagde vægt på det langsigtede perspektiv, også i den ’rene’ forretningstankegang.

Læs også: Mere plastik end fisk i verdenshavene i 2050

”Vi er langt fremme med vores take back-system, hvor vi er gået over til at lease vores produkter ud i stedet for at sælge dem. Det er et vigtigt led i vores bestræbelser på at ’close the loop’, som også omfatter at vi skal have alle vores leverandører med. Det indebærer også, at vi får dem overbevist om, at den cirkulære økonomi er en god business case, og at det ikke behøver at være perfekt fra dag 1”, fortalte han.

Konferencen var arrangeret af Dansk Industri, Europa-Kommissionen og det hollandske EU-formandskab.

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart