Mere plastik end fisk i verdenshavene i 2050
Ifølge en dyster forudsigelse fra Ellen MacArthur Fonden vil der målt på vægt være mere plastik i verdenshavene end der er fisk om 35 år. Graden af genbrug er minimal, og en mere cirkulær tankegang kan være en del af løsningen.
Plastik er på godt og ondt en af de helt store opfindelser i nyere tid, og et uhyre vigtigt element i industrialiseringen og den teknologiske udvikling. Desværre er vi som samfund ikke særlig gode til at genbruge plastikken, og det betyder at mere og mere af det ender i verdenshavene. Det skriver EcoWatch.
Læs også: WEF hylder de cirkulære virksomheder
I en ny rapport forudser Ellen MacArthur Funden sammen med World Economic Forum, at mængden af plastik i verdens oceaner i 2050 vil være større end mængden af fisk, målt på vægt. Ifølge rapporten ender 8 mio. ton plastik årligt i havene, svarende til indholdet af en hel skraldebil hvert minut. Det tal vil blive fordoblet allerede i 2030 og firdoblet i 2050, hvis udviklingen fortsætter uhindret.
Det samme gælder produktionen af ny plastik, der nåede 311 mio. ton i 2014 og altså ligeledes vil næsten firdobles i 2050, hvis ikke der sker ændringer. Det ville ikke være et problem i sig selv - udover at produktionen kræver store mængder olie - hvis vi var bedre til at genbruge plasten.
Men ifølge rapporten bliver kun fem procent ordentligt genbrugt, 40 procent ender på lossepladser rundt omkring, en tredjedel ender i naturen, og resten bliver hovedsagelig brændt, hvilket repræsenterer et enormt ressourcespild og en lige så stor kilde til forurening. Sammenlagt betyder det et årlig tab på op mod 120 mia. dollars (knap 850 mia. kr.) for industrien.
Den cirkulære økonomi som en del af svaret
Som svar på denne nærmest gigantiske udfordring, foreslår rapporten et skift til en langt mere cirkulær indgangsvinkel, sådan som det er blevet nærmest synonymt med både Ellen MacArthur Fonden og grundlæggeren, den tidligere britiske sejler Dame Ellen MacArthur.
Visionen er at anvende principperne bag den cirkulære økonomi, hvilket Fonden håber vil kunne ”… transformere plastikøkonomien og drastisk reducere de negative eksternaliteter, såsom forurening af havene”. Det vil kræve en komplet omlægning af dagens ’brug og smid væk’-økonomi til et system, der er designet til at være restorativt og regenererende, og på den måde fjerne konceptet affald.
I den forbindelse peger rapporten fingre af plastindustrien, der slet ikke gør nok for at tage hånd om problemerne. Der kan dog være et skifte på vej, forudser dr. Martin Stuchtey fra McKinsey Center for Business and Environment, der har været med til at udarbejde rapporten.
”Plastik er det ultimative engangsmateriale med nogle egenskaber, ingen andre materiale kan slå. Men de voksende mængder af udtjent plastik genererer også en masse omkostninger, som er værdiødelæggende for industrien. Med en cirkulær tankegang kan plastaffald blive en værdifuld ressource”, siger han i en pressemeddelelse.
Læs også: H&M Global Partner i Ellen MacArthur Foundation
Fra WEF understreger head of public-private partnership, Dominic Waughray, at det bestemt ikke bliver nemt at ”udløse den revolution i plastikindustriens økosystem”, der er brug for, men at ”både den offentlige og private sektor, og civilsamfundet må mobilisere sig” for at få de cirkulære tanker i spil.
Hent rapporten “The New Plastics Economy: Rethinking the future of plastics” her.