En langsigtet, grøn omstilling kræver nye klimamål

Danmark når klimamålene for 2020, men skal samtidig stramme sig an med nye klimapolitiske initiativer, hvis den grønne omstilling skal fortsætte længere end det. Det konkluderer Energistyrelsen i ny analyse.

I år 2030 vil cirka 39 procent af det danske energiforbrug blive dækket af vedvarende energi, viser Energistyrelsens Basisfremskrivning 2017. Det er 11 procent lavere end regeringens mål om, at mindst halvdelen af energiforbruget skal blive dækket af vedvarende energikilder til den tid..

21.03.2017

CSR.dk

Hvis den grønne omstilling skal fortsætte efter 2020 må regeringen tage nye energi- og klimapolitiske initiativer, konkluderer Energistyrelsen i den nye ’Basisfremskrivning 2017’. Udgivelsen er en analyse af udviklingen i Danmarks energiforbrug, -produktion og udledninger af drivhusgasser frem mod år 2030.

Mens vi vil nå klimamålene for 2020, vil forbruget af vedvarende energi efterfølgende være nogenlunde konstant, viser analysen. Det skyldes især, at mange af de gamle initiativer, bl.a. investeringer i vindmøller, udløber.

Læs også: Aalborg Havn er Danmarks første CO2-neutrale havn

Helt konkret vil udviklingen efter 2020 betyde, at der i år 2030 vil være cirka 39 procent af det danske energiforbrug, der bliver dækket af vedvarende energi. Det er 11 procent lavere end regeringens mål om, at mindst halvdelen af energiforbruget skal blive dækket af vedvarende energikilder til den tid.

”Basisfremskrivningen viser, at vi ikke kan hvile på laurbærrene efter 2020. Og det har vi heller ikke tænkt os. Der skal tages nye politiske beslutninger for at fortsætte den grønne omstilling”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) i en pressemeddelelse. Han fortsætter:

”I løbet af foråret fremlægger regeringens Energikommission sine anbefalinger til energipolitikken fra 2020 og frem. De anbefalinger vil regeringen bruge som afsæt til at fremlægge et forslag til en ny energiaftale fra 2020 og frem, hvor vi fastholder et højt ambitionsniveau i den grønne omstilling”.

Læs også: Verdensnaturfonden kritiserer kunstig energiø: Miljøpåvirkningerne bliver glemt

Mere CO2 uden nye tiltag
Men det er ikke kun de vedvarende energikilders manglende, opadgående udvikling efter 2020, der er problematisk. Basisfremskrivningen viser nemlig også, at kulforbruget samtidig vil blive øget.

Det skyldes, at nye datacentre og afskaffelsen af PSO-afgiften forventes at medføre en markant vækst i erhvervslivets elforbrug på 35 procent frem mod 2030. Det stigende forbrug vil især blive dækket af konventionelle energiformer som kul, bl.a. ved en stigende elimport. Uden nye tiltag efter 2020 vil det få Danmarks CO2-udslip til at stige med op mod 14 procent.

Læs hele Energistyrelsens Basisfremskrivningen 2017 her.

-CHM

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024Schneider Electric

Sponseret

Aeven og Schneider Electrics FFR-løsning sætter nye standarder

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V