'Erfaringer fra Danmark er et godt sted at starte'

Hvorfor er arbejdet med sundhed en god idé og hvordan gør man? Det har organisationen Sex & Samfund gjort sig en del tanker om og kommer her med argumenter og gode råd.

Undervisning i sundhed hos Royal Van Zanten Flowers i Uganda.Foto: Sex og Samfund.

20.08.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Når man kobler bæredygtighed og sundhed, er virksomhedernes praksis ofte at udvikle sundhedsinitiativer for egne medarbejdere. Det er da også det rigtige sted at starte, men det er ikke det rigtige sted at slutte, hvis man vil arbejde seriøst med linket mellem ens virksomheds aktiviteter og sundhed.

Sex & Samfund har i seks årtier arbejdet med især reproduktiv sundhed og har i de seneste år fået øget fokus på samarbejde med virksomheder.  Jacqueline Bryld , som er teamleder for Sex & Samfunds Privatsektorenhed, har sendt CSR.dk svar på vores fire spørgsmål om virksomheder, medarbejdere, sundhed og bæredygtighed for få nogle ideer til, hvor og hvorfor man med fordel kan sætte mere i værk end frugtkurv og massage på arbejdspladsen.

Hvorfor er det vigtigt for virksomheder og samfundet, at virksomhederne arbejder med sundhed?
Virksomheder spiller en mere og mere central rolle i udvikling af løsninger, der bidrager til social, økonomisk og miljømæssig bæredygtig udvikling i verden. Sundhed, herunder seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder, er en grundsten i indsatsen for mere bæredygtig udvikling. Det er nærliggende og vigtigt, at virksomheder arbejder med sundhed og trivsel i deres kerneforretning, fordi investeringer i sundhedsindsatser på arbejdspladsen er win-win for både medarbejdere og virksomhed.

Derfor arbejder Sex & Samfund med virksomheder og sundhed

Sex & Samfunds privatsektorindsats er rettet mod virksomheder som har en ambition om at styrke sundhed og trivsel, herunder seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder, som en integreret del af deres forretning

I Sex & Samfunds arbejde med virksomheder med et internationalt engagement, har de ofte fokus på kvinder, fordi der mange steder i verden er behov for at styrke kvinders sundhed og ligestilling for at fremme bæredygtig udvikling for den enkelte og i samfundet. 

Kulturelle dynamikker, kønsbestemte roller, ulighed, utilstrækkelig adgang til uddannelse- og bemyndigelse er en række af de barrierer, som begrænser kvinders adgang til arbejdsmarkedet - særligt i det globale syd.

Sex & Samfunds ambition er at forløse det enorme økonomiske og samfundsmæssige potentiale der findes ved at styrke inklusion, sundhed og ligestilling for kvinder i den private sektor.

Flere undersøgelser har vist, at øget sundhed og trivsel på arbejdspladsen fører til lavere sygefravær og øget motivation blandt medarbejdere samt øget effektivitet, produktivitet og indtjening. Med andre ord er virksomhedens investering i sundhed på arbejdspladsen også en investering i forretningen.

Som led i Sex & Samfunds strategiske partnerskab med Investeringsfonden for Udviklingslande udførte Carve Consulting i 2016 en undersøgelse af, hvorvidt det kan betale sig for virksomheder at investere i kvinders sundhed på arbejdspladsen. Undersøgelsen viste, at virksomheder får 3 dollars retur for hver dollar, de investerer i eksempelvis sundhedsforsikring, barsel samt adgang til sundhedsfaciliteter og information. Det viser meget godt, at investeringer i sundhed på arbejdspladsen er godt for både medarbejdere og erhvervslivets bundlinje.

Set i et samfundsmæssigt lys kommer øget sundhed, trivsel og økonomisk vækst ikke kun medarbejderen og virksomheden til gode. Sundhedsindsatser og øget viden om eksempelvis sexchikane og ligestilling breder sig typisk som ringe i vandet og fører også til øget sundhed og trivsel blandt familier og lokalsamfund samt øget velfærd i samfundet.

En McKinsey-undersøgelse af arbejdsmarkedet i Indien har eksempelvis vist, at hvis virksomheder i Indien øger inklusion af kvinder og styrker sundhed og trivsel på arbejdsmarkedet, kan de bidrage til at skabe 68 millioner flere arbejdspladser frem mod 2025 og øge landets bruttonationalprodukt med op mod 0.7 trillioner dollars. De økonomiske og sociale samfundsmæssige gevinster er altså ikke til at tage fejl af.

Hvordan kan virksomheder arbejde med sundhed?
Mange virksomheder arbejder med sundhed som en del af deres arbejdsmiljø-indsats og har eksempelvis udarbejdet visioner, politikker og initiativer på området. Men der er stor forskel på hvordan og på hvilket niveau, arbejdet er forankret. Vores erfaring i Sex & Samfund er, at sikkerhed på arbejdspladser prioriteres højt, mens arbejdet med sundhed i højere grad er afkoblet kerneforretningen. Der er altså potentiale for, at virksomheder kan styrke deres arbejde med sundhed, herunder seksuel og reproduktiv sundhed i virksomheden.

Læs mere:  Klima og sundhed er to sider af samme sag

Vi vil gerne understøtte virksomheder i at arbejde mod et ”fælles bedste” for både virksomheden og medarbejderne. Vi ved fra adskillelige undersøgelser, at når den enkelte virksomheder prioriterer sundhed på arbejdspladsen og udvikler værktøjer til at identificere og reducere potentielle stressfaktorer, såsom sexchikane og kønsulighed, så kan det bidrage til at styrke økonomisk udvikling og bemyndigelse – særligt blandt kvinder - hvilket kan føre til en mere mangfoldig, produktiv og konkurrencedygtig virksomhed.

#Metoo kampagnen, der belyste mistrivsel, sexchikane og krænkelser på blandt andet arbejdspladser, er et godt eksempel på, hvorfor virksomheder bør koble problemstillinger i samfundet til arbejdet med sundhed og trivsel, eksempelvis i arbejdsmiljø-indsatsen på en måde, der både gavner medarbejdere og forretning.

Kan du nævne nogle gode eksempler på, hvordan en virksomheds indsats på sundhed har gjort en forskel?
På Danfoss’ fabrik i Indien har virksomheden f.eks. en sundhedsklinik, som gør det muligt for medarbejdere at blive tilset af en læge eller en sygeplejerske i arbejdstiden. Danfoss stiller ligeledes bustransport til rådighed for medarbejdere, således at de bliver kørt sikkert til og fra arbejde. I et land, hvor kvinder er særligt udsatte, bidrager den indsats til, at flere kvinde kommer i arbejde, hvilket kan føre til øget selvstændighed og bedre trivsel. Danfoss’ medarbejdere har desuden adgang til børnepasning på arbejdspladsen, hvilket muliggør, at flere kvinder kan forblive på arbejdsmarkedet, når de stifter familie.

Jacqueline Bryld leder privatsektorteamet i Sex og Samfund. Hun anbefaler, at virksomheder der arbejder internationalt lader sig inspirere af danske forhold og praksis inden for medarbejderes sundhed. .

Hos A.P. Møller-Mærsk i Kenya har de hævet den virksomhedsbetalte barselsorlov fra 12 til minimum 18 ugers betalt barselsorlov samt skabt rammerne for mere fleksibel arbejdstid for medarbejdere globalt. Det betyder, at kvinder i særdeleshed har mulighed for at balancere arbejdsliv og familieliv – også i samfund med en mere traditionel rollefordeling mellem mænd og kvinder. Disse vilkår bliver tilbudt alle Mærsk-medarbejdere globalt. 

Hvis en virksomhed gerne vil i gang - hvor skal den så starte?
Erfaringer fra Danmark og danske virksomheder er et godt sted at starte. Vi har som udgangspunkt et højt niveau, når det kommer til kvinders rettigheder, ligestilling, sundhed og trivsel. Og således er vi et foregangsland, hvorfra vi kan udbrede politikker, håndtering af problemstillinger og praksisser til andre lande og kulturer, hvor virksomhederne opererer, og hvor problemstillinger inden for sundhed og trivsel er udtalte.

Som virksomhed kan man således tage afsæt i den udvikling, som findes i Danmark, og blive inspireret af, hvordan andre danske virksomheder griber sundhed på arbejdspladsen an. Det giver et helt andet udgangspunkt, hvis man ønsker at drive en bæredygtig forretning og bidrage til en positiv udvikling i lande, hvor normer og praksis, der er i konflikt med basale menneskerettigheder, bør udfordres.

Læs mere: Når sundheden ikke må være på spil

Hvis en virksomhed vil gøre arbejdet med sundhed til en strategisk prioritet med en målbar effekt, er forankring hos topledelsen og bredt ejerskab i forretningen to meget vigtige komponenter.

Særligt i andre kulturer og mere hierarkiske samfund er den ledelsesmæssige autoritet afgørende. Efterlysninger af løsninger fra topledelsen er udslagsgivende for, om sundhedsfremmende satsninger prioriteres strategisk og kan opnå bredt ejerskab i alle kroge af virksomheden, hvor ejeskabet skal placeres blandt taktisk centrale medarbejdere.

Det kan være HR-afdelingen, som ofte har et overblik og indblik i eksisterende indsatser rundt om i andre afdelinger eller kan sikre, at svære samtaleemner kan udtrykkes og håndteres. Dette indledende benarbejde danner grundlag for, at virksomheden kan udarbejde en risikoanalyse og dernæst skitsere konkrete muligheder og indsatser, der integrerer sundhed i virksomhedens strategi, politikker og kultur.

Og hvis nogen ønsker at vide mere om, hvordan en virksomhed kan styrke sundhedsindsatser i kerneforretningen, kan man finde inspiration i vores guideline:  How to integrate employee health and gender equality in your business operations. Man er naturligvis også velkommen til at henvende sig direkte til Sex og Samfund, og tage fat i privatsektorteamet.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: sundhed og bæredygtighed

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus