EU fastsætter klimamål frem mod COP21

En halvering af CO2-udledningen inden 2050 sammenlignet med 1990, det er ambitionen EU vil drage til klimatopmøde med sidst på året. Klimaministeren er tilfreds, mens oppositionen er mere skeptisk og kalder ham økonomisk uansvarlig.

EU har fremlagt sin klimamålsætning frem mod COP21. Foto: Flickr/Thijs ter Haar.

24.09.2015

Anders Kampmann, CSR.dk

I fredags holdt EU's miljøministre møde i Bruxelles for at fastsætte unionens klimamål frem mod decembers store klimakongres, COP21 i Paris. På mødet besluttede ministrene et mandat, der fastholder EU's ambition om at nedbringe sine CO2-udledninger med 40 procent i 2030 i forhold til niveauet i 1990, og på længere sigt en halvering i 2050, skriver Politiko.

Læs også: Dansk Energi: Bekymring frem mod COP21

"Vi er klar til at indgå en ambitiøs, omfattende og bindende global klimaaftale, og vi går efter intet mindre," siger EU's klimakommissær og forhandlingsleder på Parisertopmødet, Miguel Arias Cañete, i en pressemeddelelse.

Danmark var på mødet repræsenteret af Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), og han er tilfreds med resultatet; for selvom målet – ifølge hans egen udlægning – måske ikke er voldsomt ambitiøst, så er det realistisk.

”"Det er ikke bare en målsætning om, at vi vil en hel masse, som ingen vil kunne nå - og som det vil være svært at samle verden omkring. Med den her aftale er EU kommet med et udspil, der burde kunne gennemføres. Vi ved, at grøn omstilling ikke er gratis. Derfor skal der være en form for realisme i vores målsætning",” siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Økonomisk uansvarlig
Den fremgangsmåde er SFs formand og klimaordfører, Pia Olsen Dyhr, dog ikke helt enig i. SR-regeringen ville have reduceret den danske udledning med 40 procent allerede inden 2020, og derfor falder de mindre ambitiøse mål fra ministerens side ikke i god jord.

"”Lilleholts udtalelser viser, at han ganske enkelt ikke har læst på lektien. Tal fra hans eget ministerium viser sort på hvidt, at vores 40 procents målsætning er en samfundsøkonomisk gevinst for Danmark. Og en global reduktion på 50 procent i 2050 er for lidt til at undgå en temperaturstigning på to grader. Lilleholt siger, at det er dyrt at være mere ambitiøs, men det er omvendt: Det er dyrt ikke at være ambitiøs –- tænk bare på stormen Bodil og monsterregnen i 2011, der kostede Danmark over 10 mia. kr. Lilleholt er økonomisk uansvarlig",” siger hun i en mail til CSR.dk.

Dermed kan regeringen givetvis se frem til yderligere udfordringer fra oppositionen i forhold til sine klimaudspil, og det generelt sænkede ambitionsniveau.

Læs også: Avis: Regeringen vil spare 340 millioner på miljøet

Et andet vigtigt aspekt i EU's forhandlingsstrategi er målet om at levere en bindende aftale, noget tidligere topmøder, eksempelvis COP15 i København i 2009, ikke har været i stand til.

»Vi ved godt, det er en udfordring. Men skal en aftale have effekt, er det helt afgørende for os, at landene er forpligtet til at leve op til de målsætninger, man bliver enige om. Derfor mener vi fra EU, at man løbende skal tjekke, at landene leverer det, de skal,« siger Lars Christian Lilleholt.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

06.11.2024CSR.dk

Fra idé til virkelighed: Realdania har støttet over 50 virksomheder med at modne grøn byggeinnovation

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

06.11.2024DEN DANSKE NATURFOND

Sponseret

Vi kan løfte mere natur sammen, end vi tror

05.11.2024Plastic Change

Sponseret

Plastic Change bliver partner i europæisk projekt for at reducere affald

04.11.2024CSR.dk

Historisk lavt kulforbrug og mere vedvarende energi i 2023

04.11.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

04.11.2024Schneider Electric

Sponseret

WEBINAR: TekTalk med live demo af nyt Spacelogic KNX hybridmodul

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

04.11.2024

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia