EU fastsætter klimamål frem mod COP21
En halvering af CO2-udledningen inden 2050 sammenlignet med 1990, det er ambitionen EU vil drage til klimatopmøde med sidst på året. Klimaministeren er tilfreds, mens oppositionen er mere skeptisk og kalder ham økonomisk uansvarlig.
I fredags holdt EU's miljøministre møde i Bruxelles for at fastsætte unionens klimamål frem mod decembers store klimakongres, COP21 i Paris. På mødet besluttede ministrene et mandat, der fastholder EU's ambition om at nedbringe sine CO2-udledninger med 40 procent i 2030 i forhold til niveauet i 1990, og på længere sigt en halvering i 2050, skriver Politiko.
Læs også: Dansk Energi: Bekymring frem mod COP21
"Vi er klar til at indgå en ambitiøs, omfattende og bindende global klimaaftale, og vi går efter intet mindre," siger EU's klimakommissær og forhandlingsleder på Parisertopmødet, Miguel Arias Cañete, i en pressemeddelelse.
Danmark var på mødet repræsenteret af Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), og han er tilfreds med resultatet; for selvom målet ifølge hans egen udlægning måske ikke er voldsomt ambitiøst, så er det realistisk.
"Det er ikke bare en målsætning om, at vi vil en hel masse, som ingen vil kunne nå - og som det vil være svært at samle verden omkring. Med den her aftale er EU kommet med et udspil, der burde kunne gennemføres. Vi ved, at grøn omstilling ikke er gratis. Derfor skal der være en form for realisme i vores målsætning", siger han til Berlingske Nyhedsbureau.
Økonomisk uansvarlig
Den fremgangsmåde er SFs formand og klimaordfører, Pia Olsen Dyhr, dog ikke helt enig i. SR-regeringen ville have reduceret den danske udledning med 40 procent allerede inden 2020, og derfor falder de mindre ambitiøse mål fra ministerens side ikke i god jord.
"Lilleholts udtalelser viser, at han ganske enkelt ikke har læst på lektien. Tal fra hans eget ministerium viser sort på hvidt, at vores 40 procents målsætning er en samfundsøkonomisk gevinst for Danmark. Og en global reduktion på 50 procent i 2050 er for lidt til at undgå en temperaturstigning på to grader. Lilleholt siger, at det er dyrt at være mere ambitiøs, men det er omvendt: Det er dyrt ikke at være ambitiøs - tænk bare på stormen Bodil og monsterregnen i 2011, der kostede Danmark over 10 mia. kr. Lilleholt er økonomisk uansvarlig", siger hun i en mail til CSR.dk.
Dermed kan regeringen givetvis se frem til yderligere udfordringer fra oppositionen i forhold til sine klimaudspil, og det generelt sænkede ambitionsniveau.
Læs også: Avis: Regeringen vil spare 340 millioner på miljøet
Et andet vigtigt aspekt i EU's forhandlingsstrategi er målet om at levere en bindende aftale, noget tidligere topmøder, eksempelvis COP15 i København i 2009, ikke har været i stand til.
»Vi ved godt, det er en udfordring. Men skal en aftale have effekt, er det helt afgørende for os, at landene er forpligtet til at leve op til de målsætninger, man bliver enige om. Derfor mener vi fra EU, at man løbende skal tjekke, at landene leverer det, de skal,« siger Lars Christian Lilleholt.