Flere og flere kvinder får chefstillinger i statens departementer

Antallet af kvindelige departementschefer er stigende, og i hver tredje chefstol sidder nu en kvinde. Kønsopdelingen er dog på visse områder stadig meget traditionel.

Antallet af kvindelige chefer i departementerne er stigende, men kønsopdelingen inden for visse områder er stadig meget tratitionel..

08.03.2016

CSR.dk

Antallet af kvindelige topchefer har siden 1981 været stigende, og nu er en tredjedel af alle chefstillinger i statens departementer besat af kvinder. Det skriver netavisen Altinget på sin hjemmeside.

Den faglige organisation Djøf har i en ny undersøgelse kigget nærmere på andelen af kvindelige akademikere i departementerne, og hvordan andelen ser ud, når det kommer til chefstillinger i lønrammerne 37-42.

Læs også: Det halter stadig med ligestilling i Danmark

Undersøgelsen viser, at antallet af kvindelige chefer i departementerne ligger på 33 procent, hvilket er et fremskridt på syv procent siden 2001, hvor tallet lå på 26 procent.

Selvom udviklingen ifølge Djøf er positiv, er den dog ikke overraskende:

”Set i lyset af, at kvinderne jo i stor stil får gode uddannelser og i stort antal også får jobs i centraladministrationen, er det ikke så overraskende, at kvinders andel af chefstillingerne stiger”, siger Edith Jakobsen, arbejdspolitisk chef i Djøf, til Altinget.

Traditionel kønsopdeling
Når det kommer til kønsopdeling inden for de forskellige statslige områder, viser undersøgelsen, at opdelingen er meget traditionel.

”Kønsopdelingen mellem områderne er stadig så traditionel i 2016, så kvinderne primært bliver chefer på områder som sundhed og social, mens mændene tager sig af finanserne og forsvaret”, lyder det fra Edith Jakobsen.

Læs også: Udenrigsministeriet publicerer ligestillingsregnskab

I Finansministeriet er antallet af kvindelige topchefer faldet fra 22 procent i 2001 til 13 procent i 2015. Og det er ifølge Edith Jakobsen problematisk:

”Når så få kvinder opnår chefstillinger i Finansministeriet, er de reelt afskåret fra den fødekæde, der leverer kandidater til toplederstillinger. Dermed er kvinders adgang til toplederstillinger som udgangspunkt dårligere end mænds”.

Edith Jakobsen opfordrer derfor samfundet til at aflive myter om kvindelige og mandlige ledere, mens hendes appel til regeringen er at sikre mangfoldighed på topposter.

Ifølge Ellen Trane Nørby (V), minister for børn, undervisning og ligestilling, skal kønsfordelingen ikke nødvendigvis være halv om halv:

”For mig at se handler det ikke om, at der alle steder nødvendigvis skal være en 50/50-fordeling. Det handler om sund fornuft og om at få alle talenter i spil”, siger hun i en skriftlig kommentar til Altinget.

- KLZ

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Ny forskning afdækker arbejdsulykker på certificerede arbejdspladser

18.02.2025CABI

Sponseret

Arbejder du i en mindre eller mellemstor virksomhed? Så er ESG også aktuelt for jer

13.02.2025Dagrofa aps

Sponseret

Dagrofa Foodservice har for første gang doneret 50.000 måltider til hjemløse på et år

03.02.2025Dansk Erhverv

Sponseret

Ny kønsbalancelov og ophævelse af ÅRL § 99 b: Hvad betyder det for kønsfordelingen i din virksomhed?

03.02.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Medarbejderinvolvering og ansvar er afgørende for bæredygtige landvindinger i Toms Gruppen

03.02.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

The Global Anti-Gender Movement: What can companies do?

24.01.2025CSR.dk

De superrige frygter konsekvenserne af ekstrem koncentration af rigdom og magt

20.01.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bliv klimaaktivist igennem dit kaffeforbrug.

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart