Flere og flere kvinder får chefstillinger i statens departementer

Antallet af kvindelige departementschefer er stigende, og i hver tredje chefstol sidder nu en kvinde. Kønsopdelingen er dog på visse områder stadig meget traditionel.

Antallet af kvindelige chefer i departementerne er stigende, men kønsopdelingen inden for visse områder er stadig meget tratitionel..

08.03.2016

CSR.dk

Antallet af kvindelige topchefer har siden 1981 været stigende, og nu er en tredjedel af alle chefstillinger i statens departementer besat af kvinder. Det skriver netavisen Altinget på sin hjemmeside.

Den faglige organisation Djøf har i en ny undersøgelse kigget nærmere på andelen af kvindelige akademikere i departementerne, og hvordan andelen ser ud, når det kommer til chefstillinger i lønrammerne 37-42.

Læs også: Det halter stadig med ligestilling i Danmark

Undersøgelsen viser, at antallet af kvindelige chefer i departementerne ligger på 33 procent, hvilket er et fremskridt på syv procent siden 2001, hvor tallet lå på 26 procent.

Selvom udviklingen ifølge Djøf er positiv, er den dog ikke overraskende:

”Set i lyset af, at kvinderne jo i stor stil får gode uddannelser og i stort antal også får jobs i centraladministrationen, er det ikke så overraskende, at kvinders andel af chefstillingerne stiger”, siger Edith Jakobsen, arbejdspolitisk chef i Djøf, til Altinget.

Traditionel kønsopdeling
Når det kommer til kønsopdeling inden for de forskellige statslige områder, viser undersøgelsen, at opdelingen er meget traditionel.

”Kønsopdelingen mellem områderne er stadig så traditionel i 2016, så kvinderne primært bliver chefer på områder som sundhed og social, mens mændene tager sig af finanserne og forsvaret”, lyder det fra Edith Jakobsen.

Læs også: Udenrigsministeriet publicerer ligestillingsregnskab

I Finansministeriet er antallet af kvindelige topchefer faldet fra 22 procent i 2001 til 13 procent i 2015. Og det er ifølge Edith Jakobsen problematisk:

”Når så få kvinder opnår chefstillinger i Finansministeriet, er de reelt afskåret fra den fødekæde, der leverer kandidater til toplederstillinger. Dermed er kvinders adgang til toplederstillinger som udgangspunkt dårligere end mænds”.

Edith Jakobsen opfordrer derfor samfundet til at aflive myter om kvindelige og mandlige ledere, mens hendes appel til regeringen er at sikre mangfoldighed på topposter.

Ifølge Ellen Trane Nørby (V), minister for børn, undervisning og ligestilling, skal kønsfordelingen ikke nødvendigvis være halv om halv:

”For mig at se handler det ikke om, at der alle steder nødvendigvis skal være en 50/50-fordeling. Det handler om sund fornuft og om at få alle talenter i spil”, siger hun i en skriftlig kommentar til Altinget.

- KLZ

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

13.11.2024CSR.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

07.11.2024CSR.dk

Ligestilling af værnepligtige kræver kulturændring

01.11.2024Meyers A/S

Sponseret

Meyers støtter Mødrehjælpens Julehjælp fra Valby til Viborg

31.10.2024BSR

Sponseret

Adequate Wages vs. Living Wages: Implementation Guidance for Companies

31.10.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er nomineret til Arbejdsmiljøprisen i Ergonomi

28.10.2024Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Konference skal skabe et fælles sprog for trivsel og tryghed på arbejdspladsen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V