Fremtidens bæredygtige højhus er af træ

Flere og flere byer rundt om i verden er ved at få øjnene op for højhusbyggerier i træ, som på flere områder er et meget klimavenligt materiale. Herhjemme er vi bagud, men en ny projektgruppe kan måske give udviklingen et skub.

Træhøjhuset HSB 2023 i Stockholm vil med 34 etager blive verdens højeste af sin slags - hvis det altså ikke bliver overhalet indenom inden da. Illustration: C.F. Møller.

01.02.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Højhuse er generelt ikke noget, der for alvor præger billedet i særlig mange danske byer, og da slet ikke højhuse opført i træ. Men nu skal en ny, bred projektgruppe i løbet af 2016 kortlægge fordele, ulemper og løsninger i forhold til at bruge træ som materiale til at bygge i højden med. Det skriver Dagens Byggeri.

Læs også: Lene Espersen: Vi halter bagefter med det bæredygtige byggeri

Mange steder i udlandet har man nemlig fået øje på de mange klimamæssige fordele, der er forbundet med at bruge et grundlæggende naturligt byggemateriale som træ. Det forklarer Finn Larsen, senioringeniør i Rambøll, en af erhvervspartnerne i projektet, i en pressemeddelelse.

”Træ er primært smart af to årsager. Det er bæredygtigt, fordi det binder CO2, og så er det lettere end andre byggematerialer. De to ting tilsammen gør det ekstremt interessant for et moderne samfund at bruge træ til at bygge i højden”, siger han.

Den lave vægt giver ikke alene flere byggetekniske muligheder i forhold til at bygge oven på eksisterende bygninger, men også fordele i transportfasen, fordi der kan medtages større mængder ad gangen.

Flere træhøjhuse på vej – i udlandet
En af de hjemlige virksomheder, der er ved at tage trætankerne til sig, er arkitektfirmaet C.F. Møller, hvis svenske afdeling er blevet en del af en tværfaglig forskergruppe, der skal udvikle praktisk gennemførlige løsninger til træhøjhuse over 20 etager. Under navnet ’Tall Timber Buildings – Concept studies’ skal gruppen blandt andet undersøge livscyklus-perspektivet i en træbygning, og forventningerne til resultaterne er gode.

”Vi tror på, at massive trækonstruktioner giver byplanlæggere, arkitekter og designere store muligheder for at udvikle nyskabende og bæredygtig arkitektur”, siger arkitekt og studioleder i Stockholm, Ola Jonsson, der repræsenterer C.F. Møller i projektet.

Hans tegnestue barsler med det, der med 34 etager vil blive verdens højeste træhus, HSB 2023 i Stockholm, og som navnet antyder skal stå færdigt i 2023. Huset vil godt nok få en stabiliserende kerne i beton, men derudover vil alt andet være i massivt træ, hvilket ikke alene er miljøvenligt, men også skal skabe et behageligt og sundt indeklima.

Verdens højeste træhus er pt. også beliggende i Skandinavien, nærmere bestemt i Bergen, hvor er 14 etager og 51 meter højt lejlighedsbyggeri blev indviet i december sidste år. Et vigtigt aspekt i denne sammenhæng er, at konstruktionen er opført med træ fra bæredygtigt skovbrug, i dette tilfælde certificeret af ordningen PEFC (Programme for Endorsement of Forest Certification).

Den norske verdensrekord er dog på lånt tid. Den canadiske storby Vancouver er således ved at opføre et 18-etagers træhøjhus med studieboliger i tilknytning til byens universitet. Bygningen skal efter planen stå færdig i september 2017. Og i London har et et arkitektfirma fremlagt en forslag om en decideret træskyskraber på omkring 300 meter. Realiseringen af det projektet er dog indtil videre usikker.

Håber erfaringer kan bruges i Danmark
For Rambølls vedkommende arbejder man med træhøjhuse flere steder i Skandinavien, og her er det ifølge Finn Larsen selskabets håb, at ”… udnytte de erfaringer, som vi har opsamlet i udlandet, til også at få sat skub i en bredere anvendelse af træ i byggeriet i Danmark.”

Læs også: FSC bedst til certificering af træ

Den danske projektgruppe er et såkaldt InnoBYG-spireprojekt med støtte fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen. Udover Rambøll består gruppen af Teknologisk Institut, DTU, DBI, NCC, Lejerbo, EASV, Dansk Træforening, DI BYG, Træ- og Møbelindustrien, Træinformation, Dansk Byggeri, Frøslev Træ, CBI Danmark, Flexwood, Annebergs Limtræ, Boen Danmark, Burnblock og Promat.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle