Global Compact dropper tobaksindustrien – pensionskasser fastholder investeringer

FN-netværket Global Compact har droppet tobaksindustrien grundet produktets sundhedsskadelige effekt. Trods kursen fortsætter Danmarks store pensionskasser med at investere millionbeløb i tobaksaktier.

UN Global Compact har udelukket tobaksindustrien fra netværket, da tobaksproduktionens sundhedsskadelige konsekvenser går imod FN’s verdensmål om sundhed. Udmeldingen har fået enkelte pensionskasser til at overveje at ændre eller droppe investeringerne i tobaksvirksomheder, mens de fleste fastholder alle tobaksaktier. .

17.10.2017

CSR.dk

Søndag valgte UN Global Compact at udelukke tobaksindustrien fra netværket, blandt andet på baggrund af tobakkens sundhedsskadelige effekt, der er uforenelig med FN’s verdensmål om sundhed. Det betyder, at netværket nu sidestiller tobaksproduktionen med atomvåben og kemiske eller biologiske våben og derfor ser det som uetisk at tjene penge på investeringer i industrierne, skriver Politiken.

Kursen hos Global Compact smitter dog ikke helt af på de danske pensionskasser, selvom flere af dem selv er medlemmer af det etiske virksomhedsnetværk. Politiken har lavet en undersøgelse blandt 12 af landets store pensionskasser, og her svarer ingen, at de er klar på at droppe investeringerne i tobaksaktier. Nogle har dog taget udmeldingen op til eftertanke og videre behandling, mens nogen slet ikke har tænkt sig at ændre investeringskurs.

Læs også: Verdensmålsfest og nye værktøjer fra UN Global Compact

PFA har som den eneste af de adspurgte pensionskasser meldt tilbage til Politiken, at de vil gøre det muligt for deres kunder at få en pensionsopsparing uden tobaksaktier. Pensionskassen kan dog ikke sige noget mere konkret på nuværende tidspunkt:

”Der er rigtig mange dilemmaer at tage stilling til vedrørende investering i tobak, og vi skal have arbejdet det ordentligt igennem, før vi kan sige, om vi ændrer vores tilgang. I første omgang har vi allerede i 2017 besluttet at tilbyde en aktiefond, der ekskluderer tobak til de kunder, der selv vælger, hvordan deres opsparing skal investeres. På den måde kan de kunder, der ikke ønsker at investere i tobak, snart aktivt fravælge det”, siger kommunikationsdirektør i PFA Mikkel Friis-Thomsen til Politiken.

MP Pension, Sampension og Lønmodtagernes Dyrtidsfond har skrevet til Politiken, at de vil diskutere og overveje problematikken, mens Danske Ingeniørers Pensionskasse og Juristernes og Økonomernes Pensionskasse udtaler, at de løbende vil forholde sig til udmeldinger fra Global Compact, men på nuværende tidspunkt ikke har konkrete planer om at droppe investeringer i tobaksaktier.

Sidst men ikke mindst har Danica Pension, AP Pension, Industriens Pension, ATP, Nordean Pension og PensionDanmark alle kommet med enslydende udtalelser over for Politiken, der handler om, at de ikke vil droppe investeringer i tobaksindustrien, så længe selskaberne overholder lovgivning og internationale konventioner.

Kræftens Bekæmpelse: Drop investeringerne
At halvdelen af de adspurgte pensionsgiganter ikke har tænkt sig at genoverveje tobaksaktierne, er ifølge Kræftens Bekæmpelse for dårligt.

”Jeg kan ikke forstå, at de ikke ændrer indstilling. Jeg kan ikke forstå, at for eksempel ATP, som er det nærmeste, vi kommer en statslig pensionskasse, ikke får et vink fra regeringen om, at de skal bakke ud af de tobaksinvesteringer. Hospitalslægernes og sygeplejerskernes pensionsselskaber har taget konsekvensen og sagt nej til at investere i tobak. De har taget konsekvensen fuldt ud. Det burde de andre også gøre. Man kan ikke være andet bekendt”, siger Leif Vestergaard Pedersen, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, til Politiken.

Organisationen er tilknyttet PFA og har i flere år været utilfredse med, at medarbejderne indirekte var medejere af tobaksvirksomheder gennem investeringerne.

Læs også: MS: Pensionsselskaber bør få bedre indblik i menneskerettigheder

Ifølge Politikens undersøgelser har ATP, PFA, Nordea og PensionDanmark samlet set investeringer for cirka 2,5 milliarder kroner i selskaber som Scandinavian Tobacco Group, British American Tobacco og Philip Morris. Trods det høje beløb udgør tobaksinvesteringerne kun en lille andel af pensionskassernes samlede investeringer i aktier.  

PensionDanmark havde i første halvår af 2017 fx tobaksaktier for næsten én milliard kroner, men i procent udgjorde de kun 1,1 procent af pensionskassens samlede aktieinvesteringer.

-CHM

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V