Verdensmålsfest og nye værktøjer fra UN Global Compact

På sit årlige topmøde i New York lancerede UN Global Compact værktøjer, som kan hjælpe virksomheder med at finde ud af, hvordan de kan bidrage til verdensmålene. Mødet var dog primært en brandtale for sagen i sig selv. Til gengæld holdt med virkelig stor overbevisning.

En stolt Global Compact CEO, Lise Kingo, talte til Leaders Summits næsten 900 deltagere, hvoraf 44 procent ikke allerede er med i Global Compact..

26.09.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

De fleste kender det ikoniske visuelle budskab om at være vild med New York: I <3 New York. Til FN’s Global Compacts årlige Leaders Summit, som fandt sted på Hilton Midtown på 1335 Broadway torsdag d. 21. september var det dog ikke New York, der fik hjerterne til at banke hurtigere. Det var SDG’erne. Verdensmålene. Mand, hvor vi elsker dem i Global Compact.

De var over det hele. På scenen, på navneskilte, på muleposer, på puder – selv på de M&M’s der blev serveret sidst på dagen, var der verdensmålsikoner.

Så langt, så godt. Men ikke godt nok
I en undersøgelse Global Compact havde lavet før årets møde, svarede 75 procent af Global Compacts underskrivere (svarer til medlemmer), at de allerede arbejder med SDG’erne. De er rimeligt gode til at sætte aktiviteter i gang, men det halter med at måle impact, dvs. hvad man får ud af aktiviteterne.

Læs også: Gode råd til at komme i gang med FN's verdensmål

”Efter de første to år med SDG’erne, kan vi se, at der allerede er gjort store fremskridt, men der er stadig virkelig meget at gøre. Vi kan ikke nå målene – og dermed en verden vi kan leve i - uden at kigge på business unusual. Hele denne dagsorden handler om forandring,” sagde Lise Kingo, Global Compacts administrerende direktør, da hun bød velkommen.

Det er ikke noget, vi kan se på om lidt. For et yndet slagord hos Global Compact er ”vi har 5.000 dage”, som er godt og vel den tid der er tilbage, inden 2030 er et overstået kapitel.

Stjerneparade i ekkokammer

Global Compacts årlige Leaders’ Summit er ikke et sted, hvor man finder mange skeptikere, i forhold til at virksomhederne skal spille en endog meget stor rolle i at komme i mål med verdensmålene. Det kunne man også se på udsagnene fra den række af business-stjerner, som deltog i debatter på scenen.

”Når vi implementerer SDG’erne, vil der være flaskehalse, tilbageslag, kynikere og skeptikere. Det kræver modige ledere, og det er der gennembruddet skal komme fra: Fra mennesker som forstår, at de bedst tjener deres egen interesser ved at sætte andres interesser forrest,” sagde Paul Polman, Unilevers CEO.  

“Vi må og skal ud over status quo, og gennem samarbejde kan vi skabe nye, bæredygtige forretningsmodeller,” sagde Alan Middleton, CEO for PA Consulting Group

"Virksomheder bør aldrig eksistere bare for at skabe profit. De har en forpligtelse til at operere bæredygtigt,” sagde Joshua Oigara, CEO for Østafrikas største bankgruppe, KCB Bank Group.

”Jeg ser for mig, at virksomheder bliver vurderet ud fra deres bidrag til verdensmålene. Og tanken om at virksomheder kun gik op i profit, vil ikke være til at forstå om 10 år,” sagde Lorna Davis, CEO i DanoneWave, frontløber i Danonekoncernens vej mod B Corp-certificering for hele koncernen.

”Udfordringerne, som verden står over for, er eksponentielle. Derfor kan vi ikke tænke i gradvise forandringer,” sagde Alex Atzberger, som står i spidsen for SAP Ariba. Deres hurtigst voksende softwareløsning i øjeblikket håndterer supply chain risici.

”Virksomheder som vil være her på lang sigt er drevet af formål og ikke profit,” sagde Mark Wilson som er CEO i den britiske forsikringsgigant Aviva, som desuden efterlyste, at verdensmålene blev gjort til en "competitive sport" med offentliggjorte ligalister, fordi "konkurrence er det som driver CEOs". 

Nye værktøjer fra dem til os
Lise Kingo forklarede i sin afslutningstale, at hun gennem sin karriere havde lært, at timing er alt. Og at hendes fornemmelse er, at den er god – lige nu. Det var da også en glad Global Compact-chef, som sås cirkulere til afslutningsreceptionen: "Jeg er meget tilfreds med dagen, meget," sagde hun, da CSR.dk spurgte hende. 

Læs også: Private capital must be mobilised to meet SDG goals: PensionDanmark chief

Begejstring og brandtaler er en ting, men deltagerne ved godt, at arbejdet med verdensmålene er en stor mundfuld for de fleste virksomheder. For at hjælpe det hele på vej, udgiver Global Compact forskellige værktøjer, som alle kan benytte sig af. D. 21. september i New York, lancerede organisationen to nye:

  • Den første er Blueprint for Business Leadership on the SDGs, som skal hjælpe virksomheder i alle størrelse med at bidrage til verdensmålene. Den slår ned på fem principper, som skal kendetegne strategier, modeller, produkter, partnerskaber, supply chains og virksomhedsdrift, hvis man vil være med til at skabe forskel på den lidt større klinge. Det handler om: ambition, samarbejde, accountability, konsistens og hensigt.
  • Desuden lancerede man Business Reporting on the SDGs: An Analysis of the Goals and Targets. Rapporten er udviklet af Global Reporting Initiative (GRI) og UN Global Compact med støtte fra rådgivningsvirksomheden PwC, og giver blandt andet et samlet overblik over indikatorer, som nyder opbakning, og som man kan benytte sig af, for hvert af de 17 verdensmål. Det er tænkt som et første skridt mod et sæt ensartede og sammenlignelige indikatorer inden for bæredygtighed og verdensmål. Lige efter nytår kommer del to, som er en guide til at implementere indikatorerne i en virksomheds rapportering.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J