Verdensmålsfest og nye værktøjer fra UN Global Compact

På sit årlige topmøde i New York lancerede UN Global Compact værktøjer, som kan hjælpe virksomheder med at finde ud af, hvordan de kan bidrage til verdensmålene. Mødet var dog primært en brandtale for sagen i sig selv. Til gengæld holdt med virkelig stor overbevisning.

En stolt Global Compact CEO, Lise Kingo, talte til Leaders Summits næsten 900 deltagere, hvoraf 44 procent ikke allerede er med i Global Compact..

26.09.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

De fleste kender det ikoniske visuelle budskab om at være vild med New York: I <3 New York. Til FN’s Global Compacts årlige Leaders Summit, som fandt sted på Hilton Midtown på 1335 Broadway torsdag d. 21. september var det dog ikke New York, der fik hjerterne til at banke hurtigere. Det var SDG’erne. Verdensmålene. Mand, hvor vi elsker dem i Global Compact.

De var over det hele. På scenen, på navneskilte, på muleposer, på puder – selv på de M&M’s der blev serveret sidst på dagen, var der verdensmålsikoner.

Så langt, så godt. Men ikke godt nok
I en undersøgelse Global Compact havde lavet før årets møde, svarede 75 procent af Global Compacts underskrivere (svarer til medlemmer), at de allerede arbejder med SDG’erne. De er rimeligt gode til at sætte aktiviteter i gang, men det halter med at måle impact, dvs. hvad man får ud af aktiviteterne.

Læs også: Gode råd til at komme i gang med FN's verdensmål

”Efter de første to år med SDG’erne, kan vi se, at der allerede er gjort store fremskridt, men der er stadig virkelig meget at gøre. Vi kan ikke nå målene – og dermed en verden vi kan leve i - uden at kigge på business unusual. Hele denne dagsorden handler om forandring,” sagde Lise Kingo, Global Compacts administrerende direktør, da hun bød velkommen.

Det er ikke noget, vi kan se på om lidt. For et yndet slagord hos Global Compact er ”vi har 5.000 dage”, som er godt og vel den tid der er tilbage, inden 2030 er et overstået kapitel.

Stjerneparade i ekkokammer

Global Compacts årlige Leaders’ Summit er ikke et sted, hvor man finder mange skeptikere, i forhold til at virksomhederne skal spille en endog meget stor rolle i at komme i mål med verdensmålene. Det kunne man også se på udsagnene fra den række af business-stjerner, som deltog i debatter på scenen.

”Når vi implementerer SDG’erne, vil der være flaskehalse, tilbageslag, kynikere og skeptikere. Det kræver modige ledere, og det er der gennembruddet skal komme fra: Fra mennesker som forstår, at de bedst tjener deres egen interesser ved at sætte andres interesser forrest,” sagde Paul Polman, Unilevers CEO.  

“Vi må og skal ud over status quo, og gennem samarbejde kan vi skabe nye, bæredygtige forretningsmodeller,” sagde Alan Middleton, CEO for PA Consulting Group

"Virksomheder bør aldrig eksistere bare for at skabe profit. De har en forpligtelse til at operere bæredygtigt,” sagde Joshua Oigara, CEO for Østafrikas største bankgruppe, KCB Bank Group.

”Jeg ser for mig, at virksomheder bliver vurderet ud fra deres bidrag til verdensmålene. Og tanken om at virksomheder kun gik op i profit, vil ikke være til at forstå om 10 år,” sagde Lorna Davis, CEO i DanoneWave, frontløber i Danonekoncernens vej mod B Corp-certificering for hele koncernen.

”Udfordringerne, som verden står over for, er eksponentielle. Derfor kan vi ikke tænke i gradvise forandringer,” sagde Alex Atzberger, som står i spidsen for SAP Ariba. Deres hurtigst voksende softwareløsning i øjeblikket håndterer supply chain risici.

”Virksomheder som vil være her på lang sigt er drevet af formål og ikke profit,” sagde Mark Wilson som er CEO i den britiske forsikringsgigant Aviva, som desuden efterlyste, at verdensmålene blev gjort til en "competitive sport" med offentliggjorte ligalister, fordi "konkurrence er det som driver CEOs". 

Nye værktøjer fra dem til os
Lise Kingo forklarede i sin afslutningstale, at hun gennem sin karriere havde lært, at timing er alt. Og at hendes fornemmelse er, at den er god – lige nu. Det var da også en glad Global Compact-chef, som sås cirkulere til afslutningsreceptionen: "Jeg er meget tilfreds med dagen, meget," sagde hun, da CSR.dk spurgte hende. 

Læs også: Private capital must be mobilised to meet SDG goals: PensionDanmark chief

Begejstring og brandtaler er en ting, men deltagerne ved godt, at arbejdet med verdensmålene er en stor mundfuld for de fleste virksomheder. For at hjælpe det hele på vej, udgiver Global Compact forskellige værktøjer, som alle kan benytte sig af. D. 21. september i New York, lancerede organisationen to nye:

  • Den første er Blueprint for Business Leadership on the SDGs, som skal hjælpe virksomheder i alle størrelse med at bidrage til verdensmålene. Den slår ned på fem principper, som skal kendetegne strategier, modeller, produkter, partnerskaber, supply chains og virksomhedsdrift, hvis man vil være med til at skabe forskel på den lidt større klinge. Det handler om: ambition, samarbejde, accountability, konsistens og hensigt.
  • Desuden lancerede man Business Reporting on the SDGs: An Analysis of the Goals and Targets. Rapporten er udviklet af Global Reporting Initiative (GRI) og UN Global Compact med støtte fra rådgivningsvirksomheden PwC, og giver blandt andet et samlet overblik over indikatorer, som nyder opbakning, og som man kan benytte sig af, for hvert af de 17 verdensmål. Det er tænkt som et første skridt mod et sæt ensartede og sammenlignelige indikatorer inden for bæredygtighed og verdensmål. Lige efter nytår kommer del to, som er en guide til at implementere indikatorerne i en virksomheds rapportering.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V