Globalt CO2-udslip stagnerer
Den globale CO2-udledning stagnerede i 2014 sammenlignet med året før. Det er første gang i 40 år, at det er sket uden en større økonomisk krise er indtruffet, og er en vigtig begivenhed forud for COP21.
For første gang i 40 år er CO2-udslippet stagneret i forhold til året tidligere, og hvor der samtidig ikke er tale om et kriseår. Det viser tal fra Det Internationale Energiagentur (IEA), en organisation under OECD.
Der er tale om en historisk begivenhed, hvor verden udlod 42 gigaton CO2 det samme niveau som året før.
Dog advarer IEA imod, at verden hviler på laurbærerne. For en stagnering er ikke godt nok i sig selv, selvom det kan være et godt incitament for verdens ledere til COP21 i Paris til december.
Dette er både en meget velkommen overraskelse og en betydelig en", sagde IEA-cheføkonom Fatih Birol til britiske BBC News.
"Det giver et meget tiltrængt skub til forhandlere, der forbereder sig på at skabe en global klimaaftale i Paris (COP21, red.) i december; for første gang er drivhusgasemissionerne afkoblet fra den økonomiske vækst", sagde Fatih Birol.
Læs også: Transportfremtiden ser lysegrøn ud
Kina bruger mindre kul
Af mulige forklaringer til et fald i verdens CO2-udledning peger IEA-rapporten på de store vækstøkonomier. For blandt andet er Kinas forbrug af kul faldet markant, samtidig med de industrialiserede i OECD-lande har energioptimeret deres forbrug.
Derudover ser det ud til, at skiftet til vedvarende energikilder, begynder at smitte af på den overordnede CO2-udledning.
Læs også: Stærk vækst i grøn emballage
Andre år hvor CO2-udledningen er stagneret, er notoriske kriseår såsom de tidligere 80ere med jobkrise i USA og Vesteuropa, 1991 hvor Sovjetunionen brød sammen og 2009 hvor den sidste finanskrise ramte.
-JPN