Godt indeklima giver højere produktivitet og færre sygedage

Der er både penge, mandetimer og sygedage at spare ved at forbedre luftkvaliteten i kontorer, viser forskning.

Inventar og byggematerialer uden giftige stoffer bidrager til et bedre indeklima med øget produktivitet til følge..

Hovedpine, slimhindeirritation, unormal træthed, koncentrationsbesvær og forværret astma. Listen over typiske gener som følge af dårligt indeklima er lang, og både Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og det amerikanske miljøbeskyttelsesagentur (EPA) har erklæret indendørs luftkvalitet som en af vor tids største sundhedsmæssige udfordringer.

Men et dårligt indeklima er ikke kun et sundhedsanliggende – der er også betydelige økonomiske perspektiver i at forbedre luften indenfor, viser undersøgelser.

Forskning fra blandt andet DTU har påvist, at dårlig indendørs luftkvalitet i bygninger kan nedsætte menneskers produktivitet med et sted imellem 2  og 9 %, afhængigt af forholdene. DTU Byg har skønnet, at den nedsatte produktivitet medfører et årligt tab for danske virksomheder på imellem 10 og 30 milliarder kroner.

En cost-benefit analyse foretaget af forskere fra Berkeley University viser samtidig, at de finansielle gevinster ved at forbedre indeklimaet i kontorbygninger kan være 8 til 17 gange større end udgifterne til at foretage disse forbedringer – blandt andet som følge af øget produktivitet og mindre sygefravær.

Kemifri gulvtæpper, der fastholder finstøv

En af de helt store syndere, der fører til dårligt indeklima, er kemiske stoffer fra byggematerialer. Et eksperiment foretaget af forskere fra Aalborg Universitet og DTU viser, at der kan opnås betydeligt bedre luftkvalitet ved at skifte forurenende byggematerialer ud med renere materialer – en manøvre, der samtidig kan samtidig spare store mængder energi, fordi bygningen kræver mindre ventilation.

Det stiller krav til den måde byggematerialerne produceres på, og den udfordring har man taget op hos gulvtæppeproducenten Desso. Desso har kortlagt næsten alle ingredienser i sine tæpper, og de giftige stoffer er derefter så vidt muligt blevet skiftet ud.

For at bidrage yderligere til et sundere indeklima har Desso også udviklet tæppeflisen AirMaster, som fastholder finstøv, der ellers kan ende i luftvejssystemet og give seriøse helbredsmæssige problemer såsom hjerte- og lungesygdomme.

”Vi mennesker opholder os inden døre 90 % af tiden, og den gennemsnitlige danske fuldtidsansatte tilbringer omtrent 1.700 timer om året på arbejdspladsen, hvilket svarer til en femtedel af hans eller hendes samlede tid. Derfor har vi som producenter et ansvar for at sikre et sundere indeklima – først og fremmest af hensyn til menneskers helbred, men også for at de ansatte har mulighed for at yde deres absolut bedste til gavn for både dem selv og for virksomheden, de arbejder for,” siger Michael Aastrup, der er direktør for Desso i Norden.

Som en anerkendelse for sine miljø- og sundhedsfremmende egenskaber kom AirMaster-tæppeflisen sidste år med på den danske tænketank SUSTANIAs liste over de 100 mest innovative bæredygtige løsninger i verden.

”Vi oplever en stigende interesse for kombinationen af design og godt indeklima fra både virksomheder, bygherrer og bygningsejere. Det skyldes netop, at vi siden 2008 har arbejdet på at lave et gulvtæppe, der ikke bare er et tæppe, men som også gavner menneskerne, der har deres dagligdag i bygningen,” siger Michael Aastrup.

Tarkett og DESSO smelter sammen

10.02.2016Desso Danmark

Sponseret

17.11.2015Desso Danmark

Sponseret

Indeklimavenlig tæppeserie fejrer 5 års fødselsdag med guldcertificering

27.10.2015Desso Danmark

Sponseret

Grønne byggematerialer på agendaen ved Building Green

24.09.2015Desso Danmark

Sponseret

Tæppeproducent runder gylden miljømilepæl

05.08.2015Desso Danmark

Sponseret

Godt indeklima giver højere produktivitet og færre sygedage

23.06.2015Desso Danmark

Sponseret

Bæredygtige tæpper kan skilles ad og genbruges