Grøn energi på Christiania

De fossile brændstoffer leverer det meste af varmen på Christiania. Derfor vil den københavnske fristad i den kommende tid energirenovere i stor stil for bl.a. at nedbringe sit CO2-udslip.

Christiania vil også på energifronten til at være en mere grøn bydel. Foto: flickr/Judy Dean.

02.01.2017

CSR.dk

Oliefyr, brænde- og koksovne står for størstedelen af varmeforsyningen i den ellers socialt bevidste fristad Christiania på Christianshavn. Det harmonerer ikke særlig godt med bydelen alternative, grønne profil, og derfor vil det gamle besættersamfund nu til at energirenovere sig i en mere klimavenlig retning, skriver DR.

Læs også: Vi skal deles om de smarte byer

I et partnerskab med Københavns Kommune får Fonden Fristaden Christiania over de næste fem år tilført 30 millioner kroner til byfornyelse, og heraf skal de 6 mio. bruges på klimatiltag som eksempelvis at udfase forurenende og sundhedsskadelige opvarmningskilder rundt omkring på området.

Der er ingen fjernvarmeforsyning på Christiania, men flere af fristadens i alt 104 større statsbygninger fra forsvarets tid har pillefyr, solceller eller lignende CO2-neutrale varmekilder. Stadens ca. 220 selvbyggerhuse har derimod individuelle varmekilder, der udleder miljø- og sundhedsskadelige partikler og giver dårligt indeklima.

"Kapitel 2 i Christianias historie"
Derfor glæder et af de centrale ansigter for den københavnske enklave sig over den kommende renovering, samtidig med at han også peger på vigtigheden af signalværdien i tiltaget.

”Christiania var foregangssted i 1970’erne, og nu skal vi igen være foregangssted i forhold til tiltag om bæredygtighed og bakke op om, at København skal være CO2-neutral i 2025. Tidligere har man haft en tendens til at sige, at vi er os selv. Det er derfor, at det er kapitel 2 i Christianias historie. Og det er nok den bedste julegave, jeg nogensinde har fået”, siger advokat for Fonden Fristaden Christiania, Knud Foldschack, til DR Viden.

Også på Københavns rådhus sætter man pris på aftalen om byfornyelsen på Christiania, der blev vedtaget umiddelbart inden jul.

”Vi har et mål om, at København som helhed skal være verdens første CO2-neutrale hovedstad. Og i den forbindelse skal vi selvfølgelig hverken holde nogen uden for denne plan eller vende ryggen til dem. Christiania er lige så vigtig for København, som Nordhavn og Sydhavn, som Østerbro og Nørrebro og alle vores andre kvarterer”, siger Københavns Kommune er teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell (Ø).

Læs også: Dansk Byggeri: Godt med ambitiøse klimakrav

Målet med energirenoveringen er, at mindst 50 procent af de eksisterende brændeovne og andre fossilbaserede opvarmningskilder skal udskiftes. I stedet skal selvbyggerhusene over på mindre træpillefyr, varmepumper, fjernvarme, solceller eller anden miljøvenlig energikilde.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online