Vi skal deles om de smarte byer

Vejen til social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed går via deling af alle typer ressourcer i byerne. Det var budskabet fra to forfattere bag ny bog om emnet.

Åen Cheonggyecheon, der løber gennem det centrale Seoul, fremhæves som et godt eksempel på at deles om den moderne by. Efter 2. verdenskrig blev den lukket og erstattet af en sekssporet motorvej, men efter årtusindskiftet er den blevet genåbnet og har lige siden været et populært, rekreativt område i Sydkoreas travle hovedstad. Foto: Flickr/Francisco Anzola .

15.12.2015

Anders Kampmann, CSR.dk

Mandag d. 14/12 dannede det samfundsvidenskabelige fakultet på Københavns Universitet rammen om et seminar omkring intelligente og bæredygtige byer med overskriften Sharing Cities.

Omkring 120 mennesker – både studerende, branchefolk og andre interesserede – var sammen med CSR.dk mødt op for at høre to forfattere til en ny bog på netop det område fremlægge hovedpointerne i deres fælles udgivelse og søge at give nogle svar på eftermiddagens hovedspørgsmål: Hvordan kan deling ændre værdier og normer, tilskynde civilt engagement og politisk aktivisme, og derigennem genopbygge delte urbane fællesskaber?

Læs også: Ikke meget socialt ansvar i de danske julegaver

Netop deling af alle typer ressourcer er omdrejningspunktet for de to forfatter, Professor i Urban and Environmental Policy and Planning ved Tufts University i Massachusetts, USA, Julian Agyeman, og PhD-kandidat i geografi og miljøpolitik ved universitet i Lancaster, England, Duncan McLaren.

I deres bog “Sharing Cities – A Case for Truly Smart and Sustainable Cities” præsenterer de et nyt ‘deleparadigme’, der skal gå betydeligt videre end deleøkonomien, der bliver betragtet som et slags modefænomen repræsenteret af tjenester som Uber og Airb’n’b – med deres grundlæggende kommercielle udgangspunkt er de ikke et udtryk for den rendyrkede deling, de to forskere efterlyser.

Vandring til byer også en mulighed
Hvis en by skal være både socialt, økonomisk og miljømæssigt bæredygtig skal vi nemlig ændre hele vores indstilling til vores ressourcemæssige relationer til andre mennesker.

"”Byerne forandrer i høj hast på verdensplan i dag. Vandringen fra land til by er historisk og vil fortsætte i årtier fremover, men det behøves ikke kun være en udfordring, det kan også være en mulighed for at øge ressourcedelingen og den gensidige afhængighed i de nye megabyer"”, sagde Julian Agyeman og fortsatte:

"”Vi deler mange ting i dag, fysisk, mentalt, virtuelt osv., men vi kan blive meget bedre. Når vi flytter fra land til by er det fordi vi søger efter nye muligheder og nye rammer, og det bør få os til at betragte vores forbrug på en nye måde. Vi kan bruge uden at eje, og det skal både den moderne velfærdsstat i Vesten og de fremadstormende samfund andre steder i verden være med til at understøtte.”"

Duncan McLaren supplerede med et utraditionelt eksempel på en speciel gruppe i de store byer, der i hans øjne har langt mere værdi og berettigelse end de fleste -– specielt politisk -– vil mene.

Værdi i social inklusion
"”Vi bør se på fænomenet BZ’ere (’squatters’, red.) med helt andre øjne. Den form for social aktivisme, de udøver, vi kan jo kalde det urban piracy, handler jo langt henad vejen om at udnytte ressourcer, i dette tilfælde bygninger, der ellers er tilovers og måske dømt unødvendige, selvom de faktisk har en værdi. Den intelligente by skal være socialt drevet, og uden nødvendigvis at lovliggøre besættelser af forladte bygninger, så skal der være bedre plads til at deles, også på utraditionel vis"”, sagde han.

Blandt eksemplerne, der blev præsenteret i løbet af forelæsningen, der i øvrigt var en del af Københavns Universitets ’Sustainability Lectures’, var både Amsterdam, København (begge med cykelkulturen som centrale pointer, men også Christiania blev fremhævet), Seoul, og så den colombianske storby Medellín.

Her har myndighederne med stor succes har brugt social inklusion og lokal medbestemmelse til kraftigt at forbedre leveforholdene i byen, der tidligere var voldsomt præget af høj kriminalitet og fattigdom. Op gennem 1980’erne var Medellín således berygtet som en af verdens mest voldelige byer, i høj grad på grund af krigen mellem områdets narkobaroner, og fattigdommen var omfattende, men siden da er kriminaliteten faldet, specielt i centrum, og fattigdomsraten reduceret fra næsten 50 procent i 2002 til under 15 procent sidste år.

Vi skal også deles på klimafronten
Som afslutning på oplægget fra de to forfattere, som helt i bogens ånd deltes ligeligt om tiden i en slags samtale med tilskuere, var der tid til lidt debat, og her spurgte CSR.dk ind til aspekterne omkring klima- og miljømæssig bæredygtighed og en vurdering af den nyligt vedtagne klimaplan fra COP21. Her var Duncan McLaren ganske klar i mælet:

"”Jeg synes Paris-aftalen er svag. Ikke alene er den ikke ambitiøs eller stærk nok til at ramme det her mål om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader, den er heller ikke hverken legalt bindende eller social nok. Og så tager den i mine øjne ikke nok hensyn til, hvor meget energi vi bruger på bygninger, ligesom den er for blød over for brugen af fossile brændstoffer, der er en fuldstændig forældet investering, fordi den er alt for dyr om ufleksibel at arbejde med”", sagde han og lod Julian Agyeman slutte med et budskab til byplanlæggere verden over:

Læs også: Lego: Vores sociale ansvar er børns udvikling

"”Fremtidens bæredygtige by er en deleby, hvor vi bor flere på mindre plads og fordeler ressourcerne ligeværdigt og retfærdigt efter behov. Rent logisk og praktisk giver den tilgang også mest mening; jo flere vi bor på den samme plads, jo mindre energi bruger det enkelte individ.”"

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

08.05.2025BSR

Sponseret

The EU AI Act: Where Do We Stand in 2025?

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Folkekirkens Nødhjælp
Event
Bag om billederne fra verdens brændpunkter med Jonas Nøddekær

I november rejser Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, rundt i landet og fortæller om organisationens arbejde med billeder fra verdens brændpunkter herunder Ukraine, Palæstina, Zimbabwe og Cambodja.

Dato

13.10.2024

Sted

København, Odense og Århus

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 16. maj: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

16.05.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
OHSMS Auditor/Lead Auditor course based on ISO 45001 | CQI IRCA Certified Course ID: 1877

This course is designed to develop a clear understanding of safety management in the modern era and provide those involved in audit conduct and management with the skills to fulfil their role.

Dato

19.05.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljø (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af miljøledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 14001:2015.

Dato

19.05.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljø (CQI and IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af miljøledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 14001:2015. EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljøkurset afsluttes med en 2-timers eksamen, og du vil også blive evalueret for din fremgang under kurset. Når du består både eksamen og forløbet, vil du modtage et anerkendt CQI and IRCA-certifikat.

Dato

19.05.2025

Tid

08:30

Sted

Sinatur Hotel Frederiksdal Sjælland, Frederiksdalsvej 360, 2800 Kongens Lyngby