Grønt panel: Danmark skal fastholde sine klimaambitioner

Det var en enig stribe branchefolk og politikere, der på årets Building Green-messe kom med en utvetydig opfordring til regeringen: hold fast i ambitionsniveauet på klimafronten.

Det grønne monopols anbefaling til regeringen var klar: Fasthold klimaambitionerne. Foto: Anders Kampmann.

29.10.2015

CSR.dk

Med det retoriske spørgsmål ”Er grønt stadig det nye sort” som overskrift bød andendagen af Building Green 2015 på et ekspertpanel, der skulle debattere bl.a. tidens grønne ambitioner på landsplan. I bedste Mads & Monopolet-stil blev de fem herrer præsenteret som messens grønne monopol og ordstyrer Torben Liborius, til daglig Erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, serverede dilemmaer med forskellige temaer undervejs i seancen.

Læs også: 11 direktører afviser at klimaambitioner har for store omkostninger

Et af formiddagens første emner blev – med overordentlig slet skjult henvisning til den siddende Energi-, forsynings og klimaminister – serveret som afsendt af Lars Christian fra Fyn, der ’spurgte’, hvordan vi sikrer os, at de danske virksomheder arbejder videre med de grønne løsninger og bevarer toppositionen i globalt regi.

Første mand med et svar var tidligere Energi- og klimaminister for De Radikale, Martin Lidegaard, der med det samme slog fast, at den til enhver tid siddende regering har et stort ansvar i den henseende.

”Det er lovgivernes opgave at sikre, at erhvervslivet bliver skubbet i retning af udvikling og nytænkning. Så når Venstre-regeringen melder ud, at man ikke længere vil gå efter målet om en 40 procents reduktion i CO2 som den tidligere regering fremlagde, så er det dybt skadeligt. Selvom mange måske tænker ’tre procent fra eller til, hvad gør det’, så betyder det meget. En sænkning af ambitionsniveaet til 37 procent vil i mine øjne betyde ingen nye grønne initiativer de næste fem år,” sagde Martin Lidegaard.

Han blev straks bakket op af klima- og energiordfører og MF for Socialdemokraterne, Jens Joel.

”Det vigtigste er, at fastholde det høje ambitionsniveau, og så er det på mange måder mindre vigtigt om vi så ender på 39 eller 41 procent, når vi når frem til deadline. Vi skal bare gøre os umage, ellers taber vi terræn og falder bagud i det internationale kapløb og på markedet,” sagde han.

Samme pointe havde direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, med sig, samtidig med, at han ikke lagde skjul på byggebranchens generelle syn på den seneste tids sænkede målsætninger.

”Vi er bekymrede i byggeriet. Vi er nødt til at holde fast i det langsigtede mål. Hvis man ikke har et mål, så kan man ikke score, og vi er klar til levere for at opnå de sidste tre procent, regeringen vil vinke farvel til,” sagde Michael H. Nielsen.

Historisk ansvar
Finansverdenen var repræsenteret ved områdedirektør i Nykredit, Tom Saxlund, og han understregede netop det lange perspektiv.

”Vi har et historisk ansvar for at adressere de her problemer, og det ligger i høj grad på vores politikere. Vi vil have klare og gerne stramme regler fra lovgiverne, så vi ved, hvad vi skal gå efter. For mange ændringer og tilbagerulninger får det hele til at bremse op,” sagde Tom Saxlund.

Generelt var der i ’monopolet’ bred enighed om, at Danmark er nået rigtig langt, men at vi også kan gøre endnu mere for at understøtte de bevægelser, der er i gang, eksempelvis ved at medtage Energimærkningsordningen og i det hele taget energi som koncept i Værdibekendtgørelsen, sådan som Tom Saxlund foreslog.

Og så skal vi som privatpersoner heller ikke glemme at tænke på bæredygtighed i vores egne sfærer, mindede sidste ’monopolist’, adm. Direktør i Danmarks Almene Boliger, Bent Madsen, tilhørerne om.

”Beboerdemokratierne rundt omkring i boligforeningerne skal kræve, at deres afdelinger handler bæredygtigt, energieffektivt og grønt når det kommer til renoveringsprojekter eller nybygninger. Ordningerne og mulighederne for rådgivning er på plads, det er bare at tage initiativ!”, lød opfordringen, der fik lov at runde de godt 45 minutters debat af.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online