Grønt panel: Danmark skal fastholde sine klimaambitioner

Det var en enig stribe branchefolk og politikere, der på årets Building Green-messe kom med en utvetydig opfordring til regeringen: hold fast i ambitionsniveauet på klimafronten.

Det grønne monopols anbefaling til regeringen var klar: Fasthold klimaambitionerne. Foto: Anders Kampmann.

29.10.2015

CSR.dk

Med det retoriske spørgsmål ”Er grønt stadig det nye sort” som overskrift bød andendagen af Building Green 2015 på et ekspertpanel, der skulle debattere bl.a. tidens grønne ambitioner på landsplan. I bedste Mads & Monopolet-stil blev de fem herrer præsenteret som messens grønne monopol og ordstyrer Torben Liborius, til daglig Erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, serverede dilemmaer med forskellige temaer undervejs i seancen.

Læs også: 11 direktører afviser at klimaambitioner har for store omkostninger

Et af formiddagens første emner blev – med overordentlig slet skjult henvisning til den siddende Energi-, forsynings og klimaminister – serveret som afsendt af Lars Christian fra Fyn, der ’spurgte’, hvordan vi sikrer os, at de danske virksomheder arbejder videre med de grønne løsninger og bevarer toppositionen i globalt regi.

Første mand med et svar var tidligere Energi- og klimaminister for De Radikale, Martin Lidegaard, der med det samme slog fast, at den til enhver tid siddende regering har et stort ansvar i den henseende.

”Det er lovgivernes opgave at sikre, at erhvervslivet bliver skubbet i retning af udvikling og nytænkning. Så når Venstre-regeringen melder ud, at man ikke længere vil gå efter målet om en 40 procents reduktion i CO2 som den tidligere regering fremlagde, så er det dybt skadeligt. Selvom mange måske tænker ’tre procent fra eller til, hvad gør det’, så betyder det meget. En sænkning af ambitionsniveaet til 37 procent vil i mine øjne betyde ingen nye grønne initiativer de næste fem år,” sagde Martin Lidegaard.

Han blev straks bakket op af klima- og energiordfører og MF for Socialdemokraterne, Jens Joel.

”Det vigtigste er, at fastholde det høje ambitionsniveau, og så er det på mange måder mindre vigtigt om vi så ender på 39 eller 41 procent, når vi når frem til deadline. Vi skal bare gøre os umage, ellers taber vi terræn og falder bagud i det internationale kapløb og på markedet,” sagde han.

Samme pointe havde direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, med sig, samtidig med, at han ikke lagde skjul på byggebranchens generelle syn på den seneste tids sænkede målsætninger.

”Vi er bekymrede i byggeriet. Vi er nødt til at holde fast i det langsigtede mål. Hvis man ikke har et mål, så kan man ikke score, og vi er klar til levere for at opnå de sidste tre procent, regeringen vil vinke farvel til,” sagde Michael H. Nielsen.

Historisk ansvar
Finansverdenen var repræsenteret ved områdedirektør i Nykredit, Tom Saxlund, og han understregede netop det lange perspektiv.

”Vi har et historisk ansvar for at adressere de her problemer, og det ligger i høj grad på vores politikere. Vi vil have klare og gerne stramme regler fra lovgiverne, så vi ved, hvad vi skal gå efter. For mange ændringer og tilbagerulninger får det hele til at bremse op,” sagde Tom Saxlund.

Generelt var der i ’monopolet’ bred enighed om, at Danmark er nået rigtig langt, men at vi også kan gøre endnu mere for at understøtte de bevægelser, der er i gang, eksempelvis ved at medtage Energimærkningsordningen og i det hele taget energi som koncept i Værdibekendtgørelsen, sådan som Tom Saxlund foreslog.

Og så skal vi som privatpersoner heller ikke glemme at tænke på bæredygtighed i vores egne sfærer, mindede sidste ’monopolist’, adm. Direktør i Danmarks Almene Boliger, Bent Madsen, tilhørerne om.

”Beboerdemokratierne rundt omkring i boligforeningerne skal kræve, at deres afdelinger handler bæredygtigt, energieffektivt og grønt når det kommer til renoveringsprojekter eller nybygninger. Ordningerne og mulighederne for rådgivning er på plads, det er bare at tage initiativ!”, lød opfordringen, der fik lov at runde de godt 45 minutters debat af.

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart