Grønt panel: Danmark skal fastholde sine klimaambitioner
Det var en enig stribe branchefolk og politikere, der på årets Building Green-messe kom med en utvetydig opfordring til regeringen: hold fast i ambitionsniveauet på klimafronten.
Med det retoriske spørgsmål Er grønt stadig det nye sort som overskrift bød andendagen af Building Green 2015 på et ekspertpanel, der skulle debattere bl.a. tidens grønne ambitioner på landsplan. I bedste Mads & Monopolet-stil blev de fem herrer præsenteret som messens grønne monopol og ordstyrer Torben Liborius, til daglig Erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, serverede dilemmaer med forskellige temaer undervejs i seancen.
Læs også: 11 direktører afviser at klimaambitioner har for store omkostninger
Et af formiddagens første emner blev med overordentlig slet skjult henvisning til den siddende Energi-, forsynings og klimaminister serveret som afsendt af Lars Christian fra Fyn, der spurgte, hvordan vi sikrer os, at de danske virksomheder arbejder videre med de grønne løsninger og bevarer toppositionen i globalt regi.
Første mand med et svar var tidligere Energi- og klimaminister for De Radikale, Martin Lidegaard, der med det samme slog fast, at den til enhver tid siddende regering har et stort ansvar i den henseende.
Det er lovgivernes opgave at sikre, at erhvervslivet bliver skubbet i retning af udvikling og nytænkning. Så når Venstre-regeringen melder ud, at man ikke længere vil gå efter målet om en 40 procents reduktion i CO2 som den tidligere regering fremlagde, så er det dybt skadeligt. Selvom mange måske tænker tre procent fra eller til, hvad gør det, så betyder det meget. En sænkning af ambitionsniveaet til 37 procent vil i mine øjne betyde ingen nye grønne initiativer de næste fem år, sagde Martin Lidegaard.
Han blev straks bakket op af klima- og energiordfører og MF for Socialdemokraterne, Jens Joel.
Det vigtigste er, at fastholde det høje ambitionsniveau, og så er det på mange måder mindre vigtigt om vi så ender på 39 eller 41 procent, når vi når frem til deadline. Vi skal bare gøre os umage, ellers taber vi terræn og falder bagud i det internationale kapløb og på markedet, sagde han.
Samme pointe havde direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, med sig, samtidig med, at han ikke lagde skjul på byggebranchens generelle syn på den seneste tids sænkede målsætninger.
Vi er bekymrede i byggeriet. Vi er nødt til at holde fast i det langsigtede mål. Hvis man ikke har et mål, så kan man ikke score, og vi er klar til levere for at opnå de sidste tre procent, regeringen vil vinke farvel til, sagde Michael H. Nielsen.
Historisk ansvar
Finansverdenen var repræsenteret ved områdedirektør i Nykredit, Tom Saxlund, og han understregede netop det lange perspektiv.
Vi har et historisk ansvar for at adressere de her problemer, og det ligger i høj grad på vores politikere. Vi vil have klare og gerne stramme regler fra lovgiverne, så vi ved, hvad vi skal gå efter. For mange ændringer og tilbagerulninger får det hele til at bremse op, sagde Tom Saxlund.
Generelt var der i monopolet bred enighed om, at Danmark er nået rigtig langt, men at vi også kan gøre endnu mere for at understøtte de bevægelser, der er i gang, eksempelvis ved at medtage Energimærkningsordningen og i det hele taget energi som koncept i Værdibekendtgørelsen, sådan som Tom Saxlund foreslog.
Og så skal vi som privatpersoner heller ikke glemme at tænke på bæredygtighed i vores egne sfærer, mindede sidste monopolist, adm. Direktør i Danmarks Almene Boliger, Bent Madsen, tilhørerne om.
Beboerdemokratierne rundt omkring i boligforeningerne skal kræve, at deres afdelinger handler bæredygtigt, energieffektivt og grønt når det kommer til renoveringsprojekter eller nybygninger. Ordningerne og mulighederne for rådgivning er på plads, det er bare at tage initiativ!, lød opfordringen, der fik lov at runde de godt 45 minutters debat af.