Undersøgelse af arbejdsforholdene i 139 lande tegner dystert billede

Arbejdsrettigheder over hele verden bliver fortsat overtrådt i stor stil. Det viser ITUC’s årlige undersøgelse af arbejder kår i 139 lande.

I alt evalueres 139 lande på en skala fra 1 til 5 for deres evne til at håndholde arbejdsrettigheder. 1 er det bedste, og 5 er det værste. .

03.05.2018

CSR.dk

Der er stadig langt til gode forhold på arbejdsmarkedet, for arbejdstagernes rettigheder krænkeshver dag verden over. Det bekræfter den årlige rapport om arbejdstagerrettigheder i 139 lande, der er udarbejdet af den internationale sammenslutning af fagforeninger, ITUC. Det skriver Globalnyt.dk.

I rapporten er hvert land blevet tildelt en karakter, som repræsenterer, hvor gode eller dårlige landene er til at varetage lønmodtagernes rettigheder. 1 er bedst, mens 5 er værst. I år kvalificerer otte lande sig i den udvidede kategori 5+, hvor staten ikke kan garantere nogle rettigheder på grund af ekstreme tilstande. Blandt andet Syrien, Somalia og Den Centralafrikanske Republik, tilhører denne kategori, og er ramt af alvorlige konflikter.

Vold og drab på arbejdspladsen er daglig kost
Lande som Filippinerne, Qatar, Columbia, Guatemala og Bangladesh får med karakteren 5 en suveræn bundplacering på den klassiske fem-trins-skala. Det skyldes inhumane forhold på arbejdsmarkedet. Qatar anvender tvangsarbejde og udelader migranter fra de love, der er lavet til at beskytte alle arbejdere. Det resulterer i moderne slaveri, hvor hårde straffe udloddes til dem, der modsætter sig arbejdet.

Læs også: H&M støtter verdens børn med ny fredskollektion

I Guatemala er vold og drab af medarbejdere fortsat et kæmpe problem, i Filippinerne blev en transportmedarbejder dræbt efter at have afsløret korruption, og Cambodianske arbejdere protesterede senest mod indførelsen af den nye minimumsløn på 100 dollars om måneden, hvorefter politiet svarede igen ved at fængsle 23 af medarbejderne. Det er blot nogle af de mange eksempler på umenneskelige forhold fra det globale arbejdsmarked.

Blot et enkelt trin højere oppe på listen befinder både Kenya og USA sig. Selvom de to lande på mange punkter er vidt forskellige, så havner de begge i kategori 4. Begrundelsen for USA's dårlige placering er, at det på mange arbejdspladser ikke er umuligt for de ansatte at blive medlemmer af en fagforening. Det gør det svært for lønmodtagerne at beskytte og værne om sine rettigheder, da de eksempelvis får svært ved at mobilisere en strejke.

Læs også: Nyt projekt: Coca-cola vil forbedre arbejdsvilkår i hele verden

Rapporten er en form for modsvar på Verdensbankens årlige rapport, hvor ITUC forsøger at nuancere det billede, der bliver tegnet heri. I Verdensbankens rapport måles landene på deres evne til at etablere virksomheder. Og her fremgår det, at blandt andet Filippinerne, Columbia og Bangladesh rangerer højt, fordi virksomhederne i disse lande kan lave profitable forretninger med billig arbejdskraft. Stik imod på ITUC’s liste. Men Verdensbankens rapport glemmer at tage arbejdernes rettigheder med i sin undersøgelse, og det er en alvorlig mangel, ifølge ITUC.


- EST

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

28.03.2025CSR.dk

Fra frontløber til bundplads: Lego ramt af Trump-chok?

26.03.2025CSR.dk

Systemet er problemet: Klimaretfærdighedens indtog i klimakampen

26.03.2025Give Steel A/S

Sponseret

Stål og svejsetråd er bærende fundament i Thomas’ nye liv

25.03.2025CSR.dk

Ny afsløring understreger migrantarbejderes udsatte position på arbejdsmarkedet

18.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

13.03.2025CSR.dk

Nyt motionsløb forener miljø og fællesskab

12.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Ledelse af en Mangfoldig Arbejdsstyrke

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle