Historisk øjeblik: 175 lande underskriver klimaaftale på Jordens Dag

Ved en FN-ceremoni den 22. april underskrev ledere fra i alt 175 lande ny klimaaftale. Blandt landene var Kina og USA, som alene er ansvarlige for 38 procent af de globale CO2-udledninger.

På Jordens Dag, den 22. april, blev de 175 underskrifter sat på klimaaftalen. "Et historisk øjeblik", kalder FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, det..

25.04.2016

CSR.dk

Fredag den 22. april 2016 var en helt særlig og meget stor dag for klimaet. Ud over at være Jordens Dag, en international mærkedag med mange klima-arrangementer, var det også dagen, hvor klimaaftalen fra Paris blev underskrevet af ledere fra i alt 175 lande.

Det skete ved en ceremoni i FN’s hovedkvarter i New York, og det er første gang i verdenshistorien, at så mange ledere på samme dag underskriver en international aftale, skriver Jyllands Posten.

Læs også: COP21-aftalen trækker klimaløfter ud af virksomheder

”Dette er et historisk øjeblik. De fattige og de mest sårbare må ikke lide yderligere på grund af et problem, de ikke har skabt”, sagde FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, ved den officielle åbning af mødet.

Vigtige underskrifter
Underskriftsceremonien kommer fire måneder efter, at klimaaftalen kom i hus efter hårde forhandlinger i Paris i december. Aftalen indebærer blandt andet, at den globale opvarmning skal holdes nede under to grader – helst 1,5 grader.

Tilsammen er USA og Kina ansvarlige for 38 procent af de globale CO2-udledninger. Derfor er underskrifterne fra henholdsvis John Kerry, USA’s udenrigsminister, og Zhang Gaoli, Kinas vicepremierminister, meget vigtige. Og nu hvor underskrifterne er i hus, er aftalen juridisk bindende.

Også Frankrigs præsident, François Hollande, og Canadas premierminister, Justin Trudeau, var blandt de fremmødte, underskrivende ledere. Fra Danmark var det klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt, der skrev under på landets vegne.

Læs også: Efter klimaaftalen: 'Vi vil se nogle store forandringer

For at aftalen kan træde endeligt i kraft, er mindst 55 lande ifølge Jyllands Posten nødt til at godkende, eller med andre ord ratificere, klimaaftalen. 55 lande, som tilsammen udleder over 55 procent af de menneskeskabte drivhusgasser. Det første land, der i februar ratificerede aftalen, var Stillehavsstaten Fiji. 

Danmark skal beholde sin førerposition
I forlængelse af underskiftsceremonien af klimaaftalen efterlyser energisektoren Dansk Energi et opgør med de høje afgifter på energiområdet herhjemme. Ellers er det ikke sikkert, at Danmark kan beholde sin førerposition på området.

”I dag beskatter man el meget højt sammenlignet med andre energityper, hvilket vil sige, at man faktisk bliver straffet for at bruge den grønne strøm”, siger Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi, til Metroxpress.

Hos Dansk Energi mener man, at det er nødvendigt at udvikle et system, som gør det muligt og økonomisk forsvarligt at anvende den grønne strøm.

Læs også: Danske virksomheder kan tjene stort på en ambitiøs klimaaftale

Lande som Kina bliver hele tiden bedre og bedre til at producere vind selv. Derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom og nytænkende i Danmark.

”Vi er blandt verdens bedste til at producere grøn strøm, og nu skal vi være endnu bedre til at anvende den i energisystemet. Sådan holder vi fast i vores førerposition, og det kræver nye energiafgifter”, lyder det.

- KLZ

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus