Historisk øjeblik: 175 lande underskriver klimaaftale på Jordens Dag

Ved en FN-ceremoni den 22. april underskrev ledere fra i alt 175 lande ny klimaaftale. Blandt landene var Kina og USA, som alene er ansvarlige for 38 procent af de globale CO2-udledninger.

På Jordens Dag, den 22. april, blev de 175 underskrifter sat på klimaaftalen. "Et historisk øjeblik", kalder FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, det..

25.04.2016

CSR.dk

Fredag den 22. april 2016 var en helt særlig og meget stor dag for klimaet. Ud over at være Jordens Dag, en international mærkedag med mange klima-arrangementer, var det også dagen, hvor klimaaftalen fra Paris blev underskrevet af ledere fra i alt 175 lande.

Det skete ved en ceremoni i FN’s hovedkvarter i New York, og det er første gang i verdenshistorien, at så mange ledere på samme dag underskriver en international aftale, skriver Jyllands Posten.

Læs også: COP21-aftalen trækker klimaløfter ud af virksomheder

”Dette er et historisk øjeblik. De fattige og de mest sårbare må ikke lide yderligere på grund af et problem, de ikke har skabt”, sagde FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, ved den officielle åbning af mødet.

Vigtige underskrifter
Underskriftsceremonien kommer fire måneder efter, at klimaaftalen kom i hus efter hårde forhandlinger i Paris i december. Aftalen indebærer blandt andet, at den globale opvarmning skal holdes nede under to grader – helst 1,5 grader.

Tilsammen er USA og Kina ansvarlige for 38 procent af de globale CO2-udledninger. Derfor er underskrifterne fra henholdsvis John Kerry, USA’s udenrigsminister, og Zhang Gaoli, Kinas vicepremierminister, meget vigtige. Og nu hvor underskrifterne er i hus, er aftalen juridisk bindende.

Også Frankrigs præsident, François Hollande, og Canadas premierminister, Justin Trudeau, var blandt de fremmødte, underskrivende ledere. Fra Danmark var det klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt, der skrev under på landets vegne.

Læs også: Efter klimaaftalen: 'Vi vil se nogle store forandringer

For at aftalen kan træde endeligt i kraft, er mindst 55 lande ifølge Jyllands Posten nødt til at godkende, eller med andre ord ratificere, klimaaftalen. 55 lande, som tilsammen udleder over 55 procent af de menneskeskabte drivhusgasser. Det første land, der i februar ratificerede aftalen, var Stillehavsstaten Fiji. 

Danmark skal beholde sin førerposition
I forlængelse af underskiftsceremonien af klimaaftalen efterlyser energisektoren Dansk Energi et opgør med de høje afgifter på energiområdet herhjemme. Ellers er det ikke sikkert, at Danmark kan beholde sin førerposition på området.

”I dag beskatter man el meget højt sammenlignet med andre energityper, hvilket vil sige, at man faktisk bliver straffet for at bruge den grønne strøm”, siger Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi, til Metroxpress.

Hos Dansk Energi mener man, at det er nødvendigt at udvikle et system, som gør det muligt og økonomisk forsvarligt at anvende den grønne strøm.

Læs også: Danske virksomheder kan tjene stort på en ambitiøs klimaaftale

Lande som Kina bliver hele tiden bedre og bedre til at producere vind selv. Derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom og nytænkende i Danmark.

”Vi er blandt verdens bedste til at producere grøn strøm, og nu skal vi være endnu bedre til at anvende den i energisystemet. Sådan holder vi fast i vores førerposition, og det kræver nye energiafgifter”, lyder det.

- KLZ

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

06.11.2024CSR.dk

Fra idé til virkelighed: Realdania har støttet over 50 virksomheder med at modne grøn byggeinnovation

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

06.11.2024DEN DANSKE NATURFOND

Sponseret

Vi kan løfte mere natur sammen, end vi tror

05.11.2024Plastic Change

Sponseret

Plastic Change bliver partner i europæisk projekt for at reducere affald

04.11.2024CSR.dk

Historisk lavt kulforbrug og mere vedvarende energi i 2023

04.11.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

04.11.2024Schneider Electric

Sponseret

WEBINAR: TekTalk med live demo af nyt Spacelogic KNX hybridmodul

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

04.11.2024

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia