Historisk øjeblik: 175 lande underskriver klimaaftale på Jordens Dag

Ved en FN-ceremoni den 22. april underskrev ledere fra i alt 175 lande ny klimaaftale. Blandt landene var Kina og USA, som alene er ansvarlige for 38 procent af de globale CO2-udledninger.

På Jordens Dag, den 22. april, blev de 175 underskrifter sat på klimaaftalen. "Et historisk øjeblik", kalder FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, det..

25.04.2016

CSR.dk

Fredag den 22. april 2016 var en helt særlig og meget stor dag for klimaet. Ud over at være Jordens Dag, en international mærkedag med mange klima-arrangementer, var det også dagen, hvor klimaaftalen fra Paris blev underskrevet af ledere fra i alt 175 lande.

Det skete ved en ceremoni i FN’s hovedkvarter i New York, og det er første gang i verdenshistorien, at så mange ledere på samme dag underskriver en international aftale, skriver Jyllands Posten.

Læs også: COP21-aftalen trækker klimaløfter ud af virksomheder

”Dette er et historisk øjeblik. De fattige og de mest sårbare må ikke lide yderligere på grund af et problem, de ikke har skabt”, sagde FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, ved den officielle åbning af mødet.

Vigtige underskrifter
Underskriftsceremonien kommer fire måneder efter, at klimaaftalen kom i hus efter hårde forhandlinger i Paris i december. Aftalen indebærer blandt andet, at den globale opvarmning skal holdes nede under to grader – helst 1,5 grader.

Tilsammen er USA og Kina ansvarlige for 38 procent af de globale CO2-udledninger. Derfor er underskrifterne fra henholdsvis John Kerry, USA’s udenrigsminister, og Zhang Gaoli, Kinas vicepremierminister, meget vigtige. Og nu hvor underskrifterne er i hus, er aftalen juridisk bindende.

Også Frankrigs præsident, François Hollande, og Canadas premierminister, Justin Trudeau, var blandt de fremmødte, underskrivende ledere. Fra Danmark var det klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt, der skrev under på landets vegne.

Læs også: Efter klimaaftalen: 'Vi vil se nogle store forandringer

For at aftalen kan træde endeligt i kraft, er mindst 55 lande ifølge Jyllands Posten nødt til at godkende, eller med andre ord ratificere, klimaaftalen. 55 lande, som tilsammen udleder over 55 procent af de menneskeskabte drivhusgasser. Det første land, der i februar ratificerede aftalen, var Stillehavsstaten Fiji. 

Danmark skal beholde sin førerposition
I forlængelse af underskiftsceremonien af klimaaftalen efterlyser energisektoren Dansk Energi et opgør med de høje afgifter på energiområdet herhjemme. Ellers er det ikke sikkert, at Danmark kan beholde sin førerposition på området.

”I dag beskatter man el meget højt sammenlignet med andre energityper, hvilket vil sige, at man faktisk bliver straffet for at bruge den grønne strøm”, siger Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi, til Metroxpress.

Hos Dansk Energi mener man, at det er nødvendigt at udvikle et system, som gør det muligt og økonomisk forsvarligt at anvende den grønne strøm.

Læs også: Danske virksomheder kan tjene stort på en ambitiøs klimaaftale

Lande som Kina bliver hele tiden bedre og bedre til at producere vind selv. Derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom og nytænkende i Danmark.

”Vi er blandt verdens bedste til at producere grøn strøm, og nu skal vi være endnu bedre til at anvende den i energisystemet. Sådan holder vi fast i vores førerposition, og det kræver nye energiafgifter”, lyder det.

- KLZ

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen reducerer plastforbruget med 20 procent i ny Pingvin-serie

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J