Historisk øjeblik: 175 lande underskriver klimaaftale på Jordens Dag
Ved en FN-ceremoni den 22. april underskrev ledere fra i alt 175 lande ny klimaaftale. Blandt landene var Kina og USA, som alene er ansvarlige for 38 procent af de globale CO2-udledninger.
Fredag den 22. april 2016 var en helt særlig og meget stor dag for klimaet. Ud over at være Jordens Dag, en international mærkedag med mange klima-arrangementer, var det også dagen, hvor klimaaftalen fra Paris blev underskrevet af ledere fra i alt 175 lande.
Det skete ved en ceremoni i FN’s hovedkvarter i New York, og det er første gang i verdenshistorien, at så mange ledere på samme dag underskriver en international aftale, skriver Jyllands Posten.
Læs også: COP21-aftalen trækker klimaløfter ud af virksomheder
”Dette er et historisk øjeblik. De fattige og de mest sårbare må ikke lide yderligere på grund af et problem, de ikke har skabt”, sagde FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, ved den officielle åbning af mødet.
Vigtige underskrifter
Underskriftsceremonien kommer fire måneder efter, at klimaaftalen kom i hus efter hårde forhandlinger i Paris i december. Aftalen indebærer blandt andet, at den globale opvarmning skal holdes nede under to grader – helst 1,5 grader.
Tilsammen er USA og Kina ansvarlige for 38 procent af de globale CO2-udledninger. Derfor er underskrifterne fra henholdsvis John Kerry, USA’s udenrigsminister, og Zhang Gaoli, Kinas vicepremierminister, meget vigtige. Og nu hvor underskrifterne er i hus, er aftalen juridisk bindende.
Også Frankrigs præsident, François Hollande, og Canadas premierminister, Justin Trudeau, var blandt de fremmødte, underskrivende ledere. Fra Danmark var det klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt, der skrev under på landets vegne.
Læs også: Efter klimaaftalen: 'Vi vil se nogle store forandringer
For at aftalen kan træde endeligt i kraft, er mindst 55 lande ifølge Jyllands Posten nødt til at godkende, eller med andre ord ratificere, klimaaftalen. 55 lande, som tilsammen udleder over 55 procent af de menneskeskabte drivhusgasser. Det første land, der i februar ratificerede aftalen, var Stillehavsstaten Fiji.
Danmark skal beholde sin førerposition
I forlængelse af underskiftsceremonien af klimaaftalen efterlyser energisektoren Dansk Energi et opgør med de høje afgifter på energiområdet herhjemme. Ellers er det ikke sikkert, at Danmark kan beholde sin førerposition på området.
”I dag beskatter man el meget højt sammenlignet med andre energityper, hvilket vil sige, at man faktisk bliver straffet for at bruge den grønne strøm”, siger Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi, til Metroxpress.
Hos Dansk Energi mener man, at det er nødvendigt at udvikle et system, som gør det muligt og økonomisk forsvarligt at anvende den grønne strøm.
Læs også: Danske virksomheder kan tjene stort på en ambitiøs klimaaftale
Lande som Kina bliver hele tiden bedre og bedre til at producere vind selv. Derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom og nytænkende i Danmark.
”Vi er blandt verdens bedste til at producere grøn strøm, og nu skal vi være endnu bedre til at anvende den i energisystemet. Sådan holder vi fast i vores førerposition, og det kræver nye energiafgifter”, lyder det.
- KLZ