Hvor skal klima-milliarderne komme fra?
Finansieringen til den grønne omstilling bliver en af de helt store udfordringer til COP21, vurderer chefkonsulent i Dansk Energi. For hvordan skal de mange milliarder findes?
Det kræver enorme investeringer at gøre verden mere klimavenlig, og her udgør udviklingslandenes klimafinansiering en stor udfordring. Det skriver Carsten Chachah, chefkonsulent i Dansk Energi, i Kongressens klimapanel.
Læs også: Verdens lunge skal også med til COP21
For hvordan finder man de 100 milliarder dollar om året efter 2020 til at finansiere en del af udviklingslandenes klimaplaner, spørger Carsten Chachah.
Netop dette spørgsmål bliver ifølge chefkonsulenten en af de helt store udfordringer ved COP21-konferencen i Paris. For selvom verdens regeringer allerede har forhandlet om det foreløbige aftaleudkast, så har de gemt klimafinansiering i udviklingslandene til forhandlingerne i Paris.
Penge fra offentlig finansiering
Carsten Chachah forventer, at offentlig finansiering bliver afgørende, særligt i de fattigste udviklingslande. Her kommer pengene typisk fra multinationale, regionale og nationale bistandsprogrammer, der enten fungerer som medinvestor eller långiver. Og dermed tror han også, at de offentlige finansieringer bliver en væsentlig del af forhandlingerne i Paris.
Læs også: Shippingindustrien: COP21-deadline er urealistisk
Dog bliver det FNs Grønne Klimafond (Green Climate Fund), der kommer til at styre den største del af pengene og støtte projekter, der blandt andet forebygger CO2-udledning og styrker udviklingslandenes evne til at tilpasse sig klimaforandringerne.
-SSM