Investorer ser ikke værdien af bæredygtighed

Der er stor forskel på, hvor meget værdi virksomhederne selv mener, at deres bæredygtighedsarbejde skaber for forretningen, og den værdi investorerne oplever, viser Accenture-rapport.

17.11.2014

CSR.dk

”Undersøgelsen viser, at der er en brist i kommunikationen mellem topleder og investor”, siger Kristoffer Hvidsteen, sustainability lead hos Accenture. Billedtekst: Foto: Accenture..

Virksomhederne er langt fra gode nok til at fortælle investorerne om deres bæredygtigheds-indsatser og vise, hvilken værdi arbejdet skaber for forretningen. Derfor bliver virksomhederne sjældent belønnet af investorerne for bæredygtighedsarbejdet.

Det er en af konklusionerne i en ny undersøgelse foretaget af konsulentfirmaet Accenture i samarbejde med investornetværket UN Principles for Responsible Investment.

I undersøgelsen svarer hele 57 procent af toplederne, at deres bæredygtighedsstrategi skaber værdi for forretningen, og 38 procent af disse svarer tilmed, at de kan sætte tal på værdiskabelsen. Til sammenligning er det kun henholdsvis ni procent og syv procent af investorerne, der er af samme holdning. Faktisk efterspørger ni ud af ti investorer i undersøgelsen, at bæredygtighed i højere grad indgår i de officielle regnskabspræsentationer fra virksomhederne.

Læs også: Ja tak til bæredygtig business

Omvendt efterspørger toplederne mere klarhed fra investorerne om, hvad de konkret ønsker for at kunne belønne virksomhederne i form af investeringer. 

”Undersøgelsen viser, at der er en brist i kommunikationen mellem topleder og investor, og det munder ud i en tosidet problematik: På den ene side klager toplederne over, at investorerne ikke spørger nok til bæredygtighedsindsatserne og ikke belønner virksomhederne i tilstrækkelig grad for deres arbejde på den front. På den anden side siger investorerne, at de ikke kan få øje på, at virksomhederne skaber synderlig værdi gennem bæredygtighed, og dermed kan de ikke belønne virksomhederne for det. Det betyder, at virksomhederne risikerer at gå glip af investeringer og dermed vækst”, siger Kristoffer Hvidsteen, sustainability lead hos Accenture.

De finansielle strukturer er en barriere
Noget tyder dog på, at bedre kommunikation mellem de to parter ikke er vejen frem alene for at løse problematikken. Undersøgelsen peger på, at måden, som hele den finansielle sektor er bygget op på, udgør en barriere for, at investorerne kan fokusere mere på bæredygtighed.

Hele 71 procent af investorerne svarer, at virksomhedernes tiltag på bæredygtighedsfronten besværliggøres af, at finansielle investeringer ofte er kortsigtede, og halvdelen (49 procent) svarer, at kvartalsregnskaber udgør en barriere for indførelse af bæredygtighed i virksomhedsvurderinger, fordi de ikke giver plads til de mere langsigtede strategier: 

Om undersøgelsen

Rapporten baserer sig på interviews (16 respondenter, to danske) og en spørgeskemaundersøgelse (67 respondenter) blandt topledere fra finansielle virksomheder og investorer fra UN Principles of Responsible Investment verden over. 

”Vores undersøgelse peger på, at der er en række indbyggede strukturer i den finansielle sektor, der modvirker en udvikling hen mod en mere bæredygtig økonomi. Mange investorer har historisk haft et udgangspunkt med ’negativ screening’ af virksomhedernes arbejde med bæredygtighed for at finde de virksomheder i markedet, det er bedst at undgå. Tilmed er vurderinger sjældent blevet kommunikeret ud i markedet, og det efterlader virksomhederne i mørket omkring prioriteringer”, siger Kristoffer Hvidsteen og fortsætter: 

”En række finansielle virksomheder har nu skiftet tilgang og anvender i stedet for en ’positiv screening’, der går ud på at vælge de virksomheder, der præsterer bedst inden for bæredygtighed. Det kombinerer investorerne med at gå i tættere dialog med virksomhederne omkring bæredygtighed. Det er en meget positiv udvikling, for dermed kommer positive elementer som bæredygtighed mere i betragtning, når en virksomheds værdi fastsættes. Nu mangler vi bare, at investorerne giver guidance til markedet omkring virksomhedernes præstationer, ligesom vi ser det med mere traditionelle finansielle vurderinger. Det er noget af det, der skal til for at skabe transformation mod en bæredygtig økonomi”, vurderer Kristoffer Hvidsteen.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

28.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal kortlægge udfordringer og muligheder i bygge- og anlægsbranchen

27.06.2024CSR.dk

Regeringen og Novo Nordisk Fonden indgår samarbejde om historisk nytænkning af det danske areal

27.06.2024CSR.dk

Andelsselskab vil støtte landbruget gennem klimakreditter

24.06.2024CSR.dk

DSV og UNICEF indgår partnerskab for at sikre adgang til vitale forsyninger for børn over hele verden

21.06.2024VIA University College

Sponseret

Indre bæredygtighed: Den skjulte men afgørende faktor for ydre bæredygtig forandring

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)