I Island kan man få bøde for manglende ligeløn

Kan virksomheder med flere end 25 ansatte ikke fremvise et certifikat for at have indført ligeløn for mænd og kvinder, kan det føre til store bøder. Sådan lyder en ny skærpelse af den islandske lov om ligeløn.

03.01.2018

CSR.dk

På det islandske arbejdsmarked skal det fremover være slut med kønsdiskrimination. Sådan har opfordringen lydt, siden Altinget i juni 2017 vedtog en skærpelse af den islandske lov om ligeløn.

Det betyder, at private og offentlige virksomheder med over 25 ansatte fremover skal have et certifikat på at have ligeløn for mænd og kvinder, skriver dr.dk. Kan virksomhederne imidlertid ikke fremvise et sådant, bliver de tildelt bøder.

Arbejdspladser med mere end 250 ansatte har indtil udgangen af året til at få deres certifikater, mens mindre arbejdspladser får lidt længere tid, da de først skal have et certifikat inden den 31. december 2021.

Læs også: Progressive chefer skal få kvinder ind i direktionslokalerne

Derudover skal loven være med til at reducere de forskelle, der ikke kan forklares med forskelle i blandt andet anciennitet, erfaring og uddannelsesniveau.

Ifølge dr.dk udgjorde disse uforklarlige lønforskelle 5,7 procent i 2013 – et tal, man gerne vil have reduceret yderligere:

”Lovgivningen er en måde at få virksomheder og organisationer til at sikre, at de gør deres arbejde ordentligt, og så får de et certifikat, der bekræfter, at de betaler mænd og kvinder lige løn”, sagde Dagny Osk Aradottir Pind, der er bestyrelsesmedlem fra Kvindeorganisationen på Island til Al Jazeera.

Det første land i verden med den slags lovgivning
Lovgivningen, som trådte i kraft mandag den 1. januar 2018 gør Island til det første land i verden, som har gjort manglende ligeløn strafbar.

Allerede tilbage i 2012 indførte Island en lov om ligeløn og har i flere år været et foregangsland, når det kommer til ligestilling mellem køn.

Således har World Economic Forum i de seneste ni år placeret Island øverst over lande med ligestilling baseret på faktorer som økonomi, muligheder inden for uddannelse, sundhed og politik.

Læs også: Norge annoncerer lige løn for herre- og kvindelandsholdet i fodbold

Skærpelsen af loven er blevet kritiseret for at skabe nyt, unødvendigt bureaukrati. Thorsteinn Viglundsson, der er social- og ligestillingsminister, anerkender kritikken, men vurderer at det nye tiltag er nødvendigt:

”Forskellen i ligelønnen er desværre en del af det islandske arbejdsmarked, og det er på tide at gribe til radikale metoder, vi har viden og mulighed for at komme forskellene til livs”, siger han til avisen The Guardian.

- EL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Red Barnet

Sponseret

Partnerskab med socialt ansvar: Brøndby IF og Red Barnet viser vejen

10.04.2025Læger uden Grænser

Sponseret

Partnerskaber med Læger uden Grænser kan styrke den globale sundhed

08.04.2025CSR.dk

Kampagne vil gøre op med giftig alkoholkultur

08.04.2025Lübech Living ApS

Sponseret

De bedste 15.000 kr. Lübech Living har brugt

04.04.2025CSR.dk

Naturfrisk Group kan se at Cola-boykot rammer B2B-markedet senere: Restauranter og caféer ser mod alternativer

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

28.03.2025CSR.dk

Fra frontløber til bundplads: Lego ramt af Trump-chok?

26.03.2025CSR.dk

Systemet er problemet: Klimaretfærdighedens indtog i klimakampen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle