København vinker endegyldigt farvel til kul
En ny, københavnsk kraftværksblok skal fra 2020 fyre med bæredygtig biomasse. Dermed er kulafbrænding i hovedstaden en saga blot, og ambitionen om CO2-neutralitet kommer et stort skridt nærmere.
Amagerværkets ældste, kulfyrede blok bliver nu erstattet med en højeffektiv, flisfyret kraftværksblok som led i at gøre København til verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025.
Det er forsyningsselskabet Hofor, der sætter gang i byggeriet, og med den nye blok tegnet af Gottlieb Paludan Architects vil selskabet lette København for omkring en million ton CO2, hvilket svarer til 500.000 personbiler. Det skriver Dagens Byggeri.
Læs også: Grøn energi i hjertet af København
”Med det nye byggeri sikrer vi københavnerne stabil fjernvarmeforsyning mange år frem i tiden og til en fornuftig pris. Samtidig leverer vi vores afgørende bidrag til Københavns grønne klimamål ved at basere det nye kraftvarmeværk på 100 procent bæredygtig biobrændsel”, siger Lars Therkildsen, som er administrerende direktør hos Hofor.
Han kalder desuden værket for et varmeværk med tilhørende elproduktion – og sætter streg under, at det ikke er et elværk med varme som bioprodukt.
Et grønnere København
Det nye byggeri vil være med til at cementere Københavns rolle som frontløber inden for grøn omstilling, lyder meldingen fra Københavns overborgmester Frank Jensen, som var med til at tage de første spadestik til byggeriet.
”Det (byggeriet, red.) får den nyeste teknologi til effektiv udnyttelse af ressourcerne. Det er ikke mindst fjernvarmen, der er unik for København og gør det muligt for os at nå målet om CO2-neutralitet”, siger overborgmesteren.
Læs også: Tysk forsikringsgigant trækker kulstikket
Det nye værk, som vil stå færdigt i 2020, kommer til at gøre fjernvarmeforsyningen i København mere end 80 procent CO2-neutral og vil dække omkring 25 procent af varmebehovet i hovedstadsområdet.
Desuden vil det blive muligt for borgerne at få et kig ind i maskineriet og nyde udsigten over København i 40 meters højde.
- KLZ