Københavns Kommune modtager pris for skybrudsplan

Hovedstaden har modtaget arkitektprisen ’Lille Arne’ for sin strategiske indsats mod konsekvenserne af klimaforandringerne.

Københavns teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell (forrest), glæder sig over prisen Lille Arne, som kommunens skybrudsplan har fået. Planen tager både hensyn til regnvand og byrum. Foto: KK..

02.02.2016

CSR.dk

I fredags, den 29. januar, afholdt Arkitektforeningen København nytårskur og uddelte i den forbindelse blandt andre prisen Lille Arne. Den lille Arne bliver givet til ”mindre værker og initiativer, ikke-realiserede projekter og skæve idéer”, som Arkitektforeningen selv beskriver det.

Prisen og prestigen gik til Københavns Kommunes skybrudsplan. En plan, der omfatter projekter og anlægsopgaver, der skal udføres over hele byen i løbet af de næste 20 år. Tilsammen et ingeniørmæssigt puslespil, hvor byens veje og parker skal ombygges og søer og vandløb skal tilpasses, så de enten kan tilbageholde regnvandet eller lede det til havnen sammen med fire store skybrudstunneller.

Læs også: Kommuner skærer i CO2-udledningen

Og det er blandt andet den lidt anderledes løsning, der ikke indebærer en omlægning af kloaksystemet, der har fanget arkitektforeningens opmærksomhed. Ved nytårskuren sagde juryen blandt andet følgende om vinderen:

"Ved at gå faktuelt og videnskabelig til opgaven, er det lykkedes Københavns Kommune at skære i projektomkostningerne og at undgå i stor grad skjulte, dyre ingeniørtekniske løsninger, samtidig med at øge merværdien for byens borgere gennem nye, attraktive byrum."

Den billige og synligt grønne løsning
Der er med planen tale om intet mindre end verdens første skybrudsplan, oplyser Arkitektforeningen. Budgettet lyder på næsten 12 milliarder kroner, penge som allerede er bevilliget. Det lyder måske af meget, men kunne nemt være blevet op mod det dobbelte med en mere teknologisk ingeniørløsning – fx renovering af kloaksystemet:

”Det ligger indgroet i forvaltningens tankegang og metode, at byer skal være til for mennesker og skabe værdi for dem. Derfor er der også lagt mere vægt på landskab, inetriør og design end blot kloakker. Når det så er sagt, skal det heller ikke være nogen hemmelighed at disse ”overjordiske” løsninger er markant billigere, end hvis byen fx skulle have et nyt kloaksystem, som ville have kostet i omegnen 20 mia. kr. Og det ville have gjort ondt i borgernes skatteudgifter. Med den nuværende plan kan vi holde den ekstra udgift nede på højest 1300 ekstra pr hustand pr år”, forklarer teknik- og miljøborgmester i København, Morten Kabell (EL).

Læs også: New York og København indgår klimasamarbejde

Til spørgsmålet om, hvilken by vi kan forvente os i 2030 og hvordan klimatilpasningerne vil påvirke byrummene arkitektonisk, svarer Morten Kabell:  

”Vi kan forvente os en meget grønnere by. Der kommer flere grøfter og grønne byrum med biodiversitet og dyreliv frem for blot kvadratiske græsplæner. Tagene vil ikke kun være kendetegnet ved røde teglstem, men også ved grønne flader”, siger teknik- og miljøborgmesteren og tilføjer endvidere, at det ikke handler om at søge tilbage til provinsidyl, men om at gøre det urbane grønnere.

Et af de projekter, der snart skal realiseres, er revitaliseringen af Enghaveparken. Den populære park på Vesterbro bliver skybrudsikret for 35 millioner kroner og kan efterfølgende håndtere op mod 26.000 kubikmeter vand.

-CHM

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart